Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De bijwerkingen van calciumpropionaat

Zelfgemaakt koolhydraatarm brood of Naan

 1. Calciumpropionaat is een schimmelwerend middel waarvan men denkt dat uw lichaam dit relatief gemakkelijk kan verwerken. Het Centre for Science in the Public Interest geeft aan dat calciumpropionaat aan broodproducten wordt toegevoegd om schimmelgroei te voorkomen. Een ander derivaat is natriumpropionaat, dat vaak wordt gebruikt in gebakken producten, omdat calcium het effect van andere materialen die worden gebruikt bij het maken van taarten of cakes kan veranderen.

Maagzweren

 1. Voedingsmiddelen veroorzaken niet direct een ontsteking van de maagwand, ook gastritis genoemd; Uw dieet kan echter het vermogen van uw maag om de ontsteking te genezen of erger te maken sterk beïnvloeden. HealthAssist-website houdt een uitgebreide database bij met de bijwerkingen van veel populaire levensmiddelenadditieven. Calcium en natriumpropionaat kunnen de maagwand permanent beschadigen door gastritis te verergeren en ernstige zweren te veroorzaken. Vermijd fastfoodproducten met een hogere verhouding calciumpropionaat, zoals broodjes, gebak en pizza. Versgebakken broodproducten vermijden doorgaans de toevoeging van calciumpropionaat en daarom bederven ze sneller.

Gedragsveranderingen

 1. Een studie in het "Journal of Pediatric Child Health" in 2002 meldde dat hoewel calciumpropionaat weinig tot geen bijwerkingen heeft voor de gemiddelde persoon, chronische blootstelling, vooral bij kinderen, een ontelbare gedragsveranderingen. Een gecontroleerde groep kinderen die een streng dieet zonder voedseladditieven kregen, werd vergeleken met een groep die elke dag traditioneel brood kreeg. De klinische studie toonde aan dat "prikkelbaarheid, rusteloosheid, onoplettendheid en slaapstoornissen bij sommige kinderen kunnen worden veroorzaakt door een conserveermiddel in gezonde voedingsmiddelen die dagelijks worden geconsumeerd." Deze gedragsveranderingen lijken omkeerbaar te zijn wanneer het conserveermiddel uit het dieet van het kind wordt verwijderd.

Hoofdpijn

 1. Calciumpropionaat is, net als alle vormen van propionzuren, gekoppeld aan migraine. Gefermenteerde voedingsmiddelen, die van nature calciumpropionaat produceren, zijn van oudsher in verband gebracht met hoofdpijn; geen klinische onderzoeken hebben echter een statistisch significant verband met deze claim aangetoond. De website FoodReactions waarschuwt dat als u nadelige bijwerkingen ervaart aan andere gefermenteerde producten, u ook dezelfde bijwerkingen kunt ervaren met calciumpropionaat.



Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407