Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


3 problemen met het eten van teveel rauwe wortelen

Vetvrije roomkaas

 1. Rauwe wortelen vormen een handige en gezonde snack, maar te veel van zelfs het goede kan problemen veroorzaken. Te veel eten in rauwe wortels, die 4 gram vezels per kopje bevatten, kan darmproblemen veroorzaken en kan de opname van voedingsstoffen verstoren. Te veel wortels kunnen zelfs je huidskleur veranderen, een alarmerend maar onschadelijk effect.

Gele tintwaarschuwing

 1. Wortelen bevatten caroteen, een geel pigment dat een voorloper is van vitamine A. Het consumeren van deze voedingsstof is een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van wortelen. Volgens de National Institutes of Health hebben volwassenen elke dag tussen de 700 en 900 microgram vitamine A nodig. Een kopje gehakte wortelen levert 1069 microgram van deze vitamine, wat meer is dan de dagelijkse aanbeveling.

 2. Het eten van grote hoeveelheden caroteenrijke groenten, zoals wortelen, kan er echter voor zorgen dat je huid geel of oranje wordt, volgens de University of Arkansas for Medical Sciences. De kleurverandering is het meest merkbaar in gebieden met een overvloed aan zweetklieren, zoals de handpalmen en voetzolen. De kleur kan ook merkbaar verschijnen in de nasolabiale plooien rond de neus. Vitamine A-toxiciteit wordt niet geassocieerd met dit onschadelijke fenomeen, dat zal vervagen wanneer u uw wortelinname verlaagt. Het kan echter enkele maanden duren. Koken en stampen van wortelen kan de beschikbaarheid van caroteen voor opname zelfs vergroten.

Te veel vezels

 1. Wortelen bevatten vezels, een noodzakelijk onderdeel van het dieet van iedereen. Vezel helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en de spijsvertering te verbeteren. De meeste Amerikanen krijgen niet genoeg vezels, waardoor het volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration een "voedingsstof is voor de volksgezondheid". De aanbevolen vezelinname varieert per geslacht en gewicht, maar de dagelijkse waarde voor vezels is 25 gram, gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

 2. Hoewel het verhogen van de vezelinname voordelen heeft, kan het te snel verhogen van de maag maagklachten veroorzaken, waaronder gas en een opgeblazen gevoel. Grote hoeveelheden vezels kunnen ook constipatie veroorzaken als u niet voldoende water tegelijkertijd drinkt. Een hoge vezelinname, vooral als deze niet langzaam wordt geïntroduceerd, kan het voor uw lichaam moeilijk maken om voedsel te verwerken; darmblokkades kunnen zich zelfs in ernstige gevallen ontwikkelen. Omdat plotseling het verhogen van uw inname symptomen kan veroorzaken; verhoog vezel geleidelijk om GI-nood te voorkomen en verhoog uw vochtinname tot 64 ons per dag, volgens het Linus Pauling Institute. Het drinken van voldoende hoeveelheden vloeistof helpt ook constipatie te voorkomen.

Vitamine- en mineraalabsorptie

 1. Het eten van grote hoeveelheden wortelen of andere voedingsmiddelen die vezels bevatten, kan de absorptie van calcium, ijzer, magnesium en zink verstoren. Volgens een studie gepubliceerd in 2015 door Critical Reviews in Food Science and Nutrition, heeft onderzoek zowel negatieve als positieve effecten van vezels op de opname van mineralen aangetoond. Veel onderzoeken zijn uitgevoerd met ratten, waardoor de informatie moeilijk direct op mensen kon worden toegepast. Interferentie met de opname van vitamine en mineralen kan leiden tot tekorten, vooral bij jonge kinderen. De meeste mensen die een vezelrijk dieet eten, nemen echter voldoende vitamines en mineralen op om deze problemen te voorkomen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407