Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Als u ouder bent dan 65, kan het mediterrane dieet het sterftecijfer met 25% verlagen

Q A: Welke voedingsmiddelen hebben gezonde vetten?

 1. Zelfs als u in uw gouden jaren zit, is het nooit te laat om te overwegen uw dieet aan te passen.

 2. Voedingsdeskundigen hebben jarenlang de voordelen van het mediterrane dieet aangeprezen en nieuw onderzoek suggereert dat het gunstig is voor volwassenen van elke leeftijd.

 3. Het mediterrane dieet werd in verband gebracht met een lagere mortaliteit door alle oorzaken en een langere overleving bij ouderen, volgens een studie die deze maand werd gepubliceerd in het British Journal of Nutrition.

 4. "We wisten al dat het mediterrane dieet het risico op sterfte onder de algemene bevolking kan verminderen, maar we wisten niet of dit specifiek voor ouderen hetzelfde zou zijn," zei Marialaura Bonaccio, PhD, onderzoeker bij de Afdeling Epidemiologie en Preventie en eerste auteur van de studie Italiaans Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed (Instituut voor onderzoek, ziekenhuisopname en gezondheidszorg).

 5. Maar het lijkt precies dat te doen.

 6. Bonaccio en haar team ontdekten dat naleving van een mediterraan dieet resulteerde in een 25 procent lager risico op sterfte door overlijden door alle oorzaken in een grote steekproef van ouderen. Via een meta-analyse van zeven andere studies over het mediterrane dieet, ontdekten ze bovendien dat hoe dichter individuen het dieet volgden, hoe groter de uitbetaling van de gezondheid.

 7. Om tot deze conclusies te komen, namen onderzoekers een tweeledige aanpak in hun studie: het ontwerpen van hun eigen prospectieve studie van ouderen en het mediterrane dieet op basis van gegevens uit de Moli-sani-studie, een Italiaanse populatie cohortonderzoek opgezet tussen 2005 en 2010. Ze hebben ook een meta-analyse uitgevoerd van zeven andere studies die gekeken hebben naar de effecten van het mediterrane dieet bij oudere populaties.

 8. Voor hun eigen prospectieve studie rekruteerden ze een cohort van meer dan vijfduizend personen van 65 jaar of ouder in Zuid-Italië, en volgden deze personen gemiddeld acht jaar.

 9. Bij leden van dit cohort werd hun algemene gezondheidstoestand beoordeeld, inclusief activiteitsniveau, cholesterol, BMI, rookstatus en bloeddruk. Aan de hand van een mediterrane voedingsscore die in 2003 door onderzoekers is ontwikkeld, hebben onderzoekers beoordeeld hoe nauw mensen zich aan het mediterrane dieet hielden van 0 tot 9, waarbij 0 de minste was en 9 de meeste.

 10. Oudere mensen die zich beter aan het dieet hielden, hadden een betere cardiovasculaire gezondheid en hun risico op overlijden door hart- en vaatziekten was verminderd.

 11. Een toename van één punt bij gebruik van de mediterrane voedingsschaal ging gepaard met een vermindering van het risico op overlijden met vijf procent.

 12. "Het mediterrane dieet verlaagt het algehele mortaliteitsrisico op een dosis-respons, progressieve manier. Met andere woorden, hoe meer u het mediterrane dieet volgt, hoe groter de winst in termen van vermindering van het mortaliteitsrisico, "zei Bonaccio.

 13. Het traditionele mediterrane dieet wordt gekenmerkt door een hoge inname van fruit, groenten en peulvruchten; voornamelijk ongeraffineerde korrels; een hoge inname van enkelvoudig onverzadigd vet (uit extra vergine olijfolie); een matig hoge inname van vis; lage consumptie van rood vlees, gevogelte en suiker; matige zuivelconsumptie - meestal kaas en yoghurt; en een matige inname van ethanol (in de vorm van wijn).

 14. Omdat het dieet door verschillende volkeren en culturen in het hele Middellandse-Zeegebied wordt geconsumeerd, is er een aanzienlijke variatie in de afzonderlijke componenten van het dieet die worden geconsumeerd.

 15. Wat duidelijk is, is dat ondanks deze verschillen er een algemeen voordeel aan het dieet is dat groter is dan de som van de afzonderlijke delen.

 16. En Amerikanen kunnen er iets van leren als het gaat om gezond eten.

 17. Ze waarschuwt echter dat sommige oudere personen mogelijk meer eiwitten in hun dieet nodig hebben dan normaal in het mediterrane dieet wordt aangetroffen om spiermassa te behouden en te voorkomen dat ze verspillen.

 18. Zowel Kirkpatrick als Bonaccio zeggen ook dat het mediterrane dieet meer is dan alleen het veranderen van het voedsel dat je eet: het heeft grotere culturele implicaties zoals portionering en levensstijl die individuen buiten de mediterrane gebieden misschien niet herken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407