Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Datum Fruit Nierstenen

Dieetvriendelijk gedroogd fruit kopen

 1. Dadelfruit is zoet, tropisch fruit dat je als snack kunt eten, met ontbijtgranen, in yoghurt of fruitsalades, of zelfs in recepten voor vlees of gevogelte voor extra smaak. Ze bevatten veel kalium en vet, maar ze kunnen een ongezonde keuze zijn als u last heeft van nierstenen. Als u niet zeker weet of datums deel moeten uitmaken van uw dieet, neem dan contact op met uw arts.

 2. Nierstenen zijn harde kristallen in uw nieren. Kleine stenen kunnen pijnloos zijn, maar grotere stenen kunnen pijnlijk zijn wanneer ze vanuit je nieren in je urinewegen terechtkomen, volgens de Mayo Clinic. U loopt een hoger risico op nierstenen als u er een familiegeschiedenis van hebt of als u al nierstenen heeft gehad, als u een man bent ouder dan 40 jaar of als u niet regelmatig voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven. Uw dieet heeft geen invloed op reeds gevormde nierstenen, maar gezonde keuzes kunnen uw risico op toekomstige stenen verlagen. Een dieet met veel suiker levert ook een risico op nierstenen op en elke kop dadels levert 93 g suiker op.

High-Oxalate Food

 1. Voedingsmiddelen die veel oxalaten bevatten, kunnen uw risico op calciumoxalaat-nierstenen verhogen, volgens de Universiteit van Pittsburgh. Een dieet met weinig oxalaat beperkt uw inname tot 40 tot 50 mg per dag. Datums worden geclassificeerd als zeer hoog in oxalaten, omdat een enkele datum 24 mg bevat, volgens de Harvard School of Public Health. Fruit met een laag oxalaatgehalte omvat nectarines, watermeloen, peren en bananen. Als u de voorkeur geeft aan gedroogd fruit, gedroogde appels, gedroogde abrikozen en gedroogde cranberry's, bevatten ze slechts 2-3 mg oxalaat per kopje.

Potentiële voordelen

 1. Een vezelrijk dieet kan volgens het Langone Medical Center helpen nierstenen te voorkomen. Een kopje gesneden dadels levert 11,8 g voedingsvezels, of 47 procent van de dagelijkse waarde. De Mayo Clinic stelt voor om uw natriuminname te beperken om uw risico op nierstenen te verlagen, en dadels bevatten slechts 3 mg natrium per kopje. Magnesium kan gunstig zijn voor nierstenen en dadels hebben 91 mg, of 23 procent van de dagelijkse waarde, per kop.

Gewichtscontrole

 1. Obesitas verhoogt uw risico op nierstenen, volgens de Mayo Clinic. Datums zijn hoog in calorieën, met 415 calorieën in een kopje gesneden dadels. Je komt aan als je meer calorieën eet dan je verbrandt, en het is gemakkelijk om veel calorieën te eten, zoals dadels. Vers, bevroren en ingeblikt fruit zijn beter voor gewichtsbeheersing dan gedroogd fruit vanwege hun hogere watergehalte en lagere caloriedichtheid. Een kopje gesneden appels heeft bijvoorbeeld slechts 57 calorieën.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407