Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gatorade: Is het goed voor u?

Overzicht

 1. Volgens de website van Gatorade werd het drankje "in het lab geboren" toen onderzoekers keken waarom atleten ziek werden na zware inspanning in de hitte.

 2. Ze ontdekten dat deze atleten elektrolyten en vocht door inspanning verloren, maar niet vervangen. Gatorade is ontwikkeld om cruciale elektrolyten en koolhydraten te vervangen en tegelijkertijd te hydrateren.

 3. Hoewel het op de markt wordt gebracht als sportdrank, zijn niet alleen atleten die Gatorade drinken. Kinderen drinken het tijdens de lunch of na voetbaltraining, en het heeft zelfs een reputatie opgebouwd als kater.

 4. Maar hoewel Gatorade minder suiker bevat dan frisdrank, is het eigenlijk goed voor u?

‘Goed’ van Gatorade

 1. Wanneer u traint, is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Water is de meest logische vorm van hydratatie. Sportdranken zoals Gatorade bevatten echter suiker en elektrolyten zoals natrium en kalium. Sportdranken kunnen helpen vervangen wat we verliezen tijdens langere duurtraining, vooral in de hitte.

 2. Elektrolyten zijn mineralen die de ionische balans van uw lichaam handhaven. Dit evenwicht is essentieel voor het functioneren van zenuw, spieren en hersenen. Een onbalans kan leiden tot een elektrolytstoornis.

 3. Voorbeelden van elektrolyten zijn onder meer:

 4. Elektrolyten en koolhydraten helpen atleten tanken en rehydrateren. Dit is wat sportdranken populair maakt. Elektrolyten helpen de vochtbalans van het lichaam te reguleren, terwijl de koolhydraten energie leveren. Gatorade beweert dat hun product beter hydrateert dan water vanwege deze extra ingrediënten.

 5. Sommige onderzoeken ondersteunen hun claims. Een rapport van de Universiteit van Californië in Berkeley zegt dat sportdranken misschien beter zijn dan water voor kinderen en atleten die langer dan een uur lang, krachtige lichamelijke activiteiten verrichten, vooral in warme omstandigheden.

 6. Houd er echter rekening mee dat mensen die minder dan 60 tot 90 minuten trainen Gatorade mogelijk niet nodig hebben om de prestaties te behouden of te verbeteren.

 7. Dus, hoe zit het met het gebruik van sportdranken voor de gemiddelde persoon?

‘Bad’ van Gatorade

 1. De overgrote meerderheid van de mensen die Gatorade drinken, zijn geen sporters. En volgens het Berkeley-onderzoek zijn de meeste mensen die ten minste eenmaal per dag sportdranken drinken niet zo fysiek actief als ze zouden moeten zijn.

 2. Een portie van 20 ounce van Gatorade's Dorstlesser bevat 36 gram suiker. Hoewel dat een beetje minder suiker per ons is dan je gemiddelde frisdrank, is het niet bepaald gezond.

 3. Berkeley-onderzoekers zeggen zelfs dat suiker in sportdranken mogelijk bijdraagt ​​aan de obesitas-epidemie bij kinderen door de calorie-inname te verhogen.

 4. Bij veel gebruik kan het suikergehalte van Gatorade ook bijdragen aan tandbederf, vooral bij kinderen.

 5. Voor mensen die minder actief zijn, is het de hele dag nodig om extra suiker en natrium te krijgen. De extra calorieën uit een sportdrank kunnen bijdragen aan gewichtstoename. Het extra natrium kan in de loop van de tijd het risico op hoge bloeddruk verhogen.

 6. Gatorade's caloriearme versie, G2, vervangt acesulfaam en sucralose voor suiker. G2 bevat 40 calorieën voor elke 16 gram, wat minder is dan de helft van de calorieën van reguliere Gatorade. Onderzoek naar de veiligheid op lange termijn van deze kunstmatige zoetstoffen is aan de gang, maar nog niet sluitend.

 7. Ook belangrijk om op te merken is dat Gatorade kleurstoffen voor levensmiddelen bevat, zoals Rood nr. 40, Blauw nr. 1 en Geel nr. 5. Deze kunstmatige kleurstoffen zijn afgeleid van aardolie en kunnen toenemen het risico op hyperactiviteit bij kinderen. Ze zijn ook in verband gebracht met kanker.

De juiste beslissing voor uw kinderen

 1. Hoewel Gatorade je kan helpen gehydrateerd te blijven, is het het beste om het alleen te drinken wanneer dat nodig is.

 2. Voor mensen die minimaal een uur, vijf dagen per week niet sporten, is water de beste keuze om gehydrateerd te blijven. Elektrolyten uit natuurlijke bronnen zonder toegevoegde suikers en kleurstoffen worden aanbevolen.

 3. Experts suggereren dat ouders de consumptie van sportdranken zoals Gatorade door hun kinderen beperken vanwege hun suikergehalte en kunstmatige kleurstoffen.

 4. Een onderzoeker die in het verleden met Gatorade heeft gewerkt, vertelde NPR dat Gatorade niet als de "slechterik" moest worden gezien. Ze benadrukte dat ouders suikerconsumptie uit alle bronnen moeten evalueren om hun kind te helpen de gezondste beslissingen te nemen.

 5. Voor de meeste kinderen blijft water de beste bron van hydratatie. Voedingsmiddelen zoals vers fruit en groenten zijn de beste bron van koolhydraten en elektrolytvervanging. Met dit recept kunt u ook thuis een gezonder sportdrankje maken.

 6. Ontdek hoe veilig sommige veelvoorkomende atletische prestatieverbeteraars zijn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407