Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gezondheidsvoordelen en nadelen van Soba-noedels die u waarschijnlijk niet wist

Fosfor voor botgezondheid

 1. Soba-noedels zijn Japanse noedels die zijn gemaakt van boekweitmeel. De dikte van de noedels is gemakkelijk vergelijkbaar met die van spaghetti en ze kunnen zowel warm als koud worden geserveerd. Hun nootachtige smaak werkt goed als basis voor roerbakgerechten en salades. Hoewel soba-noedels heilzaam mangaan bieden en passen in caloriebewuste diëten, hebben ze ook enkele nadelen op voedingsgebied.

Gezondheidsvoordelen van Soba Noodles

 1. Boekweitmeel - de basis voor sobanoedels - heeft veel gezondheidsvoordelen, zoals wordt geïllustreerd in vele onderzoeken die zijn gedeeld door de Oldways Whole Grains Council. Als glutenvrij graan is het een alternatief voor diegenen die geen tarwe kunnen consumeren.

 2. "Boekweitmeel is gezond voor het hart - of beschermend tegen hartziekten - en rijk aan fytonutriënten," zeggen de co-auteurs van het boek should I Scoop Out My Bagel ?, gezondheid en welzijn experts Hallie Rich en Ilyse Schapiro, MD, RD, CDN. "Fytonutriënten zijn antioxidanten die verschillende ziekten kunnen voorkomen."

 3. Rich en Dr. Schapiro leggen uit dat boekweitmeel een goede bron is van voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, ijzer, koolhydraten en thiamine. Boekweitnoedels zijn ook een geweldige bron van mangaan. Een kop gekookte noedels bevat 426 microgram, wat 19 procent bijdraagt ​​aan de dagelijkse behoefte aan mangaan voor mannen en 24 procent voor vrouwen.

 4. Mangaan is een component van verschillende enzymen, waaronder die nodig zijn om voedsel om te zetten in energie en antioxiderende enzymen - een klasse enzymen die schadelijke vrije radicalen vernietigen om celschade te voorkomen. Mangaan helpt ook collageen aan te maken, een eiwit dat nodig is voor wondgenezing, en onderhoudt gezond kraakbeen en bot.

 5. Boekweitnoedels bieden echter geen significante hoeveelheid essentiële vitamine en leveren, naast hun mangaangehalte, weinig mineralen op.

 6. "Sommigen zeggen dat honderd procent boekweitmeel even gezond kan zijn als het eten van fruit en groenten," zeggen Rich en Dr. Schapiro. "Dit betekent niet dat je alleen een dieet van boekweitmeel moet eten en geen fruit en groenten moet eten." Leren hoe het te integreren in uw huidige dieet is de sleutel tot een goed afgeronde voeding.

Soba-noedels versus traditionele pasta

 1. "Soba-noedels bevatten minder calorieën, meer vezels en meer eiwitten dan traditionele pasta, dus het zal uw bloedsuikerspiegel niet doen stijgen," zeggen Rich en Shapiro. "Traditionele pasta, is gemaakt van geraffineerde bloem en bevat meestal meer calorieën, suikers en koolhydraten."

 2. Soba-noedels bieden een lagercal alternatief voor tarwepasta. Elke kop gekookte noedels bevat slechts 113 calorieën, of iets meer dan vijf procent van de dagelijkse limiet in een dieet van 2000 calorieën.

 3. Witte spaghetti bevat daarentegen 220 calorieën per kopje, terwijl een volkorenversie 174 calorieën bevat. Als je drie keer per week pasta eet, zal het overschakelen van witte pasta naar soba-noedels je jaarlijks meer dan 16.692 calorieën besparen, of het equivalent van bijna vijf pond.

Gezondheidseffecten van Soba-noedels

 1. Soba-noedels hebben invloed op uw bloedsuikerspiegel vanwege hun glycemische belasting. De glycemische belasting van een voedingsmiddel houdt rekening met het koolhydraatgehalte en met hoe snel het voedingsmiddel uw bloedsuikerspiegel verhoogt nadat u het heeft gegeten.

 2. Soba-noedels hebben een hoge glycemische belasting van 22, wat betekent dat ze een aanzienlijk effect op uw bloedsuikerspiegel kunnen hebben. De Harvard School of Public Health beveelt aan om voedingsmiddelen met een hoge glycemische belasting te beperken en in plaats daarvan te kiezen voor voedingsmiddelen met een lager GL-gehalte, zoals bonen en volle granen, inclusief volkoren pasta.

 3. Bij het toevoegen van sobanoedels aan uw dieet - vooral als u glutenvrij bent - is het van vitaal belang dat u alle ingrediënten bekijkt. "Ga er niet alleen van uit dat sobanoedels honderd procent boekweit zijn; veel die worden verkocht, bevatten normaal meel of half geraffineerd meel en half boekweitmeel en je krijgt misschien niet de voordelen waar je op hoopte", zeggen Rich en Dr. Schapiro . "Dus lees etiketten en zorg ervoor dat het eerste ingrediënt boekweitmeel is."

 4. Als je overschakelt van tarwepasta op soba-noedels, mis je de B-complexvitaminen, ijzer en selenium in tarwepasta. Combineer andere ingrediënten met je boekweitnoedels om maaltijden te bereiden die rijk zijn aan voedingswaarde. Vul je noedels met kipfilet, garnalen, tofu of tempeh en voeg gestoomde of gebakken groenten toe als bronnen van vezels, vitamine C en antioxidanten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407