Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


6 meest voorkomende soorten probiotica

Wat zijn probiotica?

 1. Probiotica zijn levende bacteriën die als "goed" of als gunstig voor het functioneren van uw lichaam en uw gezondheid worden beschouwd. Veel probiotica zijn vergelijkbaar met bacteriën die van nature in je lichaam leven. Mogelijk eet je al enkele van deze goede bacteriën als je gefermenteerde producten eet, zoals:

 2. Het concept om meer goede microben te consumeren om de gezondheid te bevorderen, is sinds het begin van de 20e eeuw besproken. De term "probiotica" is relatief nieuw. Het is een combinatie van het Latijnse woord voor "voor" en het Griekse woord voor "leven". Onderzoek heeft veelbelovende resultaten opgeleverd over de gezondheidsvoordelen van probiotica. De wetenschap is echter nog niet sluitend over alle voordelen van probiotica voor gezonde mensen of voor de behandeling van bepaalde ziekten.

 3. Tegenwoordig zijn veel soorten probiotica commercieel verkrijgbaar in voedingsmiddelen en supplementen. Als het National Center for Complementary and Integrative Health rapporteert een aantal experts dat de snelle groei van probiotica marketing en gebruik mogelijk wetenschappelijk onderzoek naar de voordelen heeft overtroffen.

Waarom zijn probiotica voordelig?

 1. Je darmen herbergen naar schatting 100 biljoen micro-organismen van meer dan 500 verschillende soorten, volgens de Harvard Medical School. Je mix van bacteriën is uniek, net als je vingerafdruk. Soms kunnen ziekte of stress de bacteriële balans veranderen en spijsvertering en andere problemen veroorzaken.

 2. Probiotica werken door de samenstelling van uw darmbacteriën of de metabolische activiteit van bestaande bacteriën te veranderen. De goede bacteriën verdringen de slechte in je darm. Dit voorkomt dat de slechte bacteriën zich vermenigvuldigen en infecties of ontstekingen veroorzaken. Te veel gist in het lichaam kan bijvoorbeeld leiden tot schimmelinfectie, maar het goed uitgebalanceerde darmbioom zal gist op lagere niveaus houden.

 3. Probiotica kunnen uw spijsvertering helpen en uw lichaam in staat stellen voedingsstoffen uit uw voedsel te halen. Goede bacteriën kunnen ook enzymen of eiwitten produceren die schadelijke bacteriën remmen of zelfs doden. Specifieke probiotica-stammen stimuleren ook uw immuunsysteem. Sommige bacteriën zijn nodig voor de productie van hormonen of vitamine (bijvoorbeeld vitamine K) en de opname van voedingsstoffen. Ontwikkeling van diabetes type 1 bij kinderen kan worden geassocieerd met ontsteking die verband houdt met onvoldoende bioom in de darmbacterie.

 4. Onderzoek gepubliceerd door het American College of Gastroenterology geeft aan dat bepaalde probiotische stammen kunnen:

 5. Maar vergeet niet dat niet iedereen op dezelfde manier op hetzelfde probioticum reageert.

 6. Sommige artsen adviseren u probiotica te gebruiken wanneer u antibiotica gebruikt om een ​​specifieke infectie te bestrijden. Dit komt omdat antibiotica sommige nuttige bacteriën samen met de slechte doden, wat diarree kan veroorzaken. De probiotica helpen een gezond evenwicht in uw darmen te behouden of te herstellen.

Wat zijn de meest voorkomende probiotica?

 1. De meest geconsumeerde probiotica zijn stammen van twee hoofdsoorten. Deze soorten zijn ook de meest bestudeerde probiotica:

 2. Bifidobacteriën: deze bacteriesoort wordt vaak gebruikt in voedingsmiddelen en supplementen. Men denkt dat ze:

 3. Lactobacillus: deze bacteriesoort produceert lactase, het enzym dat lactose of melksuiker afbreekt. Deze bacteriën produceren ook melkzuur. Melkzuur helpt de populatie van slechte bacteriën te beheersen. Het dient ook als spierbrandstof en verhoogt de opname van mineralen door het lichaam. Lactobacillus-bacteriën komen van nature voor in:

 4. Probiotische stammen zijn genetische subtypen van soorten. Elke probiotische stam heeft een ander effect in het lichaam. U ziet de probiotische stamnamen op voedsel- of supplementetiketten, gecombineerd met de soortnaam. De Bifidobacteriën of Lactobacillus-soorten worden bijvoorbeeld vaak afgekort als B. of L. en gecombineerd met de individuele stamnaam, zoals acidophilus. Dit geeft je de probiotische L. acidophilus. Dit is hoe de naam op voedsel- of supplementetiketten zal verschijnen.

 5. Hier zijn zes veelvoorkomende soorten probiotica die u op voedsel- en supplementetiketten vindt.

 6. B. animalis: deze soort is een ingrediënt in het Activia-product van Dannon yoghurt. Het is nuttig bij het helpen van de spijsvertering en het bestrijden van door voedsel overgedragen bacteriën. Er wordt ook gedacht aan het stimuleren van je immuunsysteem.

 7. B. breve: Deze soort leeft in je spijsverteringskanaal en in de vagina. Op beide plaatsen bestrijdt het infectieuze bacteriën of gist. Het helpt je lichaam voedingsstoffen op te nemen door suikers te vergisten. Het breekt ook plantaardige vezels af om het verteerbaar te maken.

 8. B. lactis: dit is afgeleid van rauwe melk. Het is een ingrediënt in de probiotische zuigelingenvoeding van Nestlé, Good Start Natural Cultures genoemd. Het dient ook als een starter voor:

 9. B. longum: deze soort leeft in je maagdarmkanaal. Het helpt koolhydraten af ​​te breken en kan ook een antioxidant zijn.

 10. L. acidophilus: deze stam wordt aangetroffen in de dunne darm en in de vagina. Het helpt de spijsvertering en kan helpen bij het bestrijden van vaginale bacteriën. Je kunt het vinden in yoghurt en gefermenteerde sojaproducten, zoals miso.

 11. L. reuteri: deze stam wordt aangetroffen in de darm en mond. Eén studie toonde aan dat het de orale bacteriën verminderde die tandbederf veroorzaken. Er wordt ook gedacht aan het spijsverteringsstelsel te helpen.

Probiotica aan uw dieet toevoegen

 1. Hoe beslist u of u probiotica aan uw dieet wilt toevoegen? Een eerste stap is om met uw arts te praten om te controleren of ze geschikt voor u zijn. Probiotica worden over het algemeen als veilig beschouwd om te consumeren, tenzij u een aangetast immuunsysteem heeft of ernstig ziek bent. Vraag ook uw arts of apotheker naar de dosering.

 2. Misschien wilt u beginnen met het nemen van probiotica door eenvoudig een aantal items met natuurlijke probiotica aan uw dieet toe te voegen. Misschien wilt u een dagboek bijhouden van de probiotica die u introduceert en na verloop van tijd vastleggen of u veranderingen in uw spijsvertering of algehele gezondheid ziet. Enkele gemakkelijk beschikbare voedselkeuzes zijn:

 3. Als u een probiotisch voedingssupplement wilt nemen, zijn er tal van commerciële producten om uit te kiezen. Zoek naar supplementen met:

 4. Het is belangrijk om te onthouden dat probiotica worden beschouwd als voedingssupplementen, die niet worden gereguleerd door de Food and Drug Administration (FDA). Ook hoeven fabrikanten van probiotica geen bewijzen van effectiviteit te bewijzen, noch bewaakt de FDA deze claims. De FDA ontwikkelt momenteel een methode voor het bepalen van de aanwezigheid van potentieel schadelijke verontreinigingen in probiotica.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407