Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Land, verlies en liefde: de tol van verwestering bij inheemse Hawaiianen

15. Camera's

 1. HONOLULU - Er zijn verschillende Hawaïi's voor verschillende mensen.

 2. Het Hawaii dat de meeste toeristen zien is een plaats die bestaat tussen twee vluchten, met eilandreizen, informele vermeldingen van de "aloha-geest", een luau of een modderige wandeling.

 3. Degenen die hier wonen zien dat ook, tegen de achtergrond van een thuisstad die steeds moeilijker te betalen is. Lokale bevolking moet rekening houden met de torenhoge huur- en onroerendgoedmarkt, stagnerende lonen, belachelijk geprijsde boodschappen en de slechtste dakloosheid per hoofd van de bevolking.

 4. Dan is er het Hawaï dat door inheemse Hawaiianen wordt ervaren. Het omvat alle schoonheid, levensstijl, exorbitante kosten van levensonderhoud en betaalbare huisvestingscrisis, maar er is nog een pijnlijk detail aan toegevoegd: Hawaii, de staat, is een gestolen land.

 5. Hawaiianen "verloren hun koningin daar, meters van waar ik sta", zei Democratische staat Rep. Kaniela Ing terwijl ze uitkeken vanaf het balkon van het Capitool in Hawaii in Honolulu. Naast het gebouw bevindt zich het Iolani-paleis, waar in 1893 een groep Amerikaanse zakenlieden en suikerbaronnen, gesteund door het Amerikaanse leger, het Hawaiiaanse koninkrijk ten val brachten door koningin Liliuokalani te dwingen de controle ervan op te geven.

 6. "Het is intens om daar elke dag vanuit mijn kantoor naar te kijken," zei Ing. "Er is een vuur in me dat, hoewel ik altijd voor de staat werk, ik nog steeds een liefde heb voor" de oorspronkelijke Hawaiiaanse natie.

 7. Inheemse Hawaiianen hebben een heilige relatie met hun land - een culturele waarde die bekend staat als aloha `aina, wat zich vertaalt in een liefde voor het land of dat wat je voedt - maar eeuwen van kolonisatie en schaduwrijke bewegingen van Amerikaanse ondernemers hebben geleid tot de verplaatsing van veel inboorlingen, volgens Kalani Young, een inheemse Hawaiiaanse onderzoeker die momenteel studeert aan de Universiteit van Washington.

 8. Uit gegevens verzameld door het ministerie van huisvesting en stedelijke ontwikkeling in 2016 blijkt dat 42 procent van de dakloze bevolking van Hawaï identificeert als inheemse Hawaiiaanse of andere Pacific Islander - en Young zegt dat dat geen toeval is.

 9. "Wat het betekent om inheems Hawaïaans te zijn [!vandaag

 10. Young zegt dat inheemse Hawaiianen vooral kwetsbaar zijn in de huidige kosten van levensonderhoud en betaalbare huisvestingscrises van Hawaï, omdat het huidige systeem, geïnstalleerd door de VS nadat Hawaii was bijgevoegd en de staat werd opgericht, werd ontworpen om te profiteren van "niet-Hawaiianen die hier niet zijn en die toegang hebben tot bronnen die [!Hawaiianen

 11. De omverwerping van het Hawaiiaanse koninkrijk, waarvoor het Congres zich formeel verontschuldigde in 1993, is slechts een van de meer prominente voorbeelden van deze verplaatsing van Hawaiianen, maar het is door de eeuwen heen gebeurd - van Amerikaanse missionarissen proberen Hawaiianen met het christendom en westerse plantage-eigenaren te 'beschaafden' en Hawaiiaans land te gebruiken voor winst, terwijl ze de wetten van het Koninkrijk veranderen om zichzelf te helpen, naar nog gewelddadiger middelen om controle over de eilanden te krijgen.

 12. In 1887, jaren voordat de VS omver wierpen, dwong een militie bestaande uit blanke zakenlieden koning David Kalakaua onder schot om een ​​nieuwe grondwet te ondertekenen die de macht van de koning beperkte en zichzelf meer controle over het koninkrijk gaf .

 13. De zogenaamde Bayonet-grondwet gaf buitenlanders (namelijk Amerikaanse en Europese ingezetenen) het recht om te stemmen terwijl datzelfde recht werd ontnomen aan Aziatische ingezetenen en veel inheemse Hawaiianen die niet konden voldoen aan de financiële en eigendomsvereisten nodig om te stemmen.

 14. En toen westerlingen naar Hawaï kwamen, voerden ze volgens Young ook witte supremacistische idealen met zich mee. Rond de tijd van de omverwerping bijvoorbeeld publiceerden kranten geracialiseerde afbeeldingen van koningin Liliuokalani met elementen die er getekend uitzagen om woester en overdreven te lijken.

 15. HONOLULU - Er zijn verschillende Hawaïi's voor verschillende mensen.

 16. Het Hawaii dat de meeste toeristen zien is een plaats die bestaat tussen twee vluchten, met eilandreizen, informele vermeldingen van de "aloha-geest", een luau of een modderige wandeling.

 17. Degenen die hier wonen zien dat ook, tegen de achtergrond van een thuisstad die steeds moeilijker te betalen is. Lokale bevolking moet rekening houden met de torenhoge huur- en onroerendgoedmarkt, stagnerende lonen, belachelijk geprijsde boodschappen en de slechtste dakloosheid per hoofd van de bevolking.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407