Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


5 redenen waarom veel Scots zullen stemmen voor onafhankelijkheid

Zoete aardappeltoost is de gezondheidstrend die steeds beter wordt

 1. Het referendum van donderdag over de Schotse onafhankelijkheid zou het einde kunnen betekenen van het Verenigd Koninkrijk, een 307-jarige soevereine staat bestaande uit Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales. Recente peilingen tonen aan dat de stemming waarschijnlijk dichtbij zal zijn, en een "ja" stem zou enorme gevolgen hebben, niet alleen voor Schotland, maar voor het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa.

 2. Waarom zeggen zoveel Schotten dat ze van plan zijn om voor onafhankelijkheid te stemmen, ondanks economen die waarschuwen voor fragmentatie? De WorldPost heeft hieronder een lijst met vijf redenen samengesteld waarin wordt uitgelegd waarom Scots misschien uit het VK willen breken

 3. Ze willen dat de Labour-partij wordt gekozen.

 4. Kiezers in Schotland zijn traditioneel linksgebogen en het land keert doorgaans een grote meerderheid terug voor de Labour Party. Ondertussen doen de centrumrechtse conservatieven het meestal slecht - van de 59 in de algemene verkiezingen van 2010 betwiste zetels won Labour 41 terwijl de conservatieven slechts één zetel wonnen (de Liberale Democraten en de Schotse Nationale Partij namen de rest ).

 5. Engeland zal daarentegen veel meer stemmen op de conservatieve partij, die momenteel aan de macht is. Dus ondanks het overweldigend stemmen voor Labour, bevindt Schotland zich vaak onder de heerschappij van de conservatieven. Als Schotland onafhankelijk wordt, zo luidt het argument, krijgen Scots eindelijk een regering naar keuze.

 6. Ze willen voorgoed van de conservatieve partij af.

 7. De stemming van donderdag gaat niet alleen over onafhankelijkheid. Voor veel Schotten gaat het er ook om ervoor te zorgen dat de conservatieven Schotland nooit meer regeren.

 8. Sinds de financiële crash van 2008 is de Britse regering getrouwd met een reeks draconische bezuinigingsmaatregelen, waaronder bezuinigingen op banen in de publieke sector en een druk op de sociale uitkeringen. Gezinnen met lage inkomens in Schotland zijn acuut getroffen door dit beleid. Volgens een rapport van UNISON Schotland in juni 2014 is het budget van het land met 6 miljard pond verlaagd en zijn er al 50.000 banen in de openbare dienst gekort.

 9. Ze zien autonomie als een symbool van nationale trots.

 10. Hoewel veel economen hebben betoogd dat het in het belang van Schotland is om deel uit te maken van het Verenigd Koninkrijk, is er een duidelijke emotionele drang naar stemmen voor zelfbestuur. Zoals The Economist opmerkt: "het referendum zal niet draaien op berekeningen van belastingen en olie-inkomsten, maar op identiteit en macht. Het idee dat Schotten hun eigen lot kunnen vormen, zowel tijdens het referendum als daarna, is opwindend."

 11. In 1999 richtte Schotland zijn eerste parlement op, waardoor het land een zekere mate van autonomie kreeg op het gebied van onderwijs tot gezondheid. Dit heeft echter alleen nationalistische verlangens aangewakkerd om elk aspect van het bestuur van het land te beheersen. Er is ook duidelijk gemaakt dat dit waarschijnlijk een eenmalig referendum is. Als Scots de kans om op onafhankelijkheid te stemmen voorbij laten gaan, krijgen ze misschien generaties lang geen kans meer.

 12. Ze geloven dat autonomie de economie zou verbeteren.

 13. Het kamp ten gunste van onafhankelijkheid heeft betoogd dat een autonoom Schotland zijn economie beter kan beheren, met name als het gaat om belastingen en de oliereserves voor de Schotse kust. Er is ook wijdverbreid verzet in Schotland tegen kernwapens, en de "ja" -campagne heeft beloofd om de wapens volledig uit het land te verwijderen.

 14. Enquêtes suggereren ook dat de meerderheid van de Schotten lid willen blijven van de Europese Unie. Zelfs als het Verenigd Koninkrijk de EU de komende jaren verlaat, zou een onafhankelijk Schotland kunnen stemmen om zijn EU-lidmaatschap te behouden.

 15. Ze zijn beïnvloed door een briljante campagnevoerder.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407