Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Van Dumplings and Borders

De slowcooker hackt hacks die je hebt gemist

 1. Terwijl de Republikeinse kandidaten over zichzelf heen vallen om te zien wie de meest vijandige jegens immigranten kan zijn, wil ik een nieuwjaarswaardering uitspreken voor die nieuwkomers die erin geslaagd zijn onze grenzen over te steken ons land een betere plaats.

 2. Mijn warme gevoelens ten opzichte van onze nieuwkomers - altijd in zekere mate aanwezig, want zoals de meeste Amerikanen die ik uit immigrantenstammen heb - kreeg ik een gember- en sojasaus-geïnduceerde boost op oudejaarsavond, toen mijn vrouw en ik onze uitgebreide families uitnodigden om in 2008 rond onze eettafel te verwelkomen. Bij de voorbereiding op de nieuwjaarsviering hebben we even de tijd genomen om te overwegen wat de meest feestelijke afhaalkeuze zou zijn in onze geboortestad New York City - en gingen meteen naar Chinatown.

 3. We begonnen met winkelen bij de bruisende Deluxe Food Market op Mott St., waar we verschillende zakken bevroren Shanghai-soepbollen haalden en liepen vervolgens een paar blokken naar het zuidoosten naar Great New York Noodletown voor kilo's van glimmende geroosterde eend en varkensvlees, en na een paar borden met herstellende dim sum bij Jing Fong op Elizabeth St. liep hij weg met wat aromatische take-away kartons met garlicky gebakken baby bok choy. We hebben de tassen naar huis gesleept en hun inhoud op schalen geplaatst die prompt werden geleegd door een vraatzuchtige groep broers en zussen, kinderen, ooms en tantes.

 4. Vanwege de constante komst van nieuwe immigranten is New York City - zoals zoveel plaatsen in Amerika - een prachtig gevarieerde plaats. New Yorkers ervaren de voordelen van deze diversiteit het meest direct via onze maag. Als ik een lunchpauze in mijn buurt neem, kan ik een blok of twee lopen en Peruaanse gebraden kip, Mexicaanse taco's, falafel uit het Midden-Oosten, Japanse yakitori, Dominicaanse rijst en bonen en enkele van de beste bagels op aarde vinden. Met de mix van populaties die nu in de buurt zijn, diversifiëren sommige van deze plaatsen zelfs in zichzelf - de groenteboer verkoopt nu verse maistortilla's aan het gangpad van de Koreaanse Kimchi, en een tijdje een groot bord in het raam van Lenny's Bagels zei "probeer onze fajita's!" Dan zijn er de Cubaans-Chinese en Peruviaans-Chinese plaatsen, producten van gecompliceerde immigratieroutes enkele decennia terug.

 5. Onze buurt heeft ook Dunkin Donuts, Starbucks, McDonalds en Subway-outlets, maar waarom zouden we eten van deze buitenstaanders willen kopen als we veel meer heerlijke aanbiedingen kunnen krijgen die met liefde zijn gemaakt door buren die hebben kom je van over de hele wereld? Wie zijn de indringers eigenlijk, de Mexicaanse immigrantendame op de hoek (waarschijnlijk zonder papieren) met de winkelwagen vol met handgemaakte tamales of het bedrijfsketenrestaurant dat zielloze middelmatigheid biedt?

 6. De voordelen van immigratie reiken natuurlijk niet alleen tot voedsel. Mijn dochters gaan naar school met kinderen uit een verbazingwekkende reeks plaatsen. Hun beste vrienden komen oorspronkelijk uit Egypte, Argentinië en Duitsland, en hun klassen op school lijken vaak op de Verenigde Naties (hoewel ze zich waarschijnlijk wat beter gedragen). Toen mijn oudere dochter een internationale beurs in haar klas had, waren de kinderen echt internationaal, en de lessen waren logisch op een manier die ze nooit deden in de monochrome buitenwijk waar ik opgroeide. Praten over het voorbereiden van kinderen op een wereldwijde wereld.

 7. Op verschillende momenten in onze geschiedenis heeft ons land zich tegen zijn nieuwkomers gekeerd. Ieren, Italianen en Joden waren ongeveer een eeuw geleden het doelwit van gewelddadige onverdraagzaamheid en Chinezen waren helemaal uitgesloten van immigratie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Japanse Amerikanen opgesloten in gevangeniskampen en in de nasleep van de terreuraanslagen van 2001 werden moslims opgepakt, gevangengezet en gedeporteerd. De afgelopen jaren zijn Haïtianen en andere Caribische ballingen afgewezen of gevangengezet als ze het geluk hadden om de reis hier te overleven. Bijna elke etnische groep die deel van ons land is gaan uitmaken, was oorspronkelijk vijandig. En in dit verkiezingsseizoen worden mensen uit het zuiden van de grens geconfronteerd met de woede van bange Amerikanen en de politici die profiteren van hun onwetendheid en angst.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407