Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


11 Voordelen van levertraan: de ontstekingsremmer

Geschiedenis

 1. Mensen die in delen van Noord-Europa wonen, gebruiken al eeuwenlang levertraan om de immuniteit te verbeteren en hen te beschermen tegen donkere, lange winters. Ze hebben ook levertraan gebruikt als een natuurlijke oplossing voor reuma, pijnlijke gewrichten en stijve spieren. (1)

 2. Window.onload = function () {hellobar ("contentUpgrades"). Show (500135);};

 3. De primaire bron van levertraan was het eten van de verse levers van Gadus morhua-vis. Hoewel niet erg smakelijk voor de meeste mensen, vonden traditionele populaties het de moeite waard om te profiteren van de vele gezondheidsbevorderende effecten van levertraan.

Wat is levertraan?

 1. Levertraan is een voedzame bron van essentiële vitamines, waaronder vitamine D en vitamine A, evenals ontstekingsremmende omega-3-vetzuren. (2) Gezien het feit dat de meeste mensen niet genoeg ontstekingsremmend voedsel eten dat zowel vitamine D als omega-3 vetzuren levert - belangrijke voedingsstoffen die een cruciale rol spelen bij cardiovasculaire, hormonale, immuun-, reproductieve en neurologische gezondheid - veel volwassenen en kinderen kan baat hebben bij regelmatige aanvulling met levertraan.

 2. Levertraan komt uit, je raadt het al, levertraan! Je kunt de olie consumeren door verse levertraan te eten of, vaker, zonder receptvrije supplementen. Elke theelepel levertraan heeft ongeveer 41 calorieën en 4,5 gram vet, verdeeld over enkelvoudig onverzadigde, verzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren. (3)

 3. Het meest voordelige aspect van levertraan is dat het een hoog gehalte aan omega-3-vetzuren bevat, hetzelfde type dat wordt aangetroffen in vette vis of zeevruchten zoals zalm, makreel en sardines. Het is ook een van de weinige en beste vitamine D-rijke voedingsmiddelen.

11 voordelen van levertraan

 1. Als het gaat om het verkrijgen van vitamine A uit levertraan, lijkt de kwaliteit van het supplement een grote impact te hebben. Veel merken bevatten synthetische versies van vitamine A en D die niet goed worden opgenomen, naast gevaarlijke verhoudingen van deze twee voedingsstoffen. Hoewel het consumeren van zeer hoge niveaus van vitamine A uit alleen supplementen is gekoppeld aan enkele gezondheidsproblemen, kan het verkrijgen van vitamine A op natuurlijke wijze uit voedselbronnen helpen het immuunsysteem te verbeteren. Het eten van veel vitamine A-rijk voedsel is gunstig voor botgroei, nachtzicht, gezonde cellulaire groei, testiculaire en eierstokfunctie en nog veel meer. (7)

 2. Vitaminen A en D zijn in vet oplosbare voedingsstoffen die vaak in dierenvoeding worden aangetroffen. Beide werken als voorlopers van actieve hormonen, dus produceren we bepaalde enzymen die elk van deze omzetten in actieve vormen die het lichaam kan gebruiken om ons immuunsysteem te reguleren. (8) In dit geval wordt vitamine A omgezet in retinol. Het samen verkrijgen van vitamine A en D is volkomen natuurlijk en zorgt ervoor dat deze processen kunnen plaatsvinden op een manier die ons beschermt tegen toxiciteit.

 3. Er is bewijs dat levertraan, hetzij als supplement of als volledige voedingsvorm, kan helpen bij het verlagen van hoge triglyceriden, een soort gevaarlijk vet in het bloed dat het risico op hartaandoeningen verhoogt. Levertraan behandelt ook hoge bloeddruk en helpt het cholesterolgehalte in evenwicht te brengen. (9, 10)

 4. Een reeks studies bij mensen en dieren hebben een hoge werkzaamheid aangetoond van omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren verkregen uit levertraan bij het voorkomen van atherosclerose (verharding en verstijving van de slagaders) en de complicaties ervan. Behandeling alleen of in combinatie met statines helpt omgekeerde risicofactoren bij patiënten met hypertriglyceridemie en hoge triglycerideniveaus. (11)

 5. Hoge niveaus van vitamine D, verkregen door zowel blootstelling aan de zon als aanvulling met levertraan, zijn in verband gebracht met een lager risico op kanker. Eén studie toonde aan dat vitamine D uit zowel de zon als levertraan kan helpen bij het voorkomen van borstkanker bij vrouwen vanwege antiproliferatieve en pro-apoptotische effecten op borstkankercellen, waardoor borsttumoren worden verminderd. (12)

 6. Hoewel blootstelling aan de zon nog steeds de meest relevante beschermende factor lijkt voor het krijgen van voldoende vitamine B-vitamine, kan levertraan ook helpen bij het compenseren van veel voorkomende tekortkomingen.

 7. Als een geweldige bron van essentiële gezonde vetten, kan levertraan helpen bij het beheersen van insulineresistentie, ontsteking en het beheersen van glucose (suiker) in het bloed. Het is zelfs aangetoond dat het de symptomen van complicaties die verband houden met diabetes, zoals nierziekte, kan helpen verminderen. Het gebruik van levertraan en vitamine D-supplementen tijdens het eerste levensjaar van een baby en het gebruik van levertraan tijdens de zwangerschap kunnen ook helpen het risico op diabetes te verlagen. (13)

 8. Uit een onderzoek uit 2007, gepubliceerd in het Journal of Pharmacy and Pharmacology, bleek dat het geven van supplementen voor levertraan aan diabetische ratten gedurende 12 weken een natuurlijke diabetesbehandeling was. De levertraan-supplementen voorkwamen volledig endotheelgebrek en hielpen bij het corrigeren van verschillende biochemische markers voor metabool syndroom (een combinatie van diabetes en cardiovasculaire stoornis risicofactoren). (14)

 9. Voorafgaand aan suppletie met levertraan ervoeren de ratten verhoogde plasmaglucose (suiker) niveaus en hoge triacylglycerol en hoge cholesterolconcentraties in hun bloed. Levertraan hielp de gewichtstoename van de ratten te beheersen en voorkwam volledig lipidenafwijkingen in het plasma, terwijl ook de insulinegevoeligheid en andere factoren onder controle werden gehouden.

 10. Aan het begin van de 20e eeuw stelden wetenschappers vast dat levertraan een natuurlijk 'antirachitisch' was, wat betekende dat duizenden moeders de spullen met geweld aan de kinderen begonnen te lepelen om pijnlijke rachitis te voorkomen. . Levertraangebruik wordt geassocieerd met een vermindering van pijn, stijfheid en zwelling bij patiënten met artritis en andere ontstekingsaandoeningen. (11)

 11. Levertraan kan zelfs helpen de hoeveelheid niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen te verminderen die patiënten met reumatoïde artritis nodig hebben. (15)

 12. Omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor de reproductieve gezondheid en ideaal voor een zwangerschapsdieet. Deze vetten in levertraan en andere waterbronnen zijn "voorlopers" van eicosanoïden, verbindingen die de cellulaire activiteit beïnvloeden. Eicosanoïden zijn betrokken bij het ontstekingsproces en helpen dat onder controle te houden, maar ze worden ook geassocieerd met menstruatiecycli, vruchtbaarheid en veel hormoongerelateerde functies.

 13. Als u niet genoeg omega-3 vetzuren in uw dieet heeft, kunnen de functies van eicosanoïden worden verstoord. Daarom kan het verhogen van de inname van omega-3 problemen met het volgende hormoon en de voortplanting verbeteren. -gerelateerde voorwaarden: (16, 17, 18, 19)

 14. Levertraan is een van de rijkste bronnen van omega-3-vetzuren in de natuur, genaamd docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Vanwege hun natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen worden omega-3 vetzuren vaak gebruikt om op natuurlijke wijze een verscheidenheid aan symptomen te behandelen, van risicofactoren voor hart- en vaatziekten tot depressie of artritispijn.

 15. Er zijn veel bestudeerde voordelen van omega-3 voedingsmiddelen of supplementen, waaronder het beschermen en verbeteren van de gezondheid van het hart, het bestrijden van psychische stoornissen en achteruitgang, het verminderen van ontstekingen, het bestrijden van auto-immuunziekten, het verlagen van het risico op kanker, het ondersteunen van de groei van gezonde botten en gewrichten, het verbeteren van de slaapkwaliteit, het bevorderen van de groei en ontwikkeling van kinderen, het bestrijden van menstruatiepijn, het verlagen van het risico op maculaire degeneratie en het verbeteren van de gezondheid van de huid naarmate u ouder wordt.

 16. Het probleem is dat de overgrote meerderheid van de Amerikanen een onevenwicht hebben tussen omega-3 en omega-6-vetten in hun dieet. Omega-6 vetten zijn niet noodzakelijk slecht voor u, maar als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd zonder omega-3 vetzuren, veroorzaken ze ontstekingen, die de oorzaak zijn van de meeste ziekten.

 17. Een gezonde verhouding is idealiter ongeveer 2: 1 omega-6 tot omega-3 vetten, maar veel mensen met het standaard Amerikaanse dieet (ED) consumeren vijf tot 10 keer meer omega-6-vetzuren dan omega-3 vetzuren. Omega-3-tekort neemt toe vanwege de overconsumptie van bewerkte voedingsmiddelen, snelle of gefrituurde voedingsmiddelen die geraffineerde plantaardige oliën bevatten (zoals sojaolie, koolzaadolie, katoenzaadolie en maïsolie) gevuld met omega-6. Aanvulling met omega-3-rijke levertraan is een manier om de ontsteking te verlagen en uw vetzuurverhouding terug te keren ten gunste van een betere gezondheid.

 18. Vitamine D werkt meer als een hormoon in het lichaam dan een vitamine, omdat het de werking van neurotransmitters, de gezondheid van het hart en ontstekingsreacties beïnvloedt. Gesynthetiseerd door je eigen huid wanneer je wordt blootgesteld aan UV-licht van de zon, de beste manieren om voldoende vitamine D te krijgen, zijn om wat tijd buiten door te brengen zonder zonnebrandcrème en om vitamine D-rijk voedsel te eten.

 19. Vitamine D speelt niet alleen een rol bij een gezond botmetabolisme, maar ondersteunt belangrijke functies van al onze cellen. Omdat lage vitamine D-waarden kunnen interfereren met het vermogen van onze cellen om zich te vermenigvuldigen en aan te vullen, kan vitamine D-tekort het risico verhogen om ziek te worden op korte termijn, of, erger nog, het ontwikkelen van een chronische auto-immuunziekte, cognitieve of cardiovasculaire ziekte, diabetes, osteoporose of kanker.

 20. Veel volwassenen en kinderen krijgen niet het hele jaar door voldoende blootstelling aan de zon vanwege het feit dat ze meestal binnen leven, en daarom is vitamine D een vitale component van de meeste multivitaminen. Een onderzoeker die de prevalentie van vitamine D-tekort beoordeelt, verklaart in zijn beoordeling uit 2008 dat "vitamine D-tekort nu wordt erkend als een pandemie." (4) Lage niveaus van vitamine D worden geassocieerd met rachitis bij kinderen, osteopenie, osteoporose (en gerelateerde fracturen) , kanker, auto-immuunziekten, hoge bloeddruk, diabetes, reumatoïde artritis, psychische aandoeningen, autisme en tuberculose. (5, 4)

 21. Hoge doses vitamine D alleen kunnen mogelijk bijwerkingen hebben, daarom wordt het nu aanbevolen om vitamine D te nemen in combinatie met synergetische vitamine A en omega-3-vetzuren, zoals hoe het is komt van nature voor in vitamine D-rijke voedingsmiddelen, waaronder levertraan. (6)

 22. Vitamine A is een belangrijke antioxidant die oxidatieve stress (ook wel schade door vrije radicalen genoemd) en dus ontstekingsniveaus vermindert. Het is gekoppeld aan het voorkomen van ooggerelateerde aandoeningen, ondersteunt de gezondheid van de hersenen, helpt kanker bestrijden en is belangrijk voor de productie van hormonen. Terwijl de meeste mensen die een redelijk goed uitgebalanceerd dieet eten, dagelijks voldoende vitamine A krijgen, is een tekort een risico voor sommige mensen die sterk bewerkt voedsel eten of in het algemeen niet genoeg calorieën.

 23. Onlangs is supplementen met vitamine A ter discussie gekomen, omdat wordt gedacht dat hoge niveaus daadwerkelijk schadelijk en potentieel toxisch zijn en een aandoening veroorzaken die bekend staat als hypervitaminosis A. Dit wordt echter meestal veroorzaakt door -dosis vitamine A-supplementen, niet de hoeveelheid die wordt aangetroffen in een theelepel levertraan, die ongeveer 90 procent van uw dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A bevat. (3)

De beste soort levertraan om te kopen + juiste dosering

 1. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.

 2. Veel visoliesupplementen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, zijn ongezond, bevatten vulstoffen of synthetische ingrediënten, kunnen ranzig zijn en zijn geen ideale verhouding vetzuren. Zoek naar een gerenommeerd merk en idealiter een die ook antioxidanten zoals astaxanthine bevat om te voorkomen dat de olie oxideert.

 3. Gefermenteerde levertraan is ook verkrijgbaar bij sommige merken, wat betekent dat de levers werden gefermenteerd om meer vitamines te produceren en voorverteerd zijn. Fermentatie is een waardevol proces dat voedingsstoffen veel meer biologisch beschikbaar maakt.

 4. Omdat het niet wordt geassocieerd met significante bijwerkingen, kan levertraan door de meeste mensen worden ingenomen in een variërend aantal doseringen. Voor de gemiddelde persoon is het het beste om ongeveer 500 milligram EPA / DHA per dag te krijgen (minstens twee porties van een portie vette vis van 3,5 ounce), terwijl in sommige gevallen tot 4000 milligram EPA / DHA wordt aanbevolen, vooral als u wilt hartziekten behandelen of voorkomen. (29) Zoek uit wat het beste voor u werkt en concentreer u meer op de milligrammen van EPA / DHA dan een exacte hoeveelheid visolie.

 5. Hoe moet u uw visolie consumeren? Je kunt het mengen met een kleine hoeveelheid sap, citroenwater, een smoothie, appelmoes, yoghurt, amandelboter of iets anders dat helpt de licht visachtige smaak te verbergen. Een gerenommeerd merk zal geen smaakversterkers toevoegen of de geur of smaak verwijderen, dus wees voorbereid! Sommige merken voegen natuurlijk extract toe om de smaak te verbeteren (zoals munt of citroen), dus dit is een optie.

 6. Bewaar uw fles levertraan op een koele, donkere plaats of in de koelkast om te voorkomen dat het bederven en ranzig wordt.

 7. Als het gaat om levertraan, en wat voor soort visolie of omega-3-supplement dan ook, komt het allemaal op de behoefte aan evenwicht. Vergeet niet dat je ernaar streeft om ongeveer twee keer de hoeveelheid omega-3 vetzuren tot omega-6 vetzuren in je dieet te krijgen, terwijl de gemiddelde Amerikaan op regelmatige basis 5-10 keer meer omega-6 vetzuren krijgt dan omega-3 vetzuren.

 8. Omega-3-vetzuren onderdrukken ontstekingen en omega-6-vetzuren bevorderen ontstekingen, en we hebben een aantal van beide nodig. Deze delicate relatie zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed blijft werken, zodat je "afweermechanismen" produceert tegen gestelde bedreigingen (toxines, bacteriën, ziekteverwekkers) wanneer dat nodig is, maar raak niet overmatig ontstoken in het proces.

 9. Over het algemeen is de beste manier om balans te bereiken door uw omega-3 vetzuren te halen uit voedselbronnen zoals in het wild gevangen vis (zoals zalm), grasgevoerd of grasland of vlees of kooi -vrije eieren. Noten en zaden zijn ook goede keuzes, maar leveren een ander, plantaardig soort omega-3 dat bekend staat als ALA, terwijl dierlijke bronnen de voorkeurstypes EPA en DHA bieden. Slechts ongeveer één procent van ALA wordt omgezet in EPA, die uw lichaam daadwerkelijk kan gebruiken, dus als u een veganistisch dieet of iets dergelijks volgt, is het belangrijk om zoveel mogelijk ALA te krijgen.

 10. Als u een paar keer per week in het wild gevangen vis eet en een dieet heeft met veel dierlijke vetten en plantaardig omega-3-voedsel, neem dan een omega-3-supplement is misschien niet helemaal nodig. De gemiddelde persoon kan echter echt baat hebben bij het aanvullen en goed eten.

 11. Levertraan kan als een bloedverdunner werken, dus zwangere vrouwen, astmapatiënten of mensen die hoge bloeddruk medicatie of anticoagulantia gebruiken, moeten hun arts raadplegen voordat ze beginnen met een visolie-regime. Hoewel het voor de meeste mensen veilig is, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen, zoals oprispingen (met "visburps"), slechte adem, brandend maagzuur, misselijkheid, bloedontlasting, lage bloeddruk, hoge vitamine A- en D-waarden en neusbloedingen. (30)

 12. De belangrijkste voordelen van levertraan zijn:

 13. Er zijn geen bekende bijwerkingen bekend van het nemen van een levertraan-supplement, dus de dosering die u kiest, hangt meestal af van wat u wilt bereiken. Typische doses EPA / DHA per dag liggen tussen 500 en 4.000 milligram.

 14. Om levertraan te gebruiken, is het het beste om het te mengen in iets dat de sterke smaak die het heeft, zal temperen, zoals een smoothie.

 15. Als je het gevoel hebt dat je wat meer diepgaande informatie over etherische oliën kunt gebruiken, biedt Dr. Josh Axe een gratis webinar aan, waarin kennis, gebruik en tips voor het gebruik van etherische oliën worden behandeld. . Klik hieronder voor meer informatie.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407