Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Er is een wetenschappelijke reden waarom we geobsedeerd zijn met Pumpkin Spice

Dingen om te overwegen

 1. Je weet dat het herfst is wanneer de bladeren van kleur veranderen, de lucht 's nachts een beetje kouder aanvoelt en pompoenkruidenkoorts overal in de buurt begint te lopen, van Starbucks tot de supermarkt.

 2. Als je je ooit hebt afgevraagd waarom een ​​van die suiker-met-kruiden-dranken zo moeilijk te weerstaan ​​is, is er een volkomen verstandige wetenschappelijke verklaring: de geur en smaak veroorzaakt een nostalgische emotionele reactie in onze hersenen. De kruiden die worden gebruikt in pompoenkruidenproducten zijn 'populaire kruidencombinaties' die we associëren met gelukkige, geruststellende tijden in het leven - zoals genieten van oma's beroemde pompoentaart tijdens Thanksgiving of Kerstmis.

 3. "Het is niet alleen de pompoenkruidencombinatie, het is dat we al heel vroeg in het leven een deel van die kruiden als 'goed' hebben bedraad", Catherine Franssen, universitair docent psychologie en directeur van de minderjarige neurostudies aan de Longwood University in Virginia, legt CNN uit.

 4. Het interessante van Pumpkin Spice is dat pompoen zelden bij het mengsel betrokken is. Volgens voedingswetenschapscommunicator van het Institute of Food Technologists Kantha Shelke, zijn gemalen kaneel, nootmuskaat, droge gember en kruidnagel of piment typisch waar het mengsel uit bestaat. Veel voedingsbedrijven kiezen echter voor een synthetische versie om "je hersenen voor de gek te houden" dat je de echte deal consumeert.

 5. Terwijl verschillende culturen zich verwennen met soortgelijke kruidenmengsels, "transporteert het aroma van pompoenspecie in de westerse wereld mensen onmiddellijk naar alle warme en vriendelijke tijden geassocieerd met pompoentaart, vakantiebijeenkomsten, families, feesten, traktaties, snoepjes ... dingen waar herinneringen uit je jeugd aan worden gemaakt, "legde Shelke uit. "Dit is waarom de pompoenkruid latte trendy is."

 6. Sinds Starbucks de Pumpkin Spice Latte in 2003 introduceerde, is het de populairste seizoensdrank van het bedrijf geworden - ondanks de enorme hoeveelheid suiker en maar liefst calorietelling die elke drank bevat. (Een Starbucks 16-ounce gemaakt met 2 procent melk en aangevuld met slagroom heeft 380 calorieën, 14 gram vet, 50 gram suiker en 14 gram eiwit.) De PSL heeft zelfs zijn eigen Twitter- en Instagram-accounts als evenals hashtags, waarbij de koffieketen het noemt als "de officiële drank van de herfst."

 7. "Marketing is hier echt de sleutel, en er is een ongelooflijk interessante neurowetenschap aan de gang," zei Franssen, en legde uit dat onze hersenen geconditioneerd worden om elk seizoen de smaak te verwachten en zich er gerust door te voelen. "We hebben geen aangeboren geurreacties. We leren geuren door associaties, maar de associaties die we maken met pompoenkruiden zijn over het algemeen allemaal erg positief."

 8. Maar daar stopt het niet. Zelfs zonder de marketing, er is iets aan dat pompoenkruid gemengd met suiker dat het verslavend maakt. "Wanneer een geur of smaak - en 80 procent van de smaak eigenlijk geur is - wordt gecombineerd met sucrose of suikerconsumptie bij een hongerige persoon, leert de persoon op een onbewust, fysiologisch niveau om die smaak te associëren met alle prachtige delen van voedsel spijsvertering, "vervolgde Franssen.

 9. Kortom, wanneer die pompoenkruidenaroma waar we dol op zijn combineert met suiker, herinneren onze hersenen en lichamen zich hoe heerlijk heerlijk het is. Dus wanneer we het ruiken of zelfs pompoenkruiden voorstellen, reageert ons lichaam anticiperend en begint het ernaar te verlangen. Dat verklaart waarom de meesten van ons niet naar pompoenkruidgroenten verlangen in plaats van pompoentaart.

 10. Dus uiteindelijk "is de Pumpkin Spice Latte eigenlijk, wetenschappelijk gezien, verslavend", zegt Franssen. "Niet helemaal dezelfde neurale mechanismen als drugs, maar zeker, hoe meer je consumeert, hoe meer je het gedrag versterkt en meer wilt consumeren."

 11. Tot nu toe zijn er geen 12-stappenprogramma's voor Pumpkin Spice Latte-verslaafden. Maar voordat je dagelijkse reizen naar Starbucks begint te maken, wil je misschien de nadelen van de favoriete herfst hier lezen.

 12. Als je een heerlijk heerlijke pompoenkruid wilt hebben zonder de gekke hoeveelheden suiker - en met echte pompoen erin - bekijk deze prachtige DIY-versie! Je vindt het recept hier en de instructievideo hieronder.

Wat denk je?

 1. Ben je verslaafd aan pompoenkruiden? Heeft de wetenschap achter het verlangen naar PSL zin voor jou? Hoeveel pompoenkruidenproducten consumeert u elke herfst?Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407