Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waarom ik naar Havana ga

De echte reden dure pastasmaak smaakt beter dan de goedkope dingen

 1. In 1961 lieten drie Amerikaanse mariniers de Amerikaanse vlag op de Amerikaanse ambassade in Havana zakken. Vandaag zijn ze teruggekeerd naar Cuba om de vlag nog een keer op te heffen.

 2. Vierenvijftig jaar geleden onderbraken de Verenigde Staten diplomatieke betrekkingen met Cuba, en drie jonge marinewachten boden zich aan voor een laatste plicht: het verlagen van de vlag van hun land voordat ze naar huis terugkeerden. Vandaag in Havana zal ik trots kijken hoe diezelfde mariniers - Larry Morris, Mike East en Jim Tracy - de vlag boven onze onlangs heropende Amerikaanse ambassade helpen opheffen.

 3. Mijn bezoek aan Havana, het eerste door een Amerikaanse staatssecretaris in 70 jaar, komt negen maanden nadat president Obama een nieuwe benadering van de betrekkingen met Cuba heeft aangekondigd. Het is een benadering gebaseerd op de banden die onze mensen binden, de belangen die onze regeringen delen, en het wederzijdse respect dat de relaties tussen twee trotse naties zou moeten kenmerken - zelfs wanneer ons beleid botst.

 4. Sinds de aankondiging van de president in december vorig jaar hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt. Drie weken geleden hebben de VS en Cuba de formele betrekkingen hersteld en vanaf vandaag vliegen de Stars and Stripes voor het eerst in meer dan een halve eeuw over de Malecon. Onze diplomaten in Havana kunnen nu doen wat ze over de hele wereld doen: door het land reizen, met Cubanen praten en de waarden en belangen van de Verenigde Staten vertegenwoordigen. Bovendien zullen onze diplomaten de Amerikaanse burgers in nood effectiever kunnen helpen.

 5. In Cuba en in heel Latijns-Amerika zien we de diplomatieke voordelen van het omkeren van een beleid dat ons scheidde van het Cubaanse volk en ons isoleerde op het halfrond en de wereld. Of we nu werken om olielekken voor de kust van Florida te voorkomen, verdovende middelenstromen in het Caribisch gebied verbieden of democratische waarden verdedigen, een betrokken Amerika zal een sterker en invloedrijker Amerika zijn.

 6. Even cruciaal is dat Amerikaanse en Cubaanse burgers profiteren van de beleidswijzigingen van de administratie. Het bezoek van de VS aan Cuba, dat nu honderdduizenden per jaar telt, is in 2015 met 35 procent toegenomen. Deze Amerikanen, waaronder veel Cubaans-Amerikanen, zijn de beste ambassadeurs van onze idealen. Ze brengen nieuwe perspectieven naar Cuba, een verscheidenheid aan ideeën en voorbeelden van politieke en economische vrijheid.

 7. Ze ondersteunen ook zelfstandige Cubanen, de snelstgroeiende sector van de Cubaanse economie, ongeveer een half miljoen sterk, die zo belangrijk zal zijn voor de toekomst van het land. Amerikanen huren kamers in de huizen van Cubanen, eten in hun paladares, kopen hun kunst, rijden in hun vintage Chevy's, helpen hun kerken te laten groeien en bieden de overmakingen die een nieuwe generatie Cubanen in staat stellen kleine bedrijven te openen en economisch onafhankelijk te worden van de Cubaanse staat.

 8. Amerikaanse bedrijven hebben er al lang naar gestreefd handel met Cuba voort te zetten, en de belangrijkste bedrijfs- en landbouwcoalities zijn enkele van de sterkste voorstanders van ons nieuwe beleid. Bedrijven zoals Airbnb doen al zaken op het eiland, met voordelen die rechtstreeks naar Cubaanse ondernemers vloeien. Amerikaanse bedrijven onderzoeken manieren om telecommunicatie en internetverbindingen uit te breiden, en Cuba erkende de enorme honger op het eiland naar internetconnectiviteit door de oprichting van tientallen nieuwe Wi-Fi-hotspots met lagere prijzen aan te kondigen.

 9. Na 50 jaar stagnatie is het gevoel van vooruitgang en potentieel reëel. We hebben geen illusies dat Cuba van de ene dag op de andere zal worden getransformeerd, en we zijn alert op de uitdagingen die voor ons liggen. Een daarvan is Cuba's voortdurende ontkenning van universele mensenrechten. Dissidenten worden nog steeds vastgehouden en geslagen. In Cuba moeten we, evenals elders, standvastig blijven opkomen voor de rechten van alle burgers om vrijuit te spreken, vreedzaam samen te komen en anders te denken. Ik zal dit bericht meenemen naar Havana.

 10. Twintig jaar geleden heb ik geholpen de betrekkingen met een andere voormalige tegenstander, Vietnam, te normaliseren. Vorige week ging ik terug naar een land dat marktgericht, economisch levendig en vriendelijk voor de Verenigde Staten is. De mensen zijn ook vrijer - met meer toegang tot informatie en meer autonomie over hun leven - hoewel ze nog steeds in een eenpartijstaat leven met een lange weg voor de mensenrechten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407