Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Elke dag kaas eten kan helpen om de gezondheid van het hart te beschermen

Elke dag kaas eten kan helpen de gezondheid van het hart te beschermen

 1. Deze nieuwe bevindingen komen uit een analyse van 15 observationele studies die gekeken hebben naar de effecten van kaasinname op het risico op hart- en vaatziekten (CVD).

 2. Studie co-auteur Li-Qiang Qin - die werkt bij de afdeling Voeding en Voedselhygiëne van de Soochow University's School of Public Health in China - en collega's rapporteren hun resultaten in het European Journal van voeding.

 3. Kaas is ongetwijfeld een van onze favoriete gerechten. In 2015 consumeerde de bevolking van de Verenigde Staten het equivalent van 37,1 pond kaas per persoon, waarbij Cheddar en mozzarella de meest populaire keuzes waren.

 4. Terwijl kaas enkele voedingsstoffen bevat die gunstig zijn voor de gezondheid - zoals calcium, zink en vitamine A en B12 - bevat het ook veel verzadigde vetten, die het cholesterolgehalte kunnen verhogen en verhoog het risico op hartaandoeningen en beroertes.

 5. De nieuwe studie suggereert echter dat dit populaire zuivelproduct het tegenovergestelde effect zou kunnen hebben op de cardiovasculaire gezondheid.

CVD-risico verminderd met maximaal 18 procent

 1. Voor hun onderzoek voerden Qin en collega's een meta-analyse uit van 15 observationele onderzoeken die onderzochten hoe kaasconsumptie het totale risico op HVZ en de risico's op coronaire hartziekten (CHZ) beïnvloedde. en beroerte.

 2. In totaal omvatten de onderzoeken meer dan 200.000 deelnemers en werden de effecten van kaasinname gedurende meer dan 10 jaar gemonitord. Het merendeel van de onderzoeken omvatte proefpersonen die bij aanvang van de studie geen CVD hadden.

 3. Uit de analyse bleek dat mensen die regelmatig kaas consumeerden tot 18 procent minder kans hadden op CVD, tot 14 procent minder kans op CHD en tot 10 procent minder kans op een beroerte, vergeleken met degenen die een lage kaasinname hadden.

 4. De wetenschappers melden dat deze effecten het sterkst waren bij deelnemers die elke dag ongeveer 40 gram kaas consumeerden. Tot slot schrijven ze:

 5. "Deze meta-analyse van prospectieve studies suggereert een niet-lineair omgekeerd verband tussen kaasconsumptie en het risico op HVZ."

Wees voorzichtig

 1. De bevindingen van het team zijn gebaseerd op een algemeen gepubliceerde observationele analyse die eerder dit jaar werd gepubliceerd, waarbij kaas en andere zuivelproducten werden gekoppeld aan een verminderd risico op cardiovasculaire sterfte en sterfte door alle oorzaken.

 2. Maar sla de Cheddar nog niet in; beide studies hebben hun eigen beperkingen. Belangrijk is dat ze observationeel zijn, dus ze bewijzen geen oorzakelijk verband tussen kaasinname en een betere cardiovasculaire gezondheid.

 3. Bovendien hebben beide onderzoeken banden met de zuivelindustrie; de eerdere studie ontving financiering van het Global Dairy Platform, Dairy Research Institute en Dairy Australia, terwijl de laatste studie werd uitgevoerd met de hulponderzoekers van de Yili Group, een zuivelbedrijf gevestigd in China.

 4. Het is echter moeilijk te concluderen of deze associaties enige invloed hadden op de onderzoeksresultaten.

 5. Totdat aanvullende studies dergelijke bevindingen bevestigen, is het belangrijk te onthouden dat kaas veel verzadigde vetten bevat, die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van het hart.

 6. De American Heart Association (AHA) beveelt aan dat ongeveer 5-6 procent van onze dagelijkse calorieën afkomstig moet zijn van verzadigde vetten en over te schakelen op vetarme zuivelproducten om binnen deze limiet te blijven.

 7. De bevindingen van het team zijn gebaseerd op een algemeen gepubliceerde observationele analyse die eerder dit jaar werd gepubliceerd, waarbij kaas en andere zuivelproducten werden gekoppeld aan een verminderd risico op cardiovasculaire sterfte en sterfte door alle oorzaken.

 8. Maar sla de Cheddar nog niet in; beide studies hebben hun eigen beperkingen. Belangrijk is dat ze observationeel zijn, dus ze bewijzen geen oorzakelijk verband tussen kaasinname en een betere cardiovasculaire gezondheid.

 9. Bovendien hebben beide onderzoeken banden met de zuivelindustrie; de eerdere studie ontving financiering van het Global Dairy Platform, Dairy Research Institute en Dairy Australia, terwijl de laatste studie werd uitgevoerd met de hulponderzoekers van de Yili Group, een zuivelbedrijf gevestigd in China.

 10. Het is echter moeilijk te concluderen of deze associaties enige invloed hadden op de onderzoeksresultaten.

 11. Totdat aanvullende studies dergelijke bevindingen bevestigen, is het belangrijk te onthouden dat kaas veel verzadigde vetten bevat, die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van het hart.

 12. De American Heart Association (AHA) beveelt aan dat ongeveer 5-6 procent van onze dagelijkse calorieën afkomstig moet zijn van verzadigde vetten en over te schakelen op vetarme zuivelproducten om binnen deze limiet te blijven.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407