Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Duitse minister van Milieu verbiedt vlees bij officiële functies

11. CHOCOLADECAKE - Encuentro (San Francisco)

 1. Dierlijke landbouw is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering en aantasting van het milieu, en daarom verklaart een Duits ministerie dat het opkomt voor vegetarisme in een nieuw - en controversieel - verbod.

 2. Barbara Hendricks, de Duitse minister van Milieu, kondigde aan dat haar ministerie niet langer vlees, vis of van vlees afgeleide producten zou dienen bij officiële functies. Hendricks zei dat haar ministerie moet dienen als een 'rolmodel' voor milieu- en duurzaamheidsvraagstukken.

 3. "We willen het goede voorbeeld geven voor klimaatbescherming, omdat vegetarisch eten klimaatvriendelijker is dan vlees en vis," zei het ministerie deze week in een verklaring, volgens The Daily Telegraph . Naar verluidt werd het verbod eind januari van kracht.

 4. Het mandaat van het ministerie stelt ook dat maaltijden die op officiële functies worden geserveerd, van biologische oorsprong moeten zijn, met een voorkeur voor seizoensgebonden, lokale en fairtrade producten, meldde de Duitse krant Bild. Ingrediënten mogen alleen over een korte afstand worden vervoerd, zei het mandaat.

 5. In een land dat bekend staat om schnitzel en currywurst, is het misschien niet zo vreemd dat het vleesverbod controversieel is.

 6. Sommige leden van de Duitse regering hebben Hendricks, een lid van de sociaal-democratische partij, ervan beschuldigd dat ze te ver reiken.

 7. "Ik heb deze Veggie Day niet door de achterdeur. In plaats van nanny-stateism en ideologie, geloof ik in diversiteit en keuzevrijheid", zei Christian Schmidt, minister van voedsel en landbouw en een christendemocraat.

 8. Het ministerie van Milieu verdedigde zijn no-meat-edict. Het ministerie zei in een verklaring dat het niet "iemand vertelde wat ze moesten eten", maar eerder het promoten van duurzame voedselkeuzes.

 9. De spanningen lopen hoog op tussen de sociaal-democraten en de christendemocraten in de aanloop naar de Duitse verkiezingen van dit jaar, die een hechte strijd tussen de twee partijen belooft te worden. De botsing over het vleesverbod toont stijgende temperaturen, zei de Telegraph deze week.

 10. Het onderzoek is verdeeld over de milieuvoordelen van vegetarisme. Sommige studies suggereren dat de klimaatimpact van bepaalde groenten en fruit even groot kan zijn als sommige vleesproducten. Toch blijft het bewijs voor een dieet met minder vlees - met name minder rundvlees en sommige soorten zeevruchten - overtuigend vanuit het perspectief van duurzaamheid.

 11. De landbouw van dieren is in verband gebracht met klimaatverandering, uitputting van de visserij, uitsterven van soorten, ontbossing, bodemdegradatie en andere milieueffecten. De veeteelt alleen is goed voor bijna 20 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan de uitstoot van de hele transportsector, volgens de Food and Agriculture Organisation van de Verenigde Naties.

 12. Een onderzoek uit 2015 suggereerde dat vleeseters de belangrijkste oorzaak kunnen zijn van het uitsterven van soorten wereldwijd, vanwege de schadelijke landinvloeden van de veehouderij. Dierlijke landbouw is ook 's werelds grootste consument van zoetwater, waarvoor jaarlijks gemiddeld 55 biljoen gallons nodig zijn, volgens een rapport uit 2015 in het Stanford Environmental Law Journal.

 13. Vooral rundvlees is als bijzonder duur voor het milieu aangemerkt. Volgens Global Footprint Network is er 14 keer zoveel biologisch productief land nodig om 1 ton rundvlees te produceren als nodig is om 1 ton graan te produceren.

 14. Sommige soorten zeevruchten zijn ook ecologisch problematisch. Volgens de U.N. wordt ongeveer 75 procent van de wereldvisserij geëxploiteerd of uitgeput door overbevissing. Broeikasgasemissies geassocieerd met de productie van verse en diepgevroren schelpdieren zijn het hoogst per calorie, vergeleken met andere veel voorkomende voedingsmiddelen, vonden onderzoekers van Carnegie Mellon University in een onderzoek uit 2015.

 15. Ondanks de bekendheid van Duitsland voor braadworsten en andere vleesgerechten, zou vegetarisme naar verluidt toenemen. Volgens de Europese Vegetarische Unie zonder winstoogmerk, kiest bijna 10 procent van de Duitse bevolking ervoor om vleesloos te eten, waardoor het een van de meest vegetarische landen in Europa is.

 16. Dierlijke landbouw is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering en aantasting van het milieu, en daarom verklaart een Duits ministerie dat het opkomt voor vegetarisme in een nieuw - en controversieel - verbod.

 17. Barbara Hendricks, de Duitse minister van Milieu, kondigde aan dat haar ministerie niet langer vlees, vis of van vlees afgeleide producten zou dienen bij officiële functies. Hendricks zei dat haar ministerie moet dienen als een 'rolmodel' voor milieu- en duurzaamheidsvraagstukken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407