Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De nadelen van het gebruik van GGO-insuline

Voedselveiligheid

 1. GMO-insuline wordt ook wel synthetische insuline of humane insuline genoemd. Het wordt geproduceerd met genetisch gemodificeerde bacteriën, in plaats van de traditionele methode die zogenoemde varkensvleesinsuline produceert. Bij deze methode, soms natuurlijke insuline genoemd, wordt de pancreas van een koe of varken gebruikt om insuline te produceren.

Wat is GMO-insuline?

 1. Tot de vroege jaren 1980 werd farmaceutische insuline geëxtraheerd uit de pancreas van koeien of varkens, volgens de International Diabetes Federation. Sinds die tijd is het proces ontwikkeld om het menselijke gen voor de productie van insuline te binden aan het DNA van de bacteriën E. coli. Insuline geproduceerd met deze nieuwere methode staat bekend als GGO-insuline en genetisch gemodificeerde bacteriën zijn de meest voorkomende bron van farmaceutische insuline geworden. Naast bacteriën is bakkersgist ook een veel voorkomende mal waaraan het humane insuline-producerende gen kan worden gehecht.

Voordelen van GGO-insuline

 1. Omdat bacteriën en gisten zich sneller en met minder middelen voortplanten dan complexe zoogdieren, kunnen ze tegen lagere kosten worden gekweekt dan insuline van varkensvlees of rundvlees. Hun hogere snelheid doet ook afbreuk aan het wachten dat gepaard gaat met de rijping van dierlijke bronnen, en de ruimte die nodig is om deze gespecialiseerde bacteriekolonies te ondersteunen is aanzienlijk kleiner dan die nodig is om vee te fokken. De Internationale Diabetes Federatie beschouwt de levering van insuline geproduceerd uit bacteriën als onbeperkt, omdat het niet afhankelijk is van de hoeveelheid en beschikbaarheid van pancreas van runderen of varkens. De insuline die op deze manier wordt geproduceerd, is ook identiek aan insuline die van nature door de menselijke alvleesklier wordt geproduceerd.

De nadelen van GGO-insuline

 1. De Society for Diabetic Rights stelt dat een aanzienlijk aantal diabetici slechte reacties hebben gehad op GGO-insuline, en dat sommige hiervan de dood tot gevolg hebben gehad. Hoewel GGO-insuline een risico vormt voor sommige consumenten van insuline, hebben de relatief grotere beschikbaarheid en lagere productiekosten ertoe geleid dat insulinefabrikanten zoals Eli Lilly de productie van insuline voor varkensvlees of rundvlees beperken of opheffen. Diabetici die geen GGO-insuline kunnen gebruiken, vinden dierlijke insuline moeilijker te verkrijgen. De Mayo Clinic-website merkt op dat een gebrek aan insuline, die het gevolg kan zijn van deze schaarste, diabetici blootstelt aan extra problemen, zoals blindheid, zenuwbeschadiging en nierschade.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407