Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gistextract kan de hersenfunctie stimuleren

Gistextract kan de hersenfunctie stimuleren

 1. Marmite is een Brits merk voedingspasta gemaakt van gistextract - een additief voor levensmiddelen gemaakt van biergist.

 2. Marmite is een van de populairste sandwichspreads in het Verenigd Koninkrijk, maar niet iedereen is fan. Zijn krachtige, onderscheidende smaak is zo verdeeld dat zelfs de fabrikanten, Unilever, midden jaren negentig een campagne 'Love It or Hate It' hebben gelanceerd, een slogan die het merk sindsdien heeft gevolgd.

 3. Een nieuwe studie kan echter Marmite-haat op zijn kop zetten, nadat is vastgesteld dat het gistextract de niveaus van een neurotransmitter geassocieerd met een gezonde hersenfunctie kan verhogen.

 4. Onderzoekers van de Universiteit van York in het VK ontdekten dat volwassenen die elke dag een theelepel Marmite aten, een verminderde respons op visuele stimuli ervoeren, wat een indicatie is voor verhoogde niveaus van gamma-aminoboterzuur (GABA) in de hersenen.

 5. GABA is een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het remmen van de prikkelbaarheid van hersencellen en helpt de optimale balans van neuronale activiteit te herstellen die nodig is voor een gezonde hersenfunctie. Simpel gezegd, "kalmeert" GABA de hersenen.

 6. Eerdere onderzoeken hebben lage GABA-niveaus geassocieerd met een verhoogd risico op tal van neurologische en mentale gezondheidsstoornissen, waaronder angst, depressie, autisme en epilepsie. Daarom hebben onderzoekers manieren onderzocht om de GABA-waarden in de hersenen te verhogen.

 7. De nieuwe studie - onlangs gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology - suggereert dat voedingsmodulatie een manier kan zijn om deze prestatie te bereiken.

Marmite kan GABA-niveaus verhogen

 1. Senior auteur Dr. Daniel Baker, van het Department of Psychology in York, en collega's hebben 28 volwassenen ingeschreven voor hun studie en willekeurig toegewezen aan een van de twee groepen.

 2. Eén groep moest elke dag één theelepel Marmite eten, terwijl de andere groep - de controlegroep - dagelijks één theelepel gladde pindakaas moest eten.

 3. De onderzoekers merken op dat Marmite veel vitamine B12 bevat, hetgeen eerdere studies hebben geassocieerd met verhoogde GABA-waarden.

 4. Aan het einde van de 1 maand ondergingen alle proefpersonen elektro-encefalografie. Dit werd gebruikt om hun hersenactiviteit te meten als reactie op visuele stimuli in de vorm van flikkerende lichten.

 5. De onderzoekers verklaren dat de reacties in de visuele cortex sterk worden beïnvloed door GABA, en ze wijzen op een eerdere studie die vond dat de reacties op visuele stimuli met 300 procent toenamen nadat een GABA-remmer was toegediend bij ratten .

 6. "Dit 'responsversterkingseffect' zou een duidelijke index van GABA-beschikbaarheid in de cortex moeten opleveren, in die zin dat een toenemende GABA-concentratie de door visuele stimuli opgeroepen neurale respons tot onder de normale niveaus zou verminderen" auteurs.

 7. Vergeleken met de hersenen van deelnemers die pindakaas consumeerden, vertoonden de hersenen van proefpersonen die Marmite aten een vermindering van 30 procent in reacties op visuele stimuli, wat een toename van de GABA-niveaus aangeeft.

 8. De afname van visuele stimuli-reacties geassocieerd met de inname van Marmite hield aan tot ongeveer 8 weken na het einde van de studie, merkt het team op.

 9. "De hoge concentratie vitamine B12 in Marmite is waarschijnlijk de belangrijkste factor achter de resultaten die een significante vermindering van het reactievermogen van deelnemers op visuele stimuli aantonen," zegt Dr. Baker.

'Veelbelovend voorbeeld' van hoe voeding hersenprocessen kan veranderen

 1. Hoewel de onderzoekers geen harde conclusies kunnen trekken over de vraag of Marmite de hersenfunctie kan stimuleren, geloven ze dat hun bevindingen erop wijzen dat veranderingen in het voedingspatroon op de lange termijn een invloed kunnen hebben op de hersenfunctie.

 2. "Dit is een echt veelbelovend eerste voorbeeld van hoe voedingsinterventies corticale processen kunnen veranderen, en een prima uitgangspunt om te onderzoeken of een meer verfijnde versie van deze techniek enige medische of therapeutische toepassingen zou kunnen hebben in de toekomst.

 3. Natuurlijk is verder onderzoek nodig om dit te bevestigen en te onderzoeken, maar het onderzoek is hiervoor een uitstekende basis. "

 4. "Omdat we een verband hebben gevonden tussen voeding en specifieke hersenprocessen waarbij GABA is betrokken, effent dit onderzoek de weg voor verder onderzoek naar hoe dieet kan worden gebruikt als een mogelijke manier om deze neurotransmitter te begrijpen , "voegt Dr. Baker toe.

 5. De onderzoekers benadrukken echter dat ze op dit moment geen therapeutische aanbevelingen kunnen doen op basis van hun bevindingen.

 6. Leer hoe het vergroten van spierkracht kan helpen om de hersenfunctie bij oudere volwassenen te verbeteren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407