Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Zullen Amerikanen naar Niksen gaan, het Nederlandse concept van absoluut niets doen?

Millennials laden hun groenten op

 1. Amerikanen hebben een ongemakkelijke relatie om het rustig aan te doen: we zijn overwerkt en opgebrand. We willen onze vakantiedagen niet opnemen. We hebben verschrikkelijke grenzen tussen werk en privé en valoriseren het druk hebben.

 2. Dat is precies de reden waarom we een beetje niksen in ons leven nodig hebben. Niksen is de Nederlandse term voor tijd vrijmaken om af en toe helemaal niets te doen. Als je niks bent, sta je jezelf toe: geen gedachten ondervragen, geen zorgen over deadlines of bottom-line.

 3. Zoals hygge en lagom ervoor, heeft het concept een moment: de New York Times schreef het op. Time magazine ook. Het is duidelijk dat de buzz hier sterk is, maar Nederlandse mensen die we spraken beschreven niksen als meer een gemoedstoestand dan een levensstijltrend.

 4. "Het woord 'niksen' betekent letterlijk niets doen, nietsdoen, lummelen en rondrennen," zei Carolien Hamming, directeur van CSR Centrum, een coachingcentrum in Nederland dat helpt klanten stress te beheersen en te herstellen van burn-out.

 5. Het enige dat er echt toe doet, zei Hamming, is dat "je niet doelbewust handelt, noch fysiek noch mentaal, en je je gedachten allemaal vrij laat gaan."

 6. Liggend in het gras in het park? Dat is Niksen. Zittend op een bankje, je gedachten laten slingeren? Dat is ook Niksen. Staren uit het raam op de metro op weg naar het werk? Absoluut Niksen.

 7. "Je oefent geen niksen; het gebeurt gewoon," legde Hamming uit. "Het enige dat ik moet doen, is mijn agenda een paar minuten of uren opschonen en kijken wat er gebeurt."

 8. We weten wat je denkt: "Ik niksen de hele tijd, vooral in het weekend!" Misschien, maar als je iets een naam geeft, wordt het plakkeriger en gemakkelijker te omarmen. En cultureel gezien, denk aan alle negatieve connotaties en woorden die we hebben voor mensen die regelmatig inactief zijn: Couch potato. Slacker. Luie kont. Nederlanders hebben een beter woord: Niksen!

 9. "Niksen is niet zozeer een levensstijltrend, maar een werkwoord dat we gebruiken", zegt Bas Bruijninckx, directeur e-commerce bij een wereldwijd kledingbedrijf dat in Rotterdam woont. "Het is er altijd al geweest. Als je iemand vraagt ​​wat ze in Nederland deden, zou het echte antwoord kunnen zijn: 'Oh, ik zat te Niksen.'"

 10. Hoe kom je in de niksen-headspace? Erika van der Bent, een freelance productontwerper gevestigd in Scheveningen, zei zich een leeuw voor te stellen: leeuwen zijn absolute meesters bij Niksen. Ze ontspannen wanneer ze moeten ontspannen en bewegen wanneer ze moeten bewegen. (Meestal om op een arme zebra te springen die zichzelf probeert te niksen.)

 11. "Als ik niksen oefen, is dat op een vergelijkbare manier," zei van der Bent. "Als ik wakker word en ik wil gewoon relaxen, dan zal ik het doen. Ik zal mezelf er niet voor in elkaar slaan. Ik zal luisteren en afgestemd zijn op mijn geest en lichaam. Als ik dan een gevoel van urgentie of verveling voel of begin me slecht te voelen omdat ik niets doe, dan ga ik naar het volgende dat ik denk dat mijn lichaam of geest nodig zou kunnen hebben. "

 12. Nederlanders zijn natuurlijk niet hele dagen weg. Ze doen meestal een paar minuten niksen, en soms een paar uur. En er is ook een negatieve connotatie voor niksen in Nederland, zei Ellen de Visser, de Nederlandse directeur van een vertaalbureau.

 13. "Mensen die als lui worden gezien, kunnen opmerkingen ontvangen zoals 'Heb je vandaag weer zitten niksen?' wat in feite betekent: 'Heb je de hele dag weer niets gedaan?' 'zei ze.

 14. "In Nederland willen we altijd productief zijn en levensdoelen bereiken", voegde ze eraan toe. "Van studenten wordt bijvoorbeeld helaas verwacht dat ze hun studie binnen drie jaar afmaken, in het buitenland studeren, stage lopen en lokale universiteitsclubs leiden om hun CV klaar te maken voor hun droombaan."

 15. Zelfs Nederlanders zijn niet immuun voor buitensporige werkuren en de negatieve gezondheidseffecten; burn-out is een toenemend probleem onder de beroepsbevolking, net als werkgerelateerde ziekte. In een sterk aangesloten, zeer gestresste wereld is er een dringende behoefte aan slimme strategieën om gezond te blijven. Niksen kan helpen.

 16. Gestresst als Nederlandse mensen, is er minder schaamte verbonden aan gewoon inactief zijn in Nederland, zei Hamming.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407