Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De gezondheidsvoordelen van chocolade die u misschien nog niet kent (plus een recept voor Cupcake!)

Recepten voor chocoladedessert in Slowcooker, omdat het leven mooi is

 1. Theobroma Cacao, de Latijnse naam voor chocolade, betekent niet voor niets "Voedsel van de Goden". Donkere chocolade wordt al heel lang gebruikt als een helende plant, een stemmingsverbeteraar en zelfs een afrodisiacum. Dus als je iets met chocolade hebt (en we bedoelen niet de junkchocolade in snoeprepen en zoete desserts), heb je geluk: je kunt hoogwaardige chocolade gebruiken om je prestaties en je favoriete recepten te verbeteren.

Chocolade doet goed wat u nog niet wist

 1. Je hebt waarschijnlijk gelezen dat chocolade je hersenen beïnvloedt door de afgifte van de "geluksneurotransmitters" - serotonine, dopamine en endorfines. Net als koffie is chocolade ook een krachtige bron van polyfenol-antioxidanten.

 2. Maar ervaren chocolade-hackers weten ook dat chocolade een handig hulpmiddel is om de prestaties op minder bekende manieren te verbeteren. Cacao heeft een systemisch effect op het lichaam, met voordelen variërend van verbeterde gezonde bloedstroom en cognitie tot gunstige veranderingen in darmbacteriën! Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van chocolade (naast smaak).

 3. 1. Humeurverbeteraar onder hoge druk Chocolade eten kan je humeur verbeteren en, volgens deze studie, kan het je een humeurboost geven, zelfs in stressvolle omstandigheden. Deelnemers aan dit onderzoek dat een cacaoflavanol had gedronken vóór een aanhoudende aandachtstest, hadden over het algemeen betere cognitieve prestaties en rapporteerden minder "mentale vermoeidheid" dan de controlegroep.

 4. 2. Chocolade zorgt ervoor dat je minder eet. Een van mijn favoriete effecten van chocoladeconsumptie is verminderde eetlust. Eén studie toonde aan dat het eten van donkere chocolade twee uur vóór een maaltijd leidde tot een 17 procent lagere calorie-inname bij de volgende maaltijd, vergeleken met de groep melkchocolade. (Ik zou me voorstellen dat dit komt omdat de caseïne in melk bindt aan de polyfenolen in chocolade, waardoor ze niet beschikbaar zijn voor je lichaam.)

 5. 3. Onderhoud van een gezond cardiovasculair systeem Regelmatige chocoladeconsumptie wordt ook geassocieerd met verbeterde markers voor cardiovasculaire gezondheid. Met name de polyfenolen in cacao verhogen het HDL-cholesterol (de goede soort) en verlaagden het geoxideerde LDL-cholesterol.

 6. In één onderzoek werd zelfs vastgesteld dat de specifieke cacao flavanol epicatechin verantwoordelijk was voor de toename van stikstofmonoxide, wat essentieel is voor de vaatgezondheid. Biobeschikbaarheid van stikstofmonoxide is een essentiële bepalende factor voor vasculaire gezondheid omdat het de dilatatietoon regelt, celgroei en ontstekingsreactie signaleert en bloedvaten beschermt tegen stolling.

 7. Ook belangrijk, vasculaire functie matigt insuline-gereguleerde glucoseopname. Het is dus geen verrassing dat consumptie van donkere chocolade ook een gezond niveau van insulinegevoeligheid verbetert.

 8. 4. Chocolade helpt je huid te gloeien ... en kan zonnebrand helpen verminderen

 9. Een ander cool ding dat chocolade doet, is het helpen van een gezonde huid door een gezonde bloedstroom te reguleren. In één onderzoek consumeerden twee groepen vrouwen gedurende 12 weken ofwel een hoog flavanol ofwel een laag flavanol cacaopoeder. Hoewel de lage flavanolgroep geen verandering in markers van de gezondheid van de huid liet zien, hadden proefpersonen in de hoge flavanolgroep gemiddeld 25 procent minder UV-geïnduceerd erytheem (zonnebrand) na blootstelling aan een zonnesimulator.

 10. Bovendien registreerde de hoge flavanolgroep een verhoogde huiddichtheid en dikte, evenals een betere gehydrateerde huid.

 11. 5. Chocolade is een prebioticum! Hoewel veel studies veronderstellen dat het de cacao-polyfenolen zijn die rechtstreeks werken om biomarkers te moduleren, is het waarschijnlijk het geval dat ten minste een deel van het effect indirect is en afkomstig is van de interactie met ons darmmicrobioom. Onderzoek suggereert dat cacaoflavanolen met een laag molecuulgewicht, zoals epicatechine en catechine, direct in de bloedcirculatie kunnen worden opgenomen (tenzij u ze met melk mengt). Dit is niet het geval voor de grotere polyfenolen. In dit geval werken microflora in de dikke darm om polyfenolen met een hoog molecuulgewicht af te breken, zodat de kleinere secundaire metabolieten door het lichaam kunnen circuleren.

 12. Als darmbacteriën zich voeden met de grotere cacaopolyfenolen, zal dit de samenstelling van het darmmicrobioom veranderen. In feite ontdekte één studie een gunstig prebiotisch effect van een hoge consumptie van flavanolchocolade. Deelnemers zagen een significante toename van de populaties bifidobacteriële en lactobacillen, evenals significant verminderde clostridia-waarden.

 13. 6. Cellulaire verjonging (anti-aging)

Theobromine 101: The Magical Molecule In Chocolate

 1. Donkere chocolade en koffie zijn beide rijke bronnen van polyfenol-antioxidanten. Chocolade bevat ook theobromine, een molecuul dat werkt als cafeïne. Theobromine is de primaire alkaloïde in cacao en geeft je lichaam en geest op verschillende manieren een boost. Hier zijn enkele coole dingen over theobromine en chocolade die je misschien nog niet wist:

 2. Theobromine heeft een interessante moleculaire structuur - het bevordert energie in het lichaam maar heeft geen effect op het centrale zenuwstelsel. Daarom geeft het je een "zachtere" feelgood-energie. Het duurt ook langer om uit het lichaam te verdwijnen, wat zorgt voor een langer effect!

 3. Chocolade geeft u onmiddellijk cognitieve effecten (meestal van cafeïne en theobromine). Studies tonen aan dat cacaopoeder en cafeïne dezelfde positieve effecten hebben op de cognitieve functies en het humeur.

Bulletproof Chocolate Cupcakes

 1. Als u erythritol gebruikt, let dan op zijn endotherme (sterk afkoelende) reactie met de eiwitten in het ei, waardoor de temperatuur van de mengkom met ongeveer 20 graden daalt! Als zoete rijstmeel niet beschikbaar is, laat het gewoon weg; vervang geen gewoon rijstmeel, waardoor de cupcakes zanderig worden.

 2. Het aankomende boek, Bulletproof: het kookboek bevat nog meer Bulletproof dessert- en dinerrecepten die chocolade van hoge kwaliteit vereisen.

 3. Wat zijn uw favoriete manieren om met chocolade te koken?

 4. Afbeelding van: GailDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407