Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat maakt de Scandinavische landen gendergelijkheidswinnaars?

Appeltaart van Joyce Maynard

 1. De Scandinavische ervaring is tegenwoordig niet alleen een belangrijke voor particulieren, families en organisaties. Het wijst op minder problemen met veroudering in de toekomst, evenals een hogere arbeidsactiviteit en een robuustere economie. Zowel opkomende markten als andere ontwikkelde economieën hebben veel te leren van de "Nordic Nirvana."

 2. Hoewel nog geen land ter wereld gendergelijkheid heeft bereikt, onderscheiden de Noordse landen zich consequent in het jaarlijkse Global Gender Gap Report van het World Economic Forum, dat meet hoe goed landen het doen om de obstakels weg te nemen. die vrouwen tegenhouden.

 3. In het verslag van dit jaar staat IJsland voor het vijfde achtereenvolgende jaar op de eerste plaats, met Finland, Noorwegen en Zweden op de voet gevolgd. Met uitzondering van Denemarken hebben alle Scandinavische landen meer dan 80 procent van de genderkloof dichtgemaakt, waardoor ze nuttig zijn als rolmodel en als ijkpunt. Wat is het geheim van hun succes?

 4. Het is niet alleen een kwestie van rijkdom. Hoewel deze Noord-Europese economieën met een hoog inkomen de neiging hebben om veel wereldwijde peilingen te overtreffen, verwijdert de Global Gender Gap Index de totale rijkdom, in plaats daarvan meet hij hoe billijk inkomen, middelen en kansen worden verdeeld tussen vrouwen en mannen. [! 8830 => 1140 = 1!

 5. Hoewel veel ontwikkelde economieën erin geslaagd zijn de genderkloof in het onderwijs te dichten, zijn er maar weinigen in geslaagd het rendement van deze investering te maximaliseren. De Noordse landen zijn leiders op dit gebied - alle vijf landen staan ​​in de top 25 van de economische participatie- en kansenpijler van de Global Gender Gap Index. Dit komt door een combinatie van factoren: hoge arbeidsparticipatie van vrouwen; salarisverschillen tussen vrouwen en mannen behoren tot de laagste in de wereld, hoewel niet onbestaand; en overvloedige kansen voor vrouwen om leiderschapsposities te bereiken.

 6. Hoewel de patronen in de Noordse landen over het algemeen variëren, hebben deze economieën het voor ouders mogelijk gemaakt om werk en gezin te combineren, wat heeft geleid tot meer vrouwen op de werkplek, meer gedeelde deelname aan kinderopvang, een rechtvaardigere verdeling van arbeid thuis, een beter evenwicht tussen werk en privéleven voor zowel vrouwen als mannen en, in sommige gevallen, een verhoging van de afnemende vruchtbaarheidscijfers.

 7. Beleid in deze landen omvat verplicht vaderschapsverlof in combinatie met zwangerschapsverlof, genereuze, door de staat gemandateerde ouderschapsverlofuitkeringen verstrekt door een combinatie van sociale verzekeringsfondsen en werkgevers, fiscale prikkels en na zwangerschapsverlof -invoerprogramma's. Samen hebben dit beleid de kansenkosten voor het krijgen van kinderen verlaagd en geleid tot relatief hogere en stijgende geboortecijfers, vergeleken met andere verouderde, ontwikkelde economieën.

 8. Er is ook succes geboekt met beleid gericht op het bevorderen van leiderschap van vrouwen. In Noorwegen moeten beursgenoteerde bedrijven sinds 2008 40 procent van elk geslacht in hun bestuur hebben. Andere landen nemen vergelijkbare maatregelen. Historisch gezien hebben de Noordse landen een voorsprong gekregen door vrouwen het recht te geven om vóór anderen te stemmen (Zweden in 1919, Noorwegen in 1913, IJsland en Denemarken in 1915, Finland in 1906). In Denemarken, Zweden en Noorwegen hebben politieke partijen in de jaren zeventig vrijwillige genderquota ingevoerd, wat in de loop der jaren tot een groot aantal vrouwelijke politieke vertegenwoordigers heeft geleid. In Denemarken is dit quotum in feite sindsdien opgegeven omdat er geen verdere stimulans nodig is.

 9. Vandaag heeft Zweden een van de hoogste percentages vrouwen in het parlement ter wereld (44,7 procent), terwijl de andere Noordse landen bijna even succesvol zijn. Alle Scandinavische landen staan ​​inderdaad in de top 10 van het aantal vrouwen in het parlement. Deze landen hebben een even sterk record van het percentage vrouwen op ministerieel niveau, met Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland de vier beste landen in die categorie uit de 136 landen waarop het rapport betrekking heeft. Ten slotte behoren IJsland, Finland en Noorwegen tot de top 10 van landen met een vrouwelijk staatshoofd of regering, hoewel de wereld als geheel slecht presteert op deze indicator.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407