Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Dit is waarom Noorwegen consequent wordt beoordeeld als de beste plek ter wereld om te wonen

De slowcooker hackt hacks die je hebt gemist

 1. Natuurlijk kost al dit beleid geld. Noorwegen profiteert van een soeverein rijkdomfonds van $ 1 biljoen dat is opgebouwd uit de winsten van de olierijkdom van het land. Het land wordt ook beschouwd als hoge belastingen: de gemiddelde inkomstenbelasting voor een enkele persoon zonder kind is 27,9 procent (het is 26 procent in de VS), volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, met topinkomens belast tegen een tarief van 39 procent. En een btw-belasting van 25 procent op de meeste goederen en diensten maakt Noorwegen een van de duurste landen om in te wonen.

 2. Dat gezegd hebbende, Noorwegen heeft een van de hoogste gemiddelde salarissen ter wereld en het land doet het goed als het gaat om gelijke beloning voor mannen en vrouwen.

 3. "Als ik met Amerikaanse economen praat - velen van hen zijn mijn vrienden en collega's - en vertel ik over onze sterke vakbonden, onze werkgeversverenigingen, onze genereuze welvaartsstaat ... denken ze Ik beschrijf een recept voor een macro-economische ramp, "zei Moene. "Maar het gaat erom dat deze dingen complementair zijn aan de kapitalistische dynamiek. De economische groei vanaf 1930 is hoger in Noorwegen dan in de VS, per hoofd van de bevolking, zelfs als we olie uitsluiten. Het welzijnssysteem is een recept voor een rijk land."

 4. Hoewel geprezen om zijn groene geloofsbrieven - 98 procent van de elektriciteit van Noorwegen komt uit hernieuwbare energiebronnen (meestal waterkracht), het is een wereldleider in elektrische voertuigen en de Noorse Centrale Bank heeft de regering geadviseerd om te graven zijn olie- en gasinvesteringen - Noorwegen is de zevende grootste exporteur van emissies, volgens een rapport van Oil Change International. De regering stelt ook het Noorse Noordpoolgebied open voor olie-exploratie, ondanks uitdagingen van milieuactivisten.

 5. Het aantal mensen dat in armoede leeft, stijgt ook in Noorwegen, van 7,7 procent in 2011 tot 9,3 procent in 2015, volgens een recent onderzoek van de Noorse Arbeids- en Welzijnsadministratie, of NAV. "De inkomensverschillen zijn de laatste jaren toegenomen", zegt Yngvar Asholt, directeur van het Department of Research and Analysis bij de NAV.

 6. "De rijken worden rijker, terwijl de inkomensgroei bij lage inkomensgroepen stagneert," voegde Asholt eraan toe. "Dit komt door hogere immigratie, zowel vanwege arbeidsmigratie als een verhoogde instroom van vluchtelingen. Deze groepen hebben een zwakkere positie op de arbeidsmarkt dan autochtone Noren."

 7. Er is de laatste jaren ook een toename van het anti-immigratie-sentiment. Tijdens de Noorse verkiezingen van 2017 behaalde de anti-immigratie, populistische Progress Party meer dan 15 procent van de stemmen om in coalitie te blijven met de conservatieve partij van premier Erna Solberg.

 8. De olierijke natie is ook getroffen door een daling van de olieprijzen. Dit heeft het "moeilijker gemaakt om het welvaartsniveau bij lage inkomensgroepen te handhaven", zei Asholt. "Economisch gezien is dit jammer voor de natie. Gebrek aan werk en een laag inkomen leidt tot gezondheidsuitdagingen en kan de basis van onze genereuze verzorgingsstaat verzwakken - die gedurende vele jaren een belangrijke basis is geweest voor de economische groei in Noorwegen."

 9. Uiteindelijk maakt Moene zich zorgen dat het welzijnssysteem uiteindelijk een slachtoffer van zijn eigen succes zou kunnen worden. "Het model lijkt een grote hogere klasse te creëren en deze groep [!oefent

 10. Terug op de plek van Irgens is het zaterdagmiddag en het huis loopt vol met familie, vrienden en kinderen. Het vuur brandt, sommigen spelen Monopoly terwijl anderen peperkoek maken.

 11. Dit is een vrij normaal kenmerk van het Scandinavische leven; samenkomen en tijd doorbrengen met familie en vrienden, wat houtblokken op het vuur zetten. Er is hier een woord voor bekend dat tegenwoordig al bekend is - 'hygge' - dat kan worden vertaald als 'gezellig worden'. Het Scandinavische woord kreeg vorig jaar zijn plaats in het Oxford English Dictionary.

 12. Totale bevolking: 5,25 miljoen (Amerikaanse bevolking: 323 miljoen)

 13. BBP per hoofd van de bevolking: $ 70.812 (VS BBP per hoofd van de bevolking: $ 57,467)

 14. Ouderschapsverlof: 49 weken met 100 procent of 59 weken met 80 procent. (De VS heeft geen nationaal, gegarandeerd betaald ouderschapsverlof.)

 15. Belasting als percentage van het BBP: 19,7 procent (Amerikaanse belasting als percentage van het BBP: 15 procent)

 16. Word lid van onze Facebook-groep voor meer inhoud en om deel uit te maken van de community 'Deze nieuwe wereld'.

 17. Toen het eerste kind van Simon en Julie Irgens, Henning, werd geboren, namen ze allebei enkele maanden ouderschapsverlof om thuis te zijn met hun pasgeborene - soms samen, sommige alleen. Ze deden hetzelfde twee jaar later toen Henning's kleine zusje Inez werd geboren, en hetzelfde opnieuw toen Axel, nu twee, werd geboren.

 18. In totaal hebben de Irgens in totaal drie jaar verlof genoten, betaald door de overheid.

 19. "Die tijd met de kinderen vanaf het begin is voor mij heel belangrijk geweest. Voor ons allemaal", zei Simon, een Deense architect die in 2011 naar Julie's geboorteland Noorwegen verhuisde. "Het gaf me de kans om vanaf het begin een band met hen te hebben; het maakte ons gelijkwaardig als ouders uit een vroeg stadium in hun leven." [! 4686 => 1140 = 1!

 20. "Op onze werkplekken is er een collectief begrip dat uw kinderen en familie op de eerste plaats komen. Om 15:30 stop ik met alles wat ik doe en verlaat ik het werk om onze kinderen op te halen," zei Julie, een schrijver, voegt eraan toe: "Ik denk niet dat de werkplekken de meest getalenteerde mensen zouden aantrekken als ze dit soort flexibiliteit niet zouden bieden."

 21. "Ik betaal mijn belasting graag," zei Simon. "We krijgen er zoveel voor terug. Het voelt echt alsof ... de Noorse samenleving in ons investeert."

 22. Het sterke socialezekerheidsnet van Noorwegen, dat een royaal beleid voor ouderschapsverlof omvat, is een belangrijke reden waarom het land met iets meer dan 5 miljoen mensen consequent als een van de beste plaatsen ter wereld wordt beschouwd om te wonen.

 23. Het heeft onlangs een grote bekendheid gekregen in de Verenigde Staten, na berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump suggereerde dat Amerika meer immigranten uit Noorwegen zou moeten toelaten in plaats van uit "shithole" landen. Te midden van de wijdverbreide verontwaardiging over de opmerking, vroegen velen zich ook af waarom Noren zelfs naar de Verenigde Staten zouden willen komen.

 24. Noorwegen stond bovenaan het World Happiness Report 2017 van de Verenigde Naties (de VS kwam op de 14e plaats) en scoorde hoog in indicatoren zoals "zorgzaamheid, vrijheid, vrijgevigheid, eerlijkheid, gezondheid, inkomen en goed bestuur." Het stond ook op de eerste plaats op de Prosperity Index 2017 van het Legatum Institute en werd in 2016 voor de zesde keer op rij door de Economist Intelligence Unit, een adviesbureau in Londen, gerangschikt als de beste democratie ter wereld.

 25. Noorwegen werd ook gecontroleerd op namen in de Amerikaanse presidentiële race. In het eerste democratische presidentiële debat in oktober 2015 zei senator Bernie Sanders (I-Vt.): "Ik denk dat we naar landen als Denemarken, zoals Zweden en Noorwegen moeten kijken en leren van wat ze hebben bereikt voor hun werkende mensen. "

 26. "De meeste mensen voelen dat ze deel uitmaken van de democratie en hebben een gedeelde ervaring in de samenleving," zei Karl Ove Moene, hoogleraar economie en leider van het onderzoeksteam van het Centre of Equality, Social Organisatie en prestaties aan de Universiteit van Oslo. "Noren erkennen onze politici als gewone mensen, niet als een soort elite."

 27. Al tien jaar onderzoekt Moene het "Noordse model" - het economische kader dat Noorwegen, Denemarken, Zweden, Finland en IJsland gemeen hebben en dat sociale gelijkheid voorstaat. "Vroegtijdige interventie in kinderopvang is erg belangrijk voor de arbeidsparticipatie van vrouwen," zei hij. "U ziet, de waarde van deze deelname is van dezelfde grootte als de waarde van onze olie. En dat zou nooit mogelijk zijn zonder gesubsidieerde kinderopvang."

 28. Oudervriendelijk beleid is slechts een onderdeel van de verzorgingsstaat van Noorwegen. Iedereen wordt gedekt door de openbare ziekteverzekering - wat betekent dat gratis gezondheidszorg op het punt van toegang - het land biedt gratis openbare school evenals hoger onderwijs, en werknemersrechten en vakbonden zijn sterk. Als u uw baan verliest of ziek wordt, staat het welzijnssysteem achter u, waarbij de overheid in sommige gevallen meer dan een jaar financiële steun biedt.

 29. De Noorse Arbeids- en Welzijnsadministratie beheert een derde van de nationale begroting - 468 miljard kroon ($ 58 miljard) - via werkloosheidsuitkeringen, uitkeringen voor werk, ziektekosten, pensioenen, kinderbijslagen en geld-voor-zorg voordelen.

 30. Maar Noorwegen is geen utopie en het heeft zijn aandeel in sociale en milieukwesties.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407