Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De Sederplaat en uw gezondheid: voedzame voordelen van de Pascha-symbolen

De gezondste gesneden broodjes in de supermarkt, volgens voedingsdeskundigen

 1. Pascha begint vanavond bij zonsondergang en markeert de eerste van acht dagen en nachten zonder gezuurd brood om de bevrijding van de Joden van de Egyptische slavernij te herdenken. Vanavond en morgenavond zullen oplettende Joden deelnemen aan Pesach-seders, gestructureerde diners waarin het verhaal van Pesach wordt verteld.

 2. Thema's uit het verhaal worden gesymboliseerd door vijf, soms zes, etenswaren op het schotelbord, waarvan vele ook tijdens de maaltijd worden gegeten.

 3. In tegenstelling tot andere joodse feestdagen zijn Pascha-voedingsmiddelen beslist voedzamer. Vergelijk lentegroenten en bittere kruiden met de gefrituurde latkes en gelei donuts van Hanukkah! Hieronder hebben we enkele voordelen van de sederplaatcomponenten uiteengezet. Koppel het genummerde item op de plaat aan de overeenkomstige uitleg hieronder. Laat ons dan weten hoe Pascha je inspireert om gezond te worden (of te blijven) in de reacties.

 4. 1. Geroosterd bot Een symbool van het offer dat naar de tempel in Jeruzalem is gebracht, het bot is het enige oneetbare item op de sederplaat. Het bot is traditioneel van een lam of kip. Niet-vleeseters kunnen echter op iets zijn met hun vegetarische substituties, althans als het gaat om gezondheid. Beide bieten (omdat ze lijken te "bloeden") en zoete aardappelen (de "Paschal Yam", een spel op het "Paschal Lamb") zitten vol met voedzame voordelen. De dieprode kleur van bieten komt van een groot aantal fytonutriënten die werken als ontstekingsremmers en antioxidanten. En snoep zit boordevol bètacaroteen, dat de immuniteit verhoogt en je huid beschermt, terwijl het een flinke dosis vezels levert.

 5. 2. Romaine Sla Een van de twee bittere kruiden op de sederplaat, Romaine is beslist minder voedzaam dan mierikswortel (meer daarover hieronder). (Beide bittere kruiden symboliseren de bittere tijden waarmee de Joden als slaven in Egypte werden geconfronteerd.) Maar dat wil niet zeggen dat deze sla niets te bieden heeft. Een portie bevat meer dan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A, een goede dosis C en ook wat vezels, allemaal voor heel weinig calorieën.

 6. 3. Charoset-appels, walnoten en rode wijn zijn allemaal verdiende plekken op onze lijst van de 50 gezondste voedingsmiddelen aller tijden. Dit smakelijke mengsel is bedoeld om op bakstenen en mortel op het sederbord te lijken, een herinnering aan de slavernij van de Joden in Egypte. Samen bieden de ingrediënten vezels, bescherming tegen hartziekten, ontstekingsreductie en verlaagd cholesterol.

 7. 4. Karpas Vaak peterselie of selderij, sommigen zeggen dat deze lentegroente de nieuwheid van het seizoen symboliseert. (Sommigen gebruiken een gekookte aardappel of een rauwe ui.) Hoewel vaak weggegooid als garnering, is peterselie eigenlijk een zeer goede bron van een aantal vitamines en voedingsstoffen, waaronder A, C en K, foliumzuur, calcium, ijzer en kalium. Het is ook gebruikt voor medicinale doeleinden, inclusief voor UTI's, spijsverteringsproblemen en astma, onder andere aandoeningen, volgens WebMD.

 8. 5. Mierikswortel Opa moedigt je misschien aan om dit bittere kruid te eten om je sinussen op te ruimen, maar mierikswortel heeft ook door de arts goedgekeurde voordelen. Volgens WebMD kan de wortel zelfs worden gebruikt voor UTI's, gewrichtspijn en hoest, dankzij mogelijke bacteriebestrijdende krachten. Het is ook een lid van de Brassica-plantenfamilie, die voedingskrachtcentrales zoals boerenkool en broccoli bevat en wat bescherming tegen kanker lijkt te bieden.

 9. 6. Hardgekookt ei Nog een herinnering aan het Pascha-aanbod, eieren hebben te maken gehad met controverse vanwege hun natuurlijk voorkomende cholesterol. Maar volgens de Mayo Clinic is volgens de Mayo Clinic de cholesterol in eieren niet van belang voor het verhogen van het risico op hartziekten. Eieren zijn rijk aan choline, belangrijk voor het geheugen, evenals luteïne en zeaxanthine, sleutel voor het gezichtsvermogen. Eieren zijn ook een geweldige bron van eiwitten.

 10. Pascha begint vanavond bij zonsondergang en markeert de eerste van acht dagen en nachten zonder gezuurd brood om de bevrijding van de Joden van de Egyptische slavernij te herdenken. Vanavond en morgenavond zullen oplettende Joden deelnemen aan Pesach-seders, gestructureerde diners waarin het verhaal van Pesach wordt verteld.

 11. Thema's uit het verhaal worden gesymboliseerd door vijf, soms zes, etenswaren op het schotelbord, waarvan vele ook tijdens de maaltijd worden gegeten.

 12. In tegenstelling tot andere joodse feestdagen zijn Pascha-voedingsmiddelen beslist voedzamer. Vergelijk lentegroenten en bittere kruiden met de gefrituurde latkes en gelei donuts van Hanukkah! Hieronder hebben we enkele voordelen van de sederplaatcomponenten uiteengezet. Koppel het genummerde item op de plaat aan de overeenkomstige uitleg hieronder. Laat ons dan weten hoe Pascha je inspireert om gezond te worden (of te blijven) in de reacties.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407