Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Garnalen, cholesterol en gezondheid van het hart

Wat als het te warm wordt?

 1. Als u al zweren heeft, kan het zijn dat pittig voedsel ze erger maakt. Pittig voedsel kan ook sommige urineweginfecties irriteren en zal zeker uw neus laten lopen en de ogen water geven, wat sinusirritatie kan veroorzaken.

 2. Het beste aan pittig eten als hulpmiddel bij de spijsvertering is dat ze goed smaken. Als een praktische overweging, kunt u instellen hoeveel kruiden u aan voedsel wilt toevoegen wanneer u thuis kookt, door uw warmteniveau omhoog of omlaag te draaien in overeenstemming met uw smaak.

Overzicht

 1. Jaren geleden werd garnalen beschouwd als taboe voor mensen met hartaandoeningen of die hun cholesterolgehalte in de gaten houden. Dat komt omdat een kleine portie van 3,5 ons ongeveer 200 milligram (mg) cholesterol levert. Voor mensen met een hoog risico op hartaandoeningen komt dat neer op een volledige dagtoewijzing. Voor alle anderen is 300 mg de limiet.

 2. Garnalen bevatten echter weinig vet, met ongeveer 1,5 gram (g) per portie en bijna helemaal geen verzadigd vet. Van verzadigd vet is bekend dat het bijzonder schadelijk is voor het hart en de bloedvaten, deels omdat ons lichaam het efficiënt kan omzetten in lipoproteïne met lage dichtheid (LDL), ook wel bekend als "slechte" cholesterol. Maar een LDL-niveau is slechts een deel van wat uw risico op hartaandoeningen beïnvloedt. Lees meer over de oorzaken en risico's van hartaandoeningen.

Wat het onderzoek zegt

 1. Omdat mijn patiënten me vaak vragen stellen over garnalen en cholesterol, besloot ik de medische literatuur te herzien en ontdekte ik een fascinerende studie van de Rockefeller University. In 1996 hebben Dr. Elizabeth De Oliveira e Silva en collega's een op garnalen gebaseerd dieet op de proef gesteld. Achttien mannen en vrouwen kregen gedurende drie weken elke dag ongeveer 10 gram garnalen - die bijna 600 mg cholesterol leverden. Volgens een roterend schema kregen de proefpersonen gedurende drie weken ook een twee-eieren-per-dag dieet, dat ongeveer dezelfde hoeveelheid cholesterol leverde. Ze kregen nog drie weken lang een cholesterolarm dieet.

 2. Nadat de drie weken voorbij waren, verhoogde het garnalendieet het LDL-cholesterol zelfs met ongeveer 7 procent in vergelijking met het cholesterolarme dieet. Het verhoogde echter ook HDL, of "goede" cholesterol, met 12 procent en verlaagde triglyceriden met 13 procent. Dit laat zien dat garnalen een totaal positief effect hadden op cholesterol omdat het zowel HDL als triglyceriden in totaal 25 procent verbeterde met een netto verbetering van 18 procent.

 3. Een onderzoek uit 2015 suggereert dat lage HDL-waarden geassocieerd zijn met totale ontsteking in relatie tot hartaandoeningen. Daarom is een hogere HDL wenselijk.

 4. Het eierdieet zag er slechter uit, waarbij LDL met 10 procent steeg en HDL slechts met ongeveer 8 procent groeide.

De onderste regel

 1. De onderste regel? Het risico op hartziekten is gebaseerd op meer dan alleen LDL-waarden of totaal cholesterol. Ontsteking is een belangrijke speler in het risico op hartziekten. Vanwege de HDL-voordelen van garnalen, kunt u ervan genieten als onderdeel van een hart-slim dieet.

 2. Misschien net zo belangrijk, ontdek waar uw garnalen vandaan komen. Veel van de garnalen die nu in de Verenigde Staten worden verkocht, komen uit Azië. In Azië zijn landbouwmethoden, waaronder het gebruik van pesticiden en antibiotica, verwoestend voor het milieu en kunnen ze schadelijke gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid. Lees meer over de teelt van garnalen in Azië op de website van National Geographic, in een artikel dat aanvankelijk werd gepubliceerd in 2004.

 3. De onderste regel? Het risico op hartziekten is gebaseerd op meer dan alleen LDL-waarden of totaal cholesterol. Ontsteking is een belangrijke speler in het risico op hartziekten. Vanwege de HDL-voordelen van garnalen, kunt u ervan genieten als onderdeel van een hart-slim dieet.

 4. Misschien net zo belangrijk, ontdek waar uw garnalen vandaan komen. Veel van de garnalen die nu in de Verenigde Staten worden verkocht, komen uit Azië. In Azië zijn landbouwmethoden, waaronder het gebruik van pesticiden en antibiotica, verwoestend voor het milieu en kunnen ze schadelijke gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid. Lees meer over de teelt van garnalen in Azië op de website van National Geographic, in een artikel dat aanvankelijk werd gepubliceerd in 2004.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407