Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Eet beter, eet minder pizza

Bottom line

 1. Niemand denkt aan pizza als gezondheidsvoedsel. Maar niet veel mensen weten hoe ongezond pizza kan zijn.

 2. "Pizza is niet alleen een van de dingen die kinderen en tieners het meest eten, het zit vol met extra calorieën, extra vet en extra natrium of zout," zei Lisa M. Powell, Ph.D., hoogleraar Gezondheidsbeleid en -administratie aan de School of Public Health aan de University of Illinois in Chicago.

 3. "Als we kinderen konden helpen minder pizza te eten, of hen gezondere pizza te laten eten, zouden we een enorme impact kunnen hebben op hun dieet, hun voeding en hun gezondheid," zei Powell, die was de hoofdauteur voor een nieuwe studie over pizza en Amerikaanse jongeren.

 4. Het is geen verrassing dat pizza één van Amerika's favoriete gerechten is. Vraag het gewoon aan elke ouder. Bovendien hebben wetenschappers de cijfers om een ​​back-up te maken van wat we zien in schoolcafetaria's, fastfoodrestaurants, huizen, supermarkten en overal waar jonge mensen eten en eten.

 5. Pizza is de nummer twee bron van calorieën voor kinderen tussen 2 en 18 jaar oud, zei Powell. De nummer één bron van calorieën zijn graandesserts, een combinatie van cakes, koekjes, gebakjes, donuts en andere zoete lekkernijen gemaakt met tarwe en andere granen.

 6. Op een willekeurige dag eet meer dan 20 procent van de jonge Amerikanen pizza, zei Powell. Onder kinderen tussen 6 en 19 jaar eet 22 procent vandaag pizza. Dat is vergelijkbaar met 14 procent voor kinderen van 2 tot 5 jaar en 13 procent voor de Amerikaanse bevolking als geheel.

 7. Voor de studie gebruikten onderzoekers de National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES), van 2003 tot 2010. Vier afzonderlijke NHANES-onderzoeken vroegen kinderen, of ouders van jongere kinderen, wat ze aten op twee verschillende dagen. De onderzoekers gebruikten voedselrapporten van meer dan 7.400 kinderen in de leeftijd van 2 tot 11 en 6.500 adolescenten in de leeftijd van 12 tot 19.

 8. Gerelateerd nieuws: Obesitas bij kinderen begint vóór de kleuterschool >>

Waarom hebben zoveel kinderen overgewicht?

 1. Op dagen aten ze pizza, kinderen van 11 jaar of jonger aten 84 calorieën meer dan op andere dagen. Voor adolescenten betekende een pizzadag dat ze 230 calorieën meer aten dan op andere dagen.

 2. Wat betekent dat voor gewicht? Een pond vet is gelijk aan ongeveer 3500 calorieën. De gemiddelde jongen eet pizza ongeveer om de vijf dagen, of ongeveer 73 keer per jaar. De wiskunde is eenvoudig.

 3. Kinderen van 11 en jonger eten elke pizzadag 84 extra calorieën per dag, 73 keer per jaar, of een extra 6.132 calorieën per jaar. Tenzij ze bezuinigen op ander voedsel of veel meer bewegen, zullen ze bijna twee pond per jaar winnen door alleen pizza te eten. Van de leeftijd van 2 tot 11 jaar, zal het gemiddelde kind bijna 16 extra kilo pakken alleen van pizza.

 4. Het is erger voor tieners. Ze eten elke pizza dag 230 extra calorieën, 73 keer per jaar. Dat is 16,790 extra calorieën uit pizza, bijna vijf pond per jaar. Van 12 tot 19 jaar, dat is bijna 30 pond extra van pizza.

 5. Niet overtuigd dat pizza ongezond is? Uit het onderzoek bleek dat pizzadagen overal slechte voedingsdagen waren. Kinderen aten drie gram meer verzadigd vet en 134 milligram meer zout op pizzadagen. Adolescenten aten vijf gram meer verzadigd vet en 484 milligram meer zout op pizzadagen.

 6. Slecht eten is slecht nieuws voor de gezondheid. Te veel calorieën dragen bij aan obesitas, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

 7. Te veel verzadigd vet kan het cholesterol verhogen, wat het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verhoogt.

 8. Te veel zout verhoogt het risico op hoge bloeddruk, wat ook het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verhoogt.

Te veel calorieën, te veel verzadigd vet en zout

 1. Obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 zijn allemaal in opkomst bij Amerikaanse kinderen, adolescenten en volwassenen. De oorzaken zijn te veel calorieën, te veel verzadigd vet en te veel zout in het dieet.

 2. De American Heart Association (AHA) beveelt aan dat mensen niet meer dan vijf tot zes procent van hun dagelijkse calorieën uit verzadigd vet halen, of ongeveer 13 gram per dag voor een dieet van 2000 calorieën. De realiteit is dat de gemiddelde Amerikaan ongeveer 12 procent van de dagelijkse calorieën uit verzadigd vet haalt. Pizzadagen maken een toch al slecht dieet erger.

 3. Hetzelfde verhaal voor zout. AHA beveelt aan dat mensen niet meer dan 1500 milligram zout per dag eten, niet helemaal driekwart theelepel. Het gemiddelde dieet omvat echter ongeveer 3.400 milligram per dag. Pizzadagen maken een toch al slecht dieet erger.

 4. Het goede nieuws is dat pizza meestal een snack is, geen maaltijd. Je kinderen helpen iets gezonder te eten dan pizza is een goede zet.

 5. "U wilt pizza niet als snack aanmoedigen," zei Powell. "Snacks zoals appels zijn veel gezonder. Als je pizza hebt, lees dan de productetiketten en krijg de gezondste pizza die je kunt vinden. De meeste supermarkten hebben een hele muur met pizza's om uit te kiezen. Niet alle pizza's zijn even ongezond."Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407