Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Deze Japanse plant kan de sleutel zijn tot een uitgebreide jeugd

Deze Japanse plant kan de sleutel zijn tot een uitgebreide jeugd

 1. Een deel van de manier waarop het lichaam de gezondheid op cellulair niveau in stand houdt, is via het proces van autofagie. Dit houdt in dat cellen hun eigen kapotte en niet meer gebruikte onderdelen weggooien om de opeenhoping van vuil te voorkomen.

 2. Als autofagie niet efficiënt is, kan het cellulaire afval dat zich ophoopt schadelijk worden, waardoor gezonde cellen aan stress worden blootgesteld en bijdragen aan de ontwikkeling van een reeks ziekten en aandoeningen, waaronder kanker.

 3. Uit eerder onderzoek is gebleken dat er een aantal manieren zijn om autofagie op te wekken of te stimuleren, waaronder intermitterend vasten en sporten.

 4. Er zijn ook bepaalde verbindingen die dit zelfvernieuwende cellulaire proces kunnen helpen verbeteren. In een nieuwe studie hebben onderzoekers van de Universiteit van Graz in Oostenrijk zich tot een specifieke klasse van stoffen genaamd flavonoïden gewend.

 5. Dit zijn van nature voorkomende stoffen die in veel voorkomende planten voorkomen, met een bewezen antioxidanteffect dat volgens onderzoekers de cellulaire gezondheid beschermt en het lichaam kan helpen beschermen tegen tal van ziekten.

 6. Autofagie, verklaart studie-auteur professor Frank Madeo, Ph.D., "is een reinigings- en recyclingproces" dat beschikt over "overbodig materiaal, vooral cellulair afval zoals geaggregeerde eiwitten."

 7. Prof. Madeo en het team dachten dat er een verband zou kunnen zijn tussen dit cellulaire proces en de werking van flavonoïden. In hun nieuwe studie - waarvan de bevindingen in het tijdschrift Nature Communications verschijnen - hebben ze 180 van dergelijke verbindingen geanalyseerd op zoek naar degene die het best is uitgerust om "leeftijdsgebonden celvermindering tegen te gaan."

Een plantensubstantie met beschermende effecten

 1. De onderzoekers stopten uiteindelijk bij een verbinding die bekend staat als 4,4'-dimethoxychalcone (DMC). Deze flavonoïde is zeer aanwezig in Angelica keiskei, of ashitaba, een plant uit de wortelfamilie die inheems is in Japan.

 2. In de Japanse traditie wordt de ashitaba-plant zeer gewaardeerd en tot op de dag van vandaag is het een belangrijk ingrediënt in de Japanse botanische geneeskunde.

 3. Dankzij de bevindingen van het huidige onderzoek neemt het bewijs met betrekking tot de voordelen van ashitaba exponentieel toe. "Het is altijd leuk om een ​​wetenschappelijke reden te vinden voor traditionele medische volksverhalen," merkt Prof. Madeo op.

 4. Na het identificeren van DMC als een potentiële autofagie-booster, was de eerste stap van de onderzoekers om experimenten in gistcellen uit te voeren. Hieruit bleek al snel dat de stof deze cellen wel degelijk tegen ouderdomsschade beschermde, en dit efficiënter deed dan andere stoffen waarvan bekend is dat ze soortgelijke voordelen bieden, zoals resveratrol, een fenol dat voorkomt in de schil van druiven.

 5. Verdere experimenten met fruitvlieg- en wormcellen leverden dezelfde resultaten op. "Opmerkelijk is dat chronische DMC-behandeling [!...

 6. Het team stopte hier echter niet. Het testte ook het effect van DMC op muizenhartcellen, en ontdekte dat de stof autofagie opnieuw stimuleerde. DMC leek ook te beschermen tegen leverschade veroorzaakt door ethanol (pure alcohol).

 7. Ten slotte hebben Prof. Madeo en collega's het effect van de stof op verschillende soorten menselijke cellen getest, waarbij dezelfde positieve uitkomst werd bevestigd, hoewel de onderzoekers waarschuwen dat echte zekerheid alleen uit toekomstige klinische proeven kan komen.

 8. "De experimenten geven aan dat de effecten van DMC mogelijk op mensen kunnen worden overgedragen, hoewel we voorzichtig moeten zijn en moeten wachten op echte klinische onderzoeken."

 9. De volgende stap is volgens de onderzoekers om een ​​gedetailleerder onderzoek bij muizen uit te voeren, waarbij wordt beoordeeld of het beschermende effect van DMC op hartcellen betekent dat de stof ook de knaagdieren tegen leeftijd zal beschermen -gerelateerde ziekten.

 10. De onderzoekers stopten uiteindelijk bij een verbinding die bekend staat als 4,4'-dimethoxychalcone (DMC). Deze flavonoïde is zeer aanwezig in Angelica keiskei, of ashitaba, een plant uit de wortelfamilie die inheems is in Japan.

 11. In de Japanse traditie wordt de ashitaba-plant zeer gewaardeerd en tot op de dag van vandaag is het een belangrijk ingrediënt in de Japanse botanische geneeskunde.

 12. Dankzij de bevindingen van het huidige onderzoek neemt het bewijs met betrekking tot de voordelen van ashitaba exponentieel toe. "Het is altijd leuk om een ​​wetenschappelijke reden te vinden voor traditionele medische volksverhalen," merkt Prof. Madeo op.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407