Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zal Ierland herenigen na Brexit?

Zoete aardappeltoost is de gezondheidstrend die steeds beter wordt

 1. Om te beginnen maakt Groot-Brittannië deel uit van Europa. Dit is een cartologisch feit dat iedereen met een aardrijkskundekennis kent. De ene is een subset van de andere. Drie landen (Engeland, Wales en Schotland) vormen het eiland Groot-Brittannië, en wanneer u Noord-Ierland toevoegt (meer daarover binnenkort) krijgt u het Verenigd Koninkrijk. Alle bevinden zich op eilanden, maar die eilanden maken ongetwijfeld deel uit van het Europese continent. Hoewel Groot-Brittannië de politieke federatie van de Europese Unie kan verlaten, zullen ze altijd Europees blijven.

 2. Je denkt misschien dat ik hier een aantal vrij voor de hand liggende feiten vermeld, maar een verbazingwekkende enquête verscheen midden in de aanloop naar de Brexit-stemming - slechts één op de zeven Britten beschouwde zichzelf " Europese." Zelfs in het midden van een zwaarbevochten en emotionele politieke campagne, is dat een behoorlijk verbluffend laag percentage.

 3. Ik heb ervaring met deze houding uit de eerste hand, zowel tijdens bezoeken aan Groot-Brittannië in de afgelopen kwart eeuw als vanaf toen ik begin jaren 90 in Europa woonde. Ik luisterde toen 's ochtends naar BBC-radio (voor nieuws in het Engels) en kwam deze vreemde houding dagelijks tegen. Nieuws was bijvoorbeeld lokaal (Brits) of "... uit Europa vandaag ..." Op subtiele en niet zo subtiele manieren beschouwden de Britten Europa als een volledig afzonderlijke entiteit van hen. Dit was toen het idee om Europa financieel en economisch te consolideren nog steeds een work in progress was (de euro zou er jaren niet uitzien). Keer op keer wilden de Britten in wezen een te grote hoeveelheid controle alvorens in te stemmen met een nieuwe politieke eenwording van Europa. Groot-Brittannië was slechts halfhartig in de Europese Unie, anders gezegd. Het beste voorbeeld hiervan was het feit dat Groot-Brittannië de euro helemaal niet heeft aangenomen en in plaats daarvan hun pond heeft behouden. En zelfs toen bestond de "Eurosceptische" factie al in de Britse politiek.

 4. Historici zouden ongetwijfeld ten minste een deel van deze houding toeschrijven aan de 'kater van het rijk'. Groot-Brittannië gebruikte 'de golven regeren' en zij gebruikten hun militaire macht om het grootste rijk van allemaal te vormen - inderdaad, 'de zon ging nooit onder'. Ze zijn die halcyon-dagen niet vergeten, op zijn zachtst gezegd. Maar de diepte van deze gevoelens verschilt tussen de vier landen die het Verenigd Koninkrijk vormen. In Engeland lopen de gevoelens het hoogst, en daarom was de stemming niet echt verrassend. Iedereen wist dat de "Verlof" -fractie het beste zou doen in Engeland, om het anders te zeggen. Schotland staat echter al aan de vooravond om zich onafhankelijk te verklaren van de andere drie landen en kan nu een tweede referendum over deze kwestie houden. De Schotten hebben hun eigen lange en legendarische geschiedenis, en veel van die geschiedenis omvat vechten met de Engelsen. Als de economische gevolgen van de Brexit erger worden (of doorgaan zonder einde in zicht), kunnen de Schotse mensen heel goed uit het Verenigd Koninkrijk stemmen om zich in plaats daarvan bij de Europese Unie te voegen als een onafhankelijk land.

 5. Wat mij echter meer interesseert, is wat Noord-Ierland zal doen. Want als Schotland schiet, kan Ierland zich eigenlijk ook weer verenigen. Ik heb geen idee wat de kansen zijn dat dit daadwerkelijk gebeurt, maar het minste dat je kunt zeggen is dat de kansen zeker groter zouden zijn als Schotland besluit zijn eigen weg te gaan.

 6. Nu lijkt het er echter op dat het veel eerder kan gebeuren - vooral als Schotland eerst voor onafhankelijkheid stemt. De mogelijkheid dat Noord-Ierland zal stemmen om het Verenigd Koninkrijk te verlaten, is nu denkbaar. De politieke calculus is aanzienlijk veranderd. Vóór Brexit was het beste argument van de Republiek Ierland voor hereniging een van gedeelde geschiedenis en etniciteit. Nu kan de Republiek echter een veel overtuigender economisch argument hebben. Het vooruitzicht om euro's te gebruiken en te genieten van alle voordelen van deel uitmaken van de Europese Unie is een enorme verleiding die er voor Noord-Ierland misschien beter en beter uitziet, vooral als de E.U. neemt een harde houding aan richting Brexit. Als de Britse economie een groot succes heeft als direct gevolg, kan hereniging een veel populairder idee worden in Noord-Ierland - vooral als de Schotse economie er al van heeft geprofiteerd om Groot-Brittannië te verlaten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407