Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Appel of ijs? De mechanica van een gezonde keuze

Gebakken weegbree salade

 1. U hebt geprobeerd wat gewicht te verliezen, maar u krijgt ook honger in de avond voor een snack. Stel je dus voor dat je naar de keuken gaat om je opties te bekijken en dat je appels en peren vindt. Misschien heb je op de een of andere manier een lichte voorkeur, maar je gaat niet te veel pijn doen over deze beslissing. Beide zijn lekker en zelfs relatief gezond.

 2. Maar wat als uw opties een peer en een kom chocoladeroomijs zijn? Nu moet je een echte keuze maken, omdat je niet langer appels en peren vergelijkt. De peer is duidelijk beter voor je dan ijs, geen twijfel mogelijk, maar de smaak en rijkdom van dat ijs trekt je aan. Je overweegt verschillende attributen voor elke snackkeuze, en voor een moment, of twee of drie, sta je op het hek, niet in staat om een ​​keuze te maken.

 3. Veel te veel lijners kiezen uiteindelijk voor het ijs in deze situatie. Dat is een reden waarom we een zwaarlijvigheidscrisis hebben in dit land. Maar waarom? Waarom is zelfcontrole in de voeding zo moeilijk, zelfs als we heel goed weten wat er op het spel staat en wat goed is? En waarom tonen sommige mensen meer zelfbeheersing dan anderen?

 4. Het is helemaal niet nuttig om te zeggen dat sommige mensen meer wilskracht hebben. Precies waarom oefenen ze een beter oordeel? Wat gebeurt er op het meest fundamentele cognitieve niveau dat tot goede en slechte voedingsbeslissingen leidt?

 5. Een team van psychologische wetenschappers van Caltech - Nicolette Sullivan, Cendri Hutcherson, Alison Harris en Antonio Rangel - hebben geprobeerd deze fundamentele vragen te beantwoorden door de cognitieve mechanismen die aan de basis liggen van de keuze te onderzoeken . Ze dachten dat het besluitvormingscircuit van de hersenen misschien verschillende attributen van voedingsmiddelen anders verwerkt. Meer specifiek speculeerden ze dat attributen zoals smaak sneller verwerkt kunnen worden dan abstracte attributen zoals gezondheid. Kan zoiets fundamenteels als verwerkingssnelheid de moeilijkheid verklaren van zelfcontrole in de voeding - en individuele verschillen in wilskracht?

 6. De wetenschappers besloten dit idee in het laboratorium te testen met een ongebruikelijke technologie. Ze vroegen proefpersonen om een ​​reeks moeilijke voedselkeuzes te maken - fruit versus snoep - terwijl ze een computermuis gebruikten om het traject van elke beslissing te volgen. Hierdoor konden ze precies vaststellen wanneer smaak- en gezondheidsoverwegingen in het besluitvormingsproces kwamen. Ze maten, in milliseconden, eventuele verschillen in de timing van deze overwegingen, om te zien of eerdere verwerking zou kunnen verklaren waarom smaak vaak de gezondheid overtroeft bij het maken van keuzes.

 7. En dat doet het ook, zoals beschreven in een volgend artikel in het tijdschrift Psychological Science. De wetenschappers ontdekten dat basisattributen zoals smaak gemiddeld gedurende een typische keuze ongeveer 195 milliseconden eerder worden verwerkt dan gezondheidsattributen. Dat klinkt misschien als niets, maar het is eigenlijk een groot deel van een onmiddellijke beslissing. De vertraging kan zelfs betekenen dat sommige keuzes worden afgerond voordat gezondheidsproblemen zelfs het debat aangaan. De wetenschappers ontdekten ook dat individuele verschillen in zelfbeheersing verband houden met dit verschil in relatieve snelheid waarmee smaak- en gezondheidsoverwegingen worden verwerkt. Dat wil zeggen, hoe meer gezondheidsoverwegingen achterblijven bij smaakoverwegingen in een keuzetraject, hoe minder zelfbeheersing mensen vertonen.

 8. Als mislukkingen in het dieet te herleiden zijn tot minuscule timingverschillen in het basisbeslissingscircuit van de hersenen, wat zijn dan de gevolgen voor lijners? In het algemeen zou daaruit volgen dat het vertragen van beslissingen over de voeding - en het verminderen van de fractie van de tijd die alleen wordt besteed aan het beoordelen van smaak - moet leiden tot betere beslissingen. Zelfbeheersing kan worden verbeterd met interventies die de verwerking van gezondheidsinformatie versnellen. Een prominente weergave van gezondheidsinformatie - zoals het aantal calorieën - kan bijvoorbeeld leiden tot een snellere verwerking van deze abstracte informatie, zodat deze effectiever concurreert met de krachtige en vroege smaak van smaak.

 9. Obesitas kan het meest opvallend zijn in die extra centimeters van de taille, maar de dieetoplossing kan in milliseconden van besluitvorming liggen.

 10. Volg de rapportage van Wray Herbert over psychologische wetenschap in The Huffington Post en op Twitter op @wrayherbert.

 11. U hebt geprobeerd wat gewicht te verliezen, maar u krijgt ook honger in de avond voor een snack. Stel je dus voor dat je naar de keuken gaat om je opties te bekijken en dat je appels en peren vindt. Misschien heb je op de een of andere manier een lichte voorkeur, maar je gaat niet te veel pijn doen over deze beslissing. Beide zijn lekker en zelfs relatief gezond.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407