Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Donkere chocolade: een boost voor de prestaties van atleten?

Donkere chocolade: een boost voor de prestaties van atleten?

 1. Rode bietensap is populair bij topsporters als een hulpmiddel om de prestaties te verbeteren, vanwege het hoge nitraatgehalte.

 2. De nitraten in bietensap worden in het lichaam omgezet in stikstofoxide, waardoor de bloedvaten verwijden en het zuurstofverbruik afneemt, waardoor atleten hun tempo langer kunnen handhaven.

 3. De Mayo Clinic wijst erop dat chocolade en cacao een rol kunnen spelen bij het verminderen van het risico op hartaandoeningen.

 4. De flavanolen in cacaobonen hebben antioxiderende effecten die de celschade bij hartaandoeningen verminderen. Ze kunnen ook helpen om de bloeddruk te verlagen en de vaatfunctie te verbeteren.

 5. Mayo Clinic waarschuwt echter dat niet alle voordelen van chocolade zijn bevestigd. Chocolade moet met mate worden geconsumeerd, zeggen ze, omdat de toegevoegde vetten en suikers kunnen leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.

Flavanolen kunnen de sleutel tot het succes van chocolade zijn

 1. Een van de flavanolen in de cacaoboon en in donkere chocolade is epicatechine. Epicatechine verhoogt de productie van stikstofoxide in het lichaam.

 2. Postgraduaatsstudent Rishikesh Kankesh Patel, van Kingston University in Londen, Verenigd Koninkrijk, wilde weten of donkere chocolade vergelijkbare voordelen kan bieden als rode biet.

 3. Patel nodigde negen amateurfietsers uit om deel te nemen aan een onderzoek dat werd begeleid door veldwetenschapper dr. Owen Spendiff en hoofddocent sportanalyse James Brouner.

 4. De fietsers ondergingen initiële fitheidstests om een ​​vergelijkingsbasis te bieden en werden vervolgens in twee groepen geplaatst.

 5. Alle deelnemers verwisselden een van hun dagelijkse snacks voor 1,5 ons chocolade gedurende 2 weken. De ene groep consumeerde een pure chocolade die rijk was aan flavanolen en de andere groep had witte chocolade.

 6. Na 2 weken voerden de fietsers een reeks fietsoefeningen uit, waaronder matige oefeningen en tijdritten, in het sportprestatielaboratorium van Kingston. De onderzoekers hebben hun hartslag en zuurstofverbruik gemeten.

Prestaties verbeterd na het eten van chocolade

 1. De deelnemers namen vervolgens een pauze van een week, voordat ze van chocoladetype wisselden en de proef- en oefentests van 2 weken herhaalden.

 2. Na het eten van pure chocolade gebruikten de renners minder zuurstof bij het fietsen in een gematigd tempo. Ze fietsten ook verder in een 2 minuten durende tijdrit.

 3. Patel merkt op: "Van zowel donkere chocolade als bietensap is bekend dat ze stikstofmonoxide verhogen, wat het belangrijkste mechanisme is dat volgens ons achter deze resultaten schuilgaat. We ontdekten dat mensen na het eten langer effectief konden sporten. pure chocolade, iets dat nog niet eerder op deze manier is vastgesteld. "

 4. Patel, die de studie voltooide als onderdeel van zijn bachelorsportwetenschap aan Kingston University, onderzoekt nu donkere chocolade als onderdeel van zijn proefschrift.

 5. Hij hoopt het optimale niveau van flavanolen in donkere chocolade te bereiken voor het verbeteren van atletische prestaties, en hij verwacht dat donkere chocolade mogelijk wordt opgenomen in het dieet van duursporters. Hij wijst erop dat de niveaus van flavanol in commercieel verkrijgbare chocolade variabel zijn.

 6. Na het vaststellen van de optimale dosis en duur, is Patel van plan de effecten van chocoladeconsumptie te vergelijken met die van bietensap en de impact van het combineren van de twee te bestuderen, omdat ze de stikstofoxide-productie iets verhogen verschillende manieren.

 7. Het blijft onduidelijk of de prestatieverbetering van korte duur is, bijvoorbeeld van kracht wordt op dezelfde dag van consumptie, of als het langer duurt, wat de huidige bevindingen suggereren.

Efficiëntie verhogen voor duursporters

 1. Docent sportanalyse James Brouner, die ook een ultra-afstandsloper is, zegt dat het onderzoek suggereert dat donkere chocolade gunstig kan zijn voor duursporters.

 2. Brouner merkt op dat het belangrijk is voor duursporters om zo efficiënt mogelijk te zijn. Hij voegt eraan toe dat veel atleten bietensap consumeren voor dit doel, maar niet van de smaak genieten.

 3. Donkere chocolade kan dezelfde voordelen bieden, maar met een betere smaak.

 4. Hij voegt eraan toe: "Bij het uitvoeren van op uithoudingsvermogen gebaseerde activiteiten is zo zuinig mogelijk zijn in energievoorziening van cruciaal belang om uw prestaties te verbeteren. Uit onze resultaten heeft de consumptie van donkere chocolade de deelnemers veranderd ' reactie op de activiteit en kan daarom hun uithoudingsvermogen verbeteren. "

 5. Medisch nieuws Vandaag vroeg Patel of pure chocolade nuttig zou kunnen zijn voor recreatieve sporters, en ook voor duursporten, maar hij vertelde ons dat dit nog niet bekend is.

 6. We hebben ook gevraagd of het mogelijk is om te weten of in de handel verkrijgbare chocolade geschikt is om de prestaties te verbeteren.

 7. Hij vertelde ons:

 8. "In de handel verkrijgbare chocolade publiceert over het algemeen geen flavanolgehalte op de etiketten. Aangezien de relatie tussen het percentage cacao en flavanolen momenteel niet is vastgesteld, is het erg moeilijk om te bepalen welke pure chocolade zou het grootste prestatievoordeel bieden op basis van het label. "

 9. MNT heeft onlangs gemeld dat chocolade de cognitieve functie kan verbeteren.

 10. Geschreven door Yvette Brazier

 11. Suppletie met donkere chocolade vermindert de zuurstofkosten van fietsen met matige intensiteit, Rishikesh Kankesh Patel et al., The Journal of the International Society of Sports Nutrition, doi: 10.1186 / s12970-015-0106-7 , gepubliceerd 15 december 2015,

 12. Nieuws van Kingston University, bezocht op 21 april 2016.

 13. Aanvullende bron: Mayo Clinic, kan chocolade goed zijn voor mijn gezondheid? bezocht op 21 april 2016.

 14. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet.

 15. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 16. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407