Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gezondheid van de hersenen: eiwitarm, koolhydraatrijk dieet net zo goed als caloriearm dieet

Gezondheid van de hersenen: eiwitarm, koolhydraatrijk dieet net zo goed als caloriearm dieet

 1. Naarmate de wereldbevolking ouder wordt, wordt bescherming tegen cognitieve achteruitgang steeds belangrijker.

 2. Een manier om dit te bereiken is door het aantal calorieën dat we consumeren te beperken.

 3. Een gevestigde hoeveelheid onderzoek heeft de voordelen geprezen van ernstige caloriebeperking, die de levensduur verlengt, mentale behendigheid handhaaft en neurodegeneratieve aandoeningen voorkomt - tenminste, dat doet het bij muizen.

 4. Het vertalen van de voordelen van deze beperking naar mensen kan een uitdaging zijn omdat het veel wilskracht vereist en vaak moeilijk te bereiken is.

 5. Zou er een gemakkelijkere manier zijn om de hersengerelateerde voordelen van caloriebeperking te benutten?

 6. Onderzoekers van het Charles Perkins Centre aan de Universiteit van Sydney in Australië wendden zich tot een eiwitarm, koolhydraatrijk dieet voor antwoorden.

 7. Promovendus Devin Wahl leidde de nieuwe studie, en David Le Couteur, een professor in de geriatrische geneeskunde aan de Universiteit van Sydney, was de senior auteur.

Diëten met weinig eiwitten, veel koolhydraten versus weinig calorieën

 1. Wahl verklaart de motivatie van de studie en zegt: "We hebben bijna 100 jaar kwaliteitsonderzoek waarin de voordelen van caloriebeperking worden geprezen als het krachtigste dieet om de gezondheid van de hersenen te verbeteren en het begin van neurodegeneratieve ziekten te vertragen in knaagdieren. "

 2. "Maar", voegt hij eraan toe, "de meerderheid van de mensen heeft het moeilijk om calorieën te beperken, vooral in westerse samenlevingen, waar voedsel zo vrij beschikbaar is."

 3. Eerdere studies gaven aan dat eiwitrijke, koolhydraatrijke diëten de levensduur verbeterden, net als caloriebeperking. Tot nu toe was de medische gemeenschap er echter niet zeker van of dit dieet ook de hersenen ten goede kwam, verklaren de onderzoekers.

 4. Ze merken op dat eiwitarme, koolhydraatrijke diëten al eeuwen bestaan. "Het traditionele dieet van Okinawa is ongeveer 9 procent eiwit, wat vergelijkbaar is met [!dat in

 5. In de huidige studie voedden Wahl en collega's van zetmeel afgeleide complexe koolhydraten en caseïne-eiwit - een soort eiwit dat meestal wordt aangetroffen in zuivelproducten - aan muizen van 15 maanden oud.

 6. De muizen hadden onbeperkte toegang tot het koolhydraatrijke dieet. Ondertussen beperkten de onderzoekers de calorie-inname van een andere groep muizen met 20 procent.

 7. Het team vergeleek de effecten van deze diëten op de biologie van de hippocampus, een deel van de hersenen dat betrokken is bij geheugenvorming. Ze beoordeelden ook de herinneringen en cognitieve vaardigheden van de knaagdieren met behulp van doolhoven en tests waarbij nieuwe objecten werden herkend.

 8. Om de gezondheid van de neuronen in de hippocampus te onderzoeken, hebben de onderzoekers de patronen van RNA-expressies in deze hersencellen geanalyseerd.

Voordelen van het eiwitarme, koolhydraatrijke dieet

 1. "De hippocampus is meestal het eerste deel van de hersenen dat verslechtert met neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer," legt prof. Le Couteur uit.

 2. "Het eiwitrijke, koolhydraatrijke dieet bleek echter de hippocampusgezondheid en -biologie bij de muizen te bevorderen, in sommige maatregelen zelfs nog sterker dan die bij het caloriearme dieet, " hij voegt toe.

 3. De doolhof- en nieuwe objectherkenningstests registreerden "bescheiden verbeteringen" voor beide groepen muizen.

 4. Wahl merkt op: "Er zijn momenteel geen effectieve farmaceutische behandelingen voor dementie - we kunnen deze ziekten vertragen, maar we kunnen ze niet stoppen - dus het is spannend dat we diëten beginnen te identificeren die invloed hebben op hoe de hersenen ouder worden. "

 5. "Het toont veel belofte dat we in staat zijn geweest om hetzelfde soort genveranderingen in het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het geheugen, te repliceren dat we ook zien wanneer we calorieën ernstig beperken."

 6. De nieuwe resultaten zijn gebaseerd op eerdere bevindingen van onderzoekers uit hetzelfde centrum. In 2015 stelden ze voor dat eiwitrijke, koolhydraatrijke diëten net zo goed voor de levensduur kunnen zijn als caloriearme diëten omdat ze de gezondheid van het hart en de spijsvertering bevorderen.

 7. "De hippocampus is meestal het eerste deel van de hersenen dat verslechtert met neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer," legt prof. Le Couteur uit.

 8. "Het eiwitrijke, koolhydraatrijke dieet bleek echter de hippocampusgezondheid en -biologie bij de muizen te bevorderen, in sommige maatregelen zelfs nog sterker dan die bij het caloriearme dieet, " hij voegt toe.

 9. De doolhof- en nieuwe objectherkenningstests hebben "bescheiden verbeteringen" geregistreerd voor beide groepen muizen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407