Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De vele gezondheidsvoordelen van een goede buiklach

De Slow Cooker hakt u mis!

 1. Het voelt goed om af en toe te lachen. Iedereen weet dat. Maar lachen als een gezondheidsbevorderende oefening wordt niet zo veel toegepast, ondanks het feit dat wetenschappers al lang bekend zijn met de mogelijke genezende effecten van goed humeur.

 2. In zijn bestverkochte boek Anatomy of an Illness as Perceived by the Patient (WW Norton Co., 1979) beschrijft Norman Cousins ​​zijn eigen herstel van een levensbedreigende ziekte, die hij in grote lijnen vermeldt delen om te lachen.

 3. Wat in eerste instantie klinkt als een goed verhaal - de mens geneest zichzelf door grappige films te kijken - is in feite een verslag van wat wetenschappers het "natuurlijke recuperatieve mechanisme" van het lichaam noemen, aka " homeostatische reactie, "wat betekent dat het lichaam in staat is zichzelf te genezen en terug te keren naar een staat van normaliteit door verwondingen geleden in een tijd van ziekte.

 4. Natuurlijk kan goede medische zorg het natuurlijke genezingsproces ondersteunen en versnellen, maar herstel hangt bijna altijd ook af van de eigen afweermechanismen van het lichaam. Een van deze verdedigingen is de gemoedstoestand van de patiënt. In het geval van Neven leek het dat een positieve houding en specifiek een groot gevoel voor humor hem hielp de innerlijke middelen te verzamelen die nodig zijn om zijn kwalen te overwinnen.

 5. Dit is natuurlijk een dramatisch en zeldzaam voorbeeld van de potentiële voordelen van positief denken. Vaker komen meldingen voor dat gelach pijn en lijden heeft verlicht, niet alleen het mentale maar ook het fysieke. Een recente studie uitgevoerd aan de Universiteit van Oxford, Engeland suggereert dat buikgelach ervoor zorgt dat het lichaam endorfines afgeeft, die werken als opiaten door emotionele rust op te wekken en een algemeen gevoel van welzijn te vergroten.

 6. Tijdens mijn stage als klinisch diëtist heb ik deze effecten meer dan eens waargenomen. Ik herinner me duidelijk een gelegenheid rond Mardi Gras toen een verpleegster gekleed in een clownkostuum haar best deed om patiënten op te vrolijken, van wie sommigen wanhopig ziek waren. Die nacht meldde het verplegend personeel significant minder pijnstillers te hebben toegediend dan op andere dagen. Het gelach in reactie op de prestaties van de verpleegster werkte net als een pijnstiller.

 7. Zelfs als je niet ernstig ziek bent, maar je een beetje leeg voelt, kan lachen een goed medicijn voor je zijn, zegt R. Morgan Griffin die schrijft voor WebMD. We veranderen fysiologisch wanneer we lachen, zegt ze, onze bloeddruk stijgt en we ademen sneller en sturen meer zuurstof door ons systeem - "als een milde training." Lachen kan eigenlijk dezelfde voordelen bieden als lichaamsbeweging.

 8. Andere mogelijke bijwerkingen van gelach zijn onder andere stressverlichting, een betere slaap, mogelijk betere bloedsuikerregulatie en versterking van het immuunsysteem.

 9. Hoe plausibel sommige van deze claims over de gezondheidsvoordelen van lachen ook mogen klinken, het is moeilijk om ze wetenschappelijk te bewijzen, waarschuwt dr. Robert R. Provine, hoogleraar psychologie en neurowetenschappen bij de Universiteit van Maryland, Baltimore en auteur van Laughter: A Scientific Investigation. Het is moeilijk om oorzaak en gevolg te bepalen als het gaat om het begrijpen van wat lachen eigenlijk doet, zei hij in een interview met WebMD. "Maar we weten allemaal dat lachen, samenzijn met vrienden en familie en gelukkig zijn ons beter kunnen doen voelen en ons een boost kunnen geven - hoewel studies misschien niet laten zien waarom," concludeerde hij.

 10. P.S. Als je dit artikel leuk vond, kun je ook genieten van de film Patch Adams (1998) met Robin Williams, die gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van een medische student die de levenskwaliteit van ziekenhuispatiënten probeert te verbeteren met humor.

 11. Voeding en gezondheid met Timi Gustafson, R.D.

 12. Voor meer van Timi Gustafson, R.D., klik hier.

 13. Klik hier voor meer informatie over wellness.

 14. Het voelt goed om af en toe te lachen. Iedereen weet dat. Maar lachen als een gezondheidsbevorderende oefening wordt niet zo veel toegepast, ondanks het feit dat wetenschappers al lang bekend zijn met de mogelijke genezende effecten van goed humeur.

 15. In zijn bestverkochte boek Anatomy of an Illness as Perceived by the Patient (WW Norton Co., 1979) beschrijft Norman Cousins ​​zijn eigen herstel van een levensbedreigende ziekte, die hij in grote lijnen vermeldt delen om te lachen.

 16. Wat in eerste instantie klinkt als een goed verhaal - de mens geneest zichzelf door grappige films te kijken - is in feite een verslag van wat wetenschappers het "natuurlijke recuperatieve mechanisme" van het lichaam noemen, aka " homeostatische reactie, "wat betekent dat het lichaam in staat is zichzelf te genezen en terug te keren naar een staat van normaliteit door verwondingen geleden in een tijd van ziekte.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407