Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


GGO's: voors en tegens

Wat zijn GGO's?

 1. Als u vandaag iets hebt gegeten, is de kans groot dat u op GGO's bent gesnackt. GMO staat voor genetisch gemodificeerd organisme. Genetisch gemodificeerd (GM) voedsel wordt gemaakt van soja, maïs of andere gewassen geteeld uit zaden met genetisch gemodificeerd DNA.

 2. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) worden GM-zaden gebruikt om meer dan 90 procent van maïs, sojabonen en katoen te verbouwen dat in de Verenigde Staten wordt geteeld. Tenzij u ze bewust vermijdt, vinden genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen waarschijnlijk hun weg naar veel van uw snacks en maaltijden.

 3. Sommige mensen geloven dat genetisch gemodificeerd voedsel veilig, gezond en duurzaam is, terwijl anderen het tegenovergestelde beweren. Lees verder voor meer informatie over de voor- en nadelen - en wat het onderzoek zegt.

Voordelen van genetisch gemodificeerd voedsel

 1. Wetenschappers ontwikkelen zaden om vele redenen genetisch. Ze brengen bijvoorbeeld soms wijzigingen aan die zijn ontworpen om de plant te vergroten:

 2. Ze ontwikkelen ook zaden om genetisch gemodificeerde levensmiddelen sterkere kleuren te geven, hun houdbaarheid te verlengen of zaden te verwijderen. Daarom kunnen we pitloze watermeloenen en druiven kopen. Sommige genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen zijn ook ontwikkeld om hogere niveaus van specifieke voedingsstoffen te bevatten, zoals eiwitten, calcium of foliumzuur.

 3. Voorstanders van genetisch gemodificeerd voedsel beweren dat genetische manipulatie ons kan helpen duurzame manieren te vinden om mensen te voeden. In het bijzonder in landen die geen toegang hebben tot voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen. De hartelijkheid van sommige GM-gewassen zorgt ervoor dat ze kunnen groeien in marginale omgevingen. Door de langere houdbaarheid van sommige genetisch gemodificeerde levensmiddelen kunnen ze naar afgelegen gebieden worden verzonden.

Potentiële nadelen van genetisch gemodificeerde levensmiddelen

 1. Anderzijds vragen sommige mensen zich af of genetisch gemodificeerd voedsel veilig en gezond is om te eten. Genetische manipulatie is een relatief nieuwe ontwikkeling. Hierdoor is het onderzoek naar de gezondheidseffecten op de lange termijn van genetisch gemodificeerd voedsel beperkt.

 2. GM-voedingsmiddelen moeten aan dezelfde veiligheidseisen voldoen als voedingsmiddelen die uit niet-GM-zaden worden geteeld. Maar critici suggereren dat er meer bezorgdheid is. Sommige mensen maken zich zorgen dat genetisch gemodificeerd voedsel kan worden gekoppeld aan allergieën, antibioticaresistentie of kanker. Anderen stellen dat deze zorgen ongegrond zijn. Dit is wat het onderzoek zegt.

 3. Voedselallergieën vormen een groeiend probleem in de Verenigde Staten. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn voedselallergieën bij kinderen jonger dan 18 jaar toegenomen; van 3,4 procent tussen 1997 en 1999 tot 5,1 procent tussen 2009 en 2011.

 4. Sommige mensen geloven dat spike verband houdt met genetisch gemodificeerd voedsel. Maar er is geen bewijs dat GM-voedingsmiddelen in het algemeen meer allergische reacties veroorzaken dan niet-GM-voedingsmiddelen, volgens een studie van Harvard University.

 5. Anderen maken zich zorgen over de overdracht van specifieke eiwitten van de ene plant naar de andere in genetische manipulatie. Eiwitten die in een relatief klein aantal voedingsmiddelen worden gevonden, veroorzaken de meeste allergische reacties. Boomnoten zijn een van de meest voorkomende triggers.

 6. Halverwege de jaren negentig onderzochten onderzoekers een genetisch gemodificeerde sojabonenstam die was ontwikkeld om eiwitten van paranoten te bevatten. Volgens hun rapport in het New England Journal of Medicine hebben de sojabonen allergische reacties veroorzaakt bij mensen met paranotenallergie. Die sojabonen zijn nooit op de markt gekomen en worden niet aan consumenten verkocht.

 7. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben sindsdien protocollen opgesteld voor genetisch gemodificeerd voedsel. Ze vereisen dat GM-voedsel wordt getest op hun vermogen om allergische reacties te veroorzaken. Volgens de Mayo Clinic hebben geen van de genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen die momenteel op de markt zijn, allergische effecten.

 8. Antibioticaresistente bacteriën kunnen antibiotica weerstaan, waardoor ze moeilijk te doden zijn. Volgens de CDC infecteren antibioticaresistente bacteriën elk jaar twee miljoen mensen. Die infecties doden minstens 23.000 mensen per jaar.

 9. Wetenschappers wijzigen zaden vaak met antibioticaresistente genen in het genetische manipulatieproces. Sommige mensen vragen zich af of er een verband is tussen deze genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen en de stijgende antibioticaresistente bacteriën. Geen studies hebben deze bewering bevestigd, maar er is meer onderzoek nodig.

 10. In 2013 trok het tijdschrift Food and Chemical Toxicology een paper in dat het herbicide Roundup en Roundup-tolerante GM-maïs in verband bracht met kanker en voortijdige sterfte bij ratten. Uit bezorgdheid over het artikel heeft de redacteur van het tijdschrift de ruwe gegevens van de onderzoekers en het peer review-proces beoordeeld. Ze ontdekten dat de onderzoekers te weinig ratten hadden gebruikt, de specifieke rattenstam gevoelig was voor kanker en de resultaten waren niet doorslaggevend.

 11. Sindsdien is het artikel opnieuw gepubliceerd in een ander tijdschrift, Environmental Sciences Europe. De controverse rond de bevindingen van het onderzoek is voortgezet.

 12. Volgens de American Cancer Society is meer onderzoek nodig om de mogelijke gezondheidseffecten op de lange termijn van genetisch gemodificeerde levensmiddelen te beoordelen.

Hoe weet u of u GM-voedsel koopt?

 1. De Europese Commissie vereist dat GM-voedselproducten in Europa als zodanig worden geëtiketteerd. Maar in de Verenigde Staten bestaat er geen federaal mandaat voor het etiketteren van genetisch gemodificeerde levensmiddelen. Als gevolg hiervan kan het moeilijk zijn om te weten of u GM-voedsel koopt en eet.

 2. Als u besluit GM-voedsel te vermijden, zoekt u naar producten die USDA-gecertificeerd biologisch zijn. Gecertificeerde biologische voedingsmiddelen worden geteeld en verwerkt zonder het gebruik van GGO's.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407