Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Vegetarisch dieet kan je gelukkiger en minder gestrest maken, blijkt uit studies

Ik wed dat je geen idee had hoe Quinoa eruitziet als het groeit

 1. Door Elizabeth Nolan Brown, voor Blisstree.com

 2. Omnivoren, let op: het omarmen van een vegetarisch dieet kan je gelukkiger en minder gestrest maken, volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in Nutrition Journal.

 3. De reden is de vetzuren: diëten met vlees en vis bevatten meer arachidonzuur (AA), een dierlijke bron van omega-6-vetzuren. Veel van het vlees dat Amerikanen tegenwoordig eten is vrij hoog in AA: het gemiddelde omega-6 tot omega-3 vetzuurprofiel van modern graangevoerd vlees is 5 keer hoger dan grasgevoerd vlees, zoals onze voorouders aten. En eerder onderzoek heeft aangetoond dat hoge niveaus van AA humeurverstorende hersenveranderingen kunnen veroorzaken.

 4. Meer van Blisstree.com: Meatless Monday: 10 Vegetarische Comfort Food Recepten Verandert veganisme je metabolisme? 6 manieren om meer Omega-3 vetzuren in je dieet te krijgen (zelfs als je vegan bent)

 5. Voeding met veel vis betekent ook hogere niveaus van lange-keten of omega-3-vetzuren, zoals eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Zowel EPA als DHA bestrijden de negatieve effecten van AA. Hoge voedingswaarden van omega-3-vetzuren zijn gekoppeld aan een betere gezondheid van de hersenen, een beter humeur en tal van andere gezondheidsvoordelen. De meeste gezondheidsexperts adviseren een omega-6 / omega-3-verhouding van ongeveer 4: 1.

 6. In theorie moeten frequente viseters dus beschermd zijn tegen de schadelijke effecten van AA vanwege hun hogere inname van omega-3-zuren. Maar een eerdere studie wees uit dat alleseters veel slechtere gemoedstoestanden rapporteerden dan vegetariërs, ondanks hogere innames van EPA en DHA.

 7. In deze vervolgstudie werden 39 vleesetende deelnemers toegewezen aan een van de drie diëten. Een controlegroep at dagelijks vlees, vis of gevogelte; een tweede groep at 3-4 keer per week vis maar geen vlees; en een derde groep at strikt vegetarisch. Na twee weken waren de humeurscores ongewijzigd voor de vis- en vleesetende groepen, maar vegetariërs rapporteerden significant betere gemoedstoestanden en minder stress.

 8. "Beperking van vlees, vis en gevogelte verbeterde ... korte-termijn gemoedstoestand in moderne alleseters," concludeerden de onderzoekers.

 9. Na twee weken vegetarisch dieet hadden de deelnemers "te verwaarlozen hoeveelheden" EPA, DHA en AA in hun lichaam. Vetzuurniveaus in de controlegroep waren onveranderd. Deelnemers aan de visetende groep vertoonden 95 tot 100% hogere niveaus van EPA- en DHA-vetzuren - maar hun omega-6 tot omega-3-verhoudingen waren nog steeds sterk scheef in de richting van omega-6's.

 10. Als u plantaardige bronnen van omega-3-vetzuren (ALA) in uw dieet wilt verwerken, probeer dan chiazaad, hennepzaad, bloemkool en postelein.

 11. Door Elizabeth Nolan Brown, voor Blisstree.com

 12. Omnivoren, let op: het omarmen van een vegetarisch dieet kan je gelukkiger en minder gestrest maken, volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in Nutrition Journal.

 13. De reden is de vetzuren: diëten met vlees en vis bevatten meer arachidonzuur (AA), een dierlijke bron van omega-6-vetzuren. Veel van het vlees dat Amerikanen tegenwoordig eten is vrij hoog in AA: het gemiddelde omega-6 tot omega-3 vetzuurprofiel van modern graangevoerd vlees is 5 keer hoger dan grasgevoerd vlees, zoals onze voorouders aten. En eerder onderzoek heeft aangetoond dat hoge niveaus van AA humeurverstorende hersenveranderingen kunnen veroorzaken.

 14. Meer van Blisstree.com: Meatless Monday: 10 Vegetarische Comfort Food Recepten Verandert veganisme je metabolisme? 6 manieren om meer Omega-3 vetzuren in je dieet te krijgen (zelfs als je vegan bent)

 15. Voeding met veel vis betekent ook hogere niveaus van lange-keten of omega-3-vetzuren, zoals eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Zowel EPA als DHA bestrijden de negatieve effecten van AA. Hoge voedingswaarden van omega-3-vetzuren zijn gekoppeld aan een betere gezondheid van de hersenen, een beter humeur en tal van andere gezondheidsvoordelen. De meeste gezondheidsexperts adviseren een omega-6 / omega-3-verhouding van ongeveer 4: 1.

 16. In theorie moeten frequente viseters dus beschermd zijn tegen de schadelijke effecten van AA vanwege hun hogere inname van omega-3-zuren. Maar een eerdere studie wees uit dat alleseters veel slechtere gemoedstoestanden rapporteerden dan vegetariërs, ondanks hogere innames van EPA en DHA.

 17. In deze vervolgstudie werden 39 vleesetende deelnemers toegewezen aan een van de drie diëten. Een controlegroep at dagelijks vlees, vis of gevogelte; een tweede groep at 3-4 keer per week vis maar geen vlees; en een derde groep at strikt vegetarisch. Na twee weken waren de humeurscores ongewijzigd voor de vis- en vleesetende groepen, maar vegetariërs rapporteerden significant betere gemoedstoestanden en minder stress.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407