Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


5 dingen om in gedachten te houden wanneer u naar de Noordse landen verhuist

Appeltaart van Joyce Maynard

 1. Vaak is het niet de seizoenstemperatuur of het klimaat dat het grootste probleem is voor buitenlanders. Vanwege de nabijheid van de poolcirkel hangt de lengte van de dag sterk af van de tijd van het jaar; tijdens de zomers gaat de zon nauwelijks onder (in het noorden van het Scandinavische schiereiland gaat het eigenlijk niet onder) en in de winter is het daglicht beperkt tot slechts een paar uur. Deze functie heeft meestal een effect op slaappatronen: degenen die niet gewend zijn om de zon om 02.00 uur op te hebben, kunnen enige verwarring ervaren. Gezien de invloed van zonlicht op onze gemoedstoestand komt winterdepressie helaas vrij vaak voor.

 2. De Noordse landen hebben altijd zware inkomensherverdeling toegepast door middel van sterk progressieve belastingen; deze factor heeft een belangrijke rol gespeeld om van de regio een van de meest "gelijke" plaatsen te maken. Het idee is om iedereen dezelfde kansen in het leven te bieden en dit doel is min of meer bereikt. Helaas betekent dit ook dat gezinnen met een hoog inkomen voorbereid moeten zijn om een ​​groot deel van hun salaris door de overheid te laten opnemen.

 3. De gemeentelijke belastingen en belastingen op kapitaalinkomsten zijn echter vrijwel vaste tarieven.

 4. Hoewel schoonheid in het oog van de toeschouwer staat, is er bijna niemand die het oneens is over de aantrekkingskracht van de adembenemende Noorse fjorden, pittoreske Aland-eilanden in de Oostzee of de arctische bergen in Lapland. De lokale bevolking is nogal buiten-folk, met velen van hen met een zomerhuisje aan zee of een meer. Zelfs de meest bevolkte gebieden - de hoofdsteden Stockholm, Oslo en Helsinki - hebben grote groene gebieden en parken verspreid over de stad, vaak bezet door gezinnen of studenten. Aanbevolen parken zijn Hagaparken in Stockholm, Kaivopuisto in Helsinki en Frognerparken in Oslo.

 5. Hoewel niet iedereen van wintersport houdt, doen veel mensen dat, en u moet de gelegenheid om te skiën niet missen tijdens uw verblijf. De hellingen zijn misschien niet zo indrukwekkend als die in de Alpen, maar skiën is toch een populaire winteractiviteit. In de zomer wordt er veel genoten van zeilen en wandelen.

 6. Naar welk land u ook verhuist, gefeliciteerd met uw keuze! U zult geen spijt krijgen van uw beslissing.

 7. Deze (niet-uitgebreide) lijst zal u hopelijk meer informatie geven over enkele aspecten van het leven in Noorwegen, Zweden en Finland. (En ja, ik weet dat ik Denemarken en IJsland helemaal ben vergeten, maar ik ben niet zo bekend met deze landen, dus ik ga me concentreren op de andere drie, hoewel er natuurlijk overeenkomsten zijn.)

 8. 1. Aanpassen aan dure woningen

 9. Hoewel het Noordse platteland het beeld lijkt te zijn van rust en natuurlijke schoonheid, geeft een groeiend aantal inwoners de voorkeur aan het stadsleven, waardoor de toch al forse huisvestingskosten nog hoger worden. Deze uitgaven zijn de laatste jaren aanzienlijk gestegen; de hoge levensstandaard heeft natuurlijk zijn kosten, maar er is enige discussie in het publiek geweest over de mogelijkheid van een onroerendgoedzeepbel. Of dit nu het geval is, iedereen die binnenkort naar de Noordse landen verhuist, moet bereid zijn meer te betalen dan hij misschien gewend is voor zijn woning (tenzij u uit New York of Londen komt, natuurlijk).

 10. Als u eenmaal een redelijk geprijsd appartement in de buurt van het stadscentrum hebt gevonden, kunt u het maar beter volgen. Na het intrekken, zoek je gewoon de dichtstbijzijnde IKEA en koop je wat betaalbaar meubilair - of als je de voorkeur geeft aan meer exclusieve stijl, is er zeker geen tekort aan hoogwaardig (en duur) designmeubilair; Noordse landen staan ​​bekend om hun eenvoudige en tijdloze huisontwerp.

 11. Ervan uitgaande dat u van plan bent als kluizenaar in de wildernis te leven, zijn de huisvestingskosten daarentegen aanzienlijk lager. Veel gemeenten in het noorden hebben problemen met de netto-emigratie, waardoor de onroerendgoedprijzen in landelijke gebieden zijn gedaald.

 12. 2. Erken de gereserveerde aard van de lokale bevolking

 13. Scandinaviërs en mensen uit Scandinavische landen zijn over het algemeen stereotiep als verlegen en gereserveerd, en - afhankelijk van wat u gewend bent en naar welke exacte locatie u verhuist - ontdekt u misschien dat de geruchten zijn niet volledig gebaseerd op fictie. Als je je in een lift met een local bevindt, wordt het afgeraden om een ​​gesprek te beginnen, omdat je waarschijnlijk als een enge raar wordt bestempeld. In plaats daarvan is het beter om naar je voeten (of het plafond) te staren of met je iPhone te spelen. Een subtiele glimlach geven is een aardig gebaar, hoewel absoluut niet noodzakelijk.

 14. In grote steden zoals Stockholm is de sfeer natuurlijk veel multicultureeler dan op het platteland; je kunt af en toe in een small-talk situatie belanden. Toch zijn deze gevallen schaars in vergelijking met de meeste andere landen. Veel steden hebben gelukkig nog veel andere expats, en communities zoals InterNations kunnen je helpen nieuwe vrienden te vinden.

 15. Ondanks dat ze misschien een beetje stilzwijgend zijn, zijn de meeste lokale bewoners beleefd en hebben ze meestal een goede beheersing van vreemde talen (enige terughoudendheid om deze taalvaardigheden daadwerkelijk aan te tonen, kan echter voorkomen). Fatsoenlijke manieren worden van iedereen verwacht, en springen in de rij of mensen haasten wordt algemeen afgekeurd.

 16. Over het algemeen staan ​​ze open voor buitenlandse mensen en culturen: raciale of andere discriminatie is ongewoon en nogmaals, door de meerderheid afgekeurd.

 17. 3. Wees voorbereid op de winterblues

 18. Noorwegen, Zweden en Finland bestrijken een van die regio's van onze planeet waar alle vier de seizoenen volledig kunnen worden ervaren. Koude winters en warme, aangename zomers laten u genieten van de ware diversiteit van de Noordse natuur - ervan uitgaande dat u zich dienovereenkomstig kleedt. Anders dan in veel andere landen, is de infrastructuur gemaakt om extreme weersomstandigheden te weerstaan; woon-werkverkeer (meestal) verloopt soepel en huizen blijven zelfs tijdens de zwaarste sneeuwval warm.

 19. 4. Neem uw gezin mee

 20. Na een eeuw geleden het idee van sociale democratie te hebben omarmd, bieden de Noordse landen enkele van de meest uitgebreide welzijnsdiensten ter wereld. Degenen die hier het meest baat bij hebben, zijn gezinnen met kinderen, die genieten van gratis, kwalitatief hoogstaand onderwijs en gezondheidszorg. Er zijn natuurlijk internationale privéscholen, maar ouders die een langer verblijf plannen, worden aanbevolen om hun nakomelingen in te schrijven in een staatsschool.

 21. 5. Stap in de prachtige natuurDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407