Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Brexit-beslissing zorgt voor onzekerheid, niet alleen voor het VK maar voor de wereld

Zoete aardappeltoost is de gezondheidstrend die steeds beter wordt

 1. De keuze komt neer op een 'zachte Brexit', waardoor het Verenigd Koninkrijk nauwe handels- en andere relaties met de Europese gemeenschap kan onderhouden; of een 'harde Brexit', waarbij het Verenigd Koninkrijk volledige controle over zijn handels- en ander beleid zou krijgen, maar gedwongen zou worden om honderden nieuwe economische en andere overeenkomsten over de hele wereld te sluiten.

 2. Is het te laat om de Brexit-beslissing ongedaan te maken? Voormalig premier Tony Blair denkt dat de kans op een omkering 30 procent is: "slank maar niet onmogelijk", is de manier waarop hij het formuleerde.

 3. Dat het debat wordt heropend, is een welkome ontwikkeling. Het omdraaien van het besluit zou echter een aanzienlijke verschuiving van de publieke opinie tot gevolg hebben om in de EU te blijven, en die verschuiving zou druk moeten uitoefenen op gekozen functionarissen. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar het is dringend wenselijk.

 4. Kiezers in het Verenigd Koninkrijk schokten veel waarnemers toen ze in juni 2016 52 tot 48 procent stemden om de Europese Unie te verlaten. Maar stemmen om te vertrekken was het makkelijke gedeelte. Het is ongekend dat een land uit de EU breekt, en de details van het vertrek, bekend als Brexit, zijn rommelig en onzeker.

 5. Hoewel er niet onmiddellijk iets zal gebeuren, heeft de Britse premier Theresa May artikel 50 van het EU-handvest ingeroepen en de klok gestart met een proces dat oproept tot de pauze in maart 2019. In mijn De beslissing was een vergissing. Het zal de invloedrijke rol van het Verenigd Koninkrijk in Europa verzwakken. En het zal het VK economisch schaden.

 6. Een meerderheid steunde Europa te verlaten omdat ze de Britse soevereiniteit wilden herwinnen, meer controle over de immigratie wilden uitoefenen en een einde wilden maken aan de vrije arbeidsstroom van EU-landen naar het Verenigd Koninkrijk. Het is niet duidelijk wat het Britse volk in de toekomst echt wil gebeuren; hopen ze weg te lopen van de EU, of verwachten ze een nieuwe relatie op te lossen?

 7. Je krijgt een gevoel dat het VK op drift is en politici worstelen met de implicaties van Brexit. Maar de kiezers hebben gesproken; en in een democratische samenleving is het moeilijk voor gekozen functionarissen om het oneens te zijn. Beide grote partijen, de conservatieven en de Labour, accepteren de resultaten en zeggen dat ze het vertrek zullen implementeren.

 8. Tegelijkertijd zijn er aanwijzingen dat Britten op weg zijn naar harde waarheden wanneer ze dit beginnen uit te zoeken. Er is nu sprake van het proberen een soort overgangsperiode vast te stellen - geen schone pauze in 2019 maar een relatie voor nog twee of drie jaar.

 9. De EU suggereert moeilijke voorwaarden voor de scheiding, waarover de partijen twee jaar hebben om te onderhandelen. Hun prioriteit is natuurlijk het waarborgen van de stabiliteit van de 27 landen die in de unie zullen blijven. Ze willen een lid niet laten lopen zonder een boete te betalen.

 10. Europese leiders denken dat het Verenigd Koninkrijk zijn taart wil hebben en ook wil eten, om de voordelen van economische integratie zonder kosten te behouden.

 11. Na vijf gesprekken hebben de onderhandelaars geen substantiële vorderingen gemaakt. Europa's belangrijkste onderhandelaar verklaarde onlangs dat de gesprekken vastgelopen waren over zaken als de betalingen die Groot-Brittannië verschuldigd is aan zijn lidmaatschap van de EU, de rechten van burgers die de grens zijn overgegaan om zich te vestigen in het Verenigd Koninkrijk of Europa, en de grens van Ierland en Noord-Ierland.

 12. Dit zijn waarschijnlijk de belangrijkste onderhandelingen die de Britten sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben gevoerd. Zelfs de vraag welke zijbewegingen het eerst lijkt te zijn vastgelopen: Britse functionarissen willen dat de EU concessies aanbiedt terwijl de EU zegt dat de bal in het Engelse hof ligt.

 13. Wat er ook gebeurt, Brexit zal een negatieve invloed hebben op de economische groei van het VK en het inkomen van zijn burgers. Het zal exclusieve toegang tot de grootste gemeenschappelijke markt ter wereld wegnemen en op lange termijn een aanzienlijke vermindering van het BBP van het land veroorzaken. Schattingen van het verlies aan gemiddeld jaarlijks gezinsinkomen variëren van $ 1.000 tot ongeveer $ 6.500 in Amerikaanse dollars. Het bedrijfsleven in het Verenigd Koninkrijk wordt nerveus als de Brexit nadert.

 14. De kwestie scheurt de grote politieke partijen uiteen. Recente opiniepeilingen suggereren dat meer Britten nu denken dat het een vergissing is om de EU te verlaten dan dat het een goed idee is. Maar niet alle financiële en stabiliteitsrisico's vallen op het VK. Sommige zullen de EU beïnvloeden. Als de Brexit andere landen inspireert een kans te nemen om de EU te verlaten, kan de unie ontrafelen en kan de economie van het continent verzwakken. Amerika zou ook consequenties kunnen zien, aangezien de EU onze grootste handelspartner is.

 15. Als kandidaat prees Donald Trump de Brexit-stemming, die zorgde voor bezorgdheid over soevereiniteit en nationalisme die veel van zijn eigen aanhangers motiveerde. Als president heeft hij weinig bijzonderheden gegeven over wat dat betekent voor onze toekomstige Britse en Europese relaties.

 16. In de loop der jaren is het VK een stabiele en verenigende kracht in Europa geweest, en het is niet in het belang van iemand om die kracht te verminderen - vooral in een tijd waarin de wereld aanzienlijk is onrust en heeft een vaste hand nodig.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407