Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zelfgemaakte versus in de winkel gekochte chocoladeschilferkoekjesdeeg

50 van de beste dessertrecepten aller tijden

 1. Wat vindt u van kant-en-klaar koekjesdeeg? Laat hieronder een reactie achter.

 2. Voor velen van ons betekende de zoete geur van gebakken goederen in onze kinderkeuken bijna altijd het bakken van koekjes in de oven. Hoewel dit zeker afhing van het individuele huishouden, betekenden zelfgemaakte koekjes gewoon kant-en-klaar in de winkel gekocht deeg. Hoewel de afgelopen tien jaar de huisgemaakte verskok weer is opgekomen, zijn verpakte plakjes koekjes in veel keukens nog steeds populair.

 3. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe dat koekjesdeeg zo lang goed blijft en hoe de koekjes zich precies kunnen verspreiden? Als je zou stoppen en de lijst met ingrediënten zou bekijken, zou je verrast kunnen zijn door wat je tegenkomt. De lijst is aanzienlijk langer en gevarieerder dan wat we gebruiken in de zelfgemaakte variëteit. Dus deden we bij Kitchen Daily wat onderzoek om uit te vinden wat we precies eten toen we ons overgaven aan deze vooraf gemaakte traktaties.

 4. Vanilline Je hebt dit ingrediënt waarschijnlijk vaker op voedingsmiddelen gezien dan je kunt tellen. Maar met een spelling die zo visueel vergelijkbaar is met de bekende kruidenvanille, zien mensen ze meestal als een en dezelfde. En zoals de naam al doet vermoeden, is er een overeenkomst tussen de twee, maar vanilline en vanille zijn absoluut niet hetzelfde ingrediënt.

 5. Vanilline is een kunstmatige vanillesmaak. Omdat er veel vraag is naar vanille - te vinden in bijna elke zoete traktatie - en zo duur is, hebben veel voedingsbedrijven gebruik gemaakt van vanilline. Roomijs en chocolade vormen 75 procent van de vanillinemarkt. Het kunstmatige ingrediënt werd vroeger gemaakt van kruidnagelolie, maar is nu voornamelijk afgeleid van guaiacol (een petrochemische) of lignine (een bestanddeel van hout en een bijproduct van de pulpindustrie). Met andere woorden, vanilline wordt gemaakt van hout of aardolie. Vanilline wordt ook gebruikt in parfums, medicijnen en wijn.

 6. Hoewel vanilline niet giftig is wanneer het in ons voedsel aanwezig is (hoewel het migraine kan veroorzaken voor degenen die daar vatbaar voor zijn), is het niet bepaald onschadelijk voor mensen. Degenen die in bulk met dit product werken, moeten bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen. Het kan schadelijk zijn als het wordt ingeademd of geabsorbeerd door de huid, of kan irriterend zijn voor de ogen. Eén site beveelt aan dat, indien ingeademd en ademhalen moeilijk wordt, zuurstof moet worden verstrekt. Hoewel dit een normale voorzorgsmaatregel kan zijn als het gaat om verwerkt voedsel, is het niet een die met echte vanille moet worden ingenomen.

 7. Gedeeltelijk gehydrogeneerde (palmpit- en katoenzaad) olie Zoals eerder aangegeven, zijn gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën - die transvetten bevatten - al geruime tijd geïdentificeerd als een ergste overtreder. Transvetten zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en sommige studies hebben ook gesuggereerd dat het het risico op diabetes, obesitas en Alzheimer kan verhogen - slechts een paar kwalen uit de lange lijst van gezondheidsproblemen als gevolg van transvetconsumptie.

 8. Palmolie en palmpitolie zijn in verband gebracht met gezondheidsproblemen en milieuproblemen. Palmolie is extreem rijk aan verzadigde vetten en palmpitolie, de olie uit het zaad van de palmvrucht, is nog hoger in verzadigde vetten. Terwijl palmolie ongeveer 50 procent verzadigd vet en 50 procent onverzadigd bevat, bevat palmpitolie maar liefst 82 procent verzadigd vet.

 9. Katoenzaadolie duikt ook op in in de winkel gekocht koekjesdeeg, meestal in de gedeeltelijk gehydrogeneerde vorm. Zoals de naam al doet vermoeden, is het de olie die wordt gewonnen uit het zaad van de katoenplant. Katoen is een van de vier grootste genetisch gemodificeerde gewassen (de andere drie zijn soja, maïs en koolzaad). Katoenzaadolie moet een behandeling ondergaan om gossypol uit de olie te extraheren omdat het verbruik ervan ongewenste neveneffecten kan veroorzaken. Sommigen maken zich zorgen dat katoenzaadolie ook onaanvaardbaar hoge niveaus van pesticiden bevat, omdat katoen niet als voedselgewas wordt geregistreerd en daarom zijn pesticiden en chemicaliën niet zo strikt gereguleerd.

 10. Geïnspireerd om de hierboven genoemde sceptische ingrediënten te vermijden? Klik door de onderstaande diavoorstelling en krijg ideeën voor echte, zelfgemaakte chocoladekoekjes. Als je graag koekjes bij de hand hebt die klaar zijn om te worden gebakken, kun je het deeg vormen en invriezen voor later. Op die manier kun je, als je zin hebt in iets, gewoon zoveel dingen bakken als je wilt.



Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407