Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Het dagelijks eten van noten, pinda's kan het overlijdensrisico door kanker, andere ziekten verlagen

Dagelijks noten, pinda's eten kan het overlijdensrisico door kanker, andere ziekten verlagen

 1. Uitgevoerd door prof. Piet van den Brandt en collega's van de Universiteit Maastricht in Nederland, is de studie gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology.

 2. Pinda's en noten zijn een goede bron van omega-3, vezels, vitamine E, antioxidanten en "goede" vetten. Als zodanig zijn ze geassocieerd met een aantal gezondheidsvoordelen, met name voor het hart.

 3. Eerdere studies hebben notenconsumptie gekoppeld aan een verminderd risico op bloedstolsels, lager cholesterol en een verminderd risico op aritmie. Maar hun voordelen houden daar niet op. In maart rapporteerde Medical News Today over een onderzoek dat notenconsumptie koppelt aan een 20% verlaagd risico op sterfte door alle oorzaken en cardiovasculaire mortaliteit.

 4. In dit laatste onderzoek ontdekten prof. Brandt en collega's dat het consumeren van pinda's - die eigenlijk peulvruchten zijn - en noten (boomnoten) het risico op overlijden aan een aantal ziekten kan verminderen, met de associatie sterker voor sommige ziekten dan andere.

Een half handvol noten, pinda's dagelijks de optimale hoeveelheid om te consumeren

 1. Om tot hun bevindingen te komen, beoordeelden de onderzoekers gegevens van meer dan 120.000 mannen en vrouwen in de leeftijd van 55-69 uit Nederland, die deel uitmaakten van de Nederlandse Cohort-studie.

 2. Aan alle deelnemers werd gevraagd hoe vaak ze pinda's, noten en pindakaas consumeerden en in welke hoeveelheden. Zij beoordeelden vervolgens het verband tussen inname van deze voedingsmiddelen en oorzaak-specifieke sterfte onder deelnemers sinds 1986, toen de studie begon.

 3. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat deelnemers die elke dag ongeveer 15 gram noten of pinda's consumeerden - het equivalent van een half handvol - een lager risico liepen op overlijden door tal van ziekten, waaronder kanker, diabetes, luchtwegaandoeningen, hartziekten en neurodegeneratieve aandoeningen, vergeleken met deelnemers die geen noten of pinda's consumeerden.

 4. De sterftedaling met pinda- en notenconsumptie was het sterkst bij ademhalings- en neurodegeneratieve aandoeningen en de resultaten waren gelijk bij mannen en vrouwen.

 5. De consumptie van pindakaas bleek geen effect te hebben op de mortaliteit onder de deelnemers. Het team zegt dat dit kan komen omdat pindakaas zout, plantaardige olie en transvetzuren bevat, wat de gezonde voordelen van pinda's kan tegengaan.

 6. De onderzoekers ontdekten ook dat het dagelijks eten van meer dan 15 gram noten niet leidde tot een verdere vermindering van het sterftekansrisico bij de deelnemers. Deze bevinding is in lijn met veel eerdere onderzoeken naar notenconsumptie, volgens het team, die hebben vastgesteld dat kanker en ademhalingssterfte niet afnemen met toenemende noteninname.

 7. Talrijke studies hebben de voordelen geprezen van noten die naast een mediterraan dieet worden geconsumeerd. Vorige maand rapporteerde MNT over onderzoek gepubliceerd in JAMA Internal Medicine dat een mediterraan dieet aangevuld met extra noten of olijfolie het cognitieve functioneren bij oudere volwassenen zou kunnen beschermen, terwijl een studie gepubliceerd in oktober 2014 suggereerde dat hetzelfde dieet het metabool syndroom zou kunnen omkeren.

 8. Verband tussen de inname van noten, pinda's en pindakaas met totale en oorzaak-specifieke mortaliteit: een cohortonderzoek en meta-analyse, Piet van den Brandt et al., International Journal of Epidemiology, online gepubliceerd 10 juni 2015.

 9. Persbericht Oxford University Press, geraadpleegd op 10 juni 2015 via AlphaGalileo.

 10. Aanvullende bron: Mayo Clinic, Nuts and your heart: noten eten voor de gezondheid van het hart, bezocht op 10 juni 2015.

 11. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet.

 12. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 13. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 14. Om tot hun bevindingen te komen, beoordeelden de onderzoekers gegevens van meer dan 120.000 mannen en vrouwen in de leeftijd van 55-69 uit Nederland, die deel uitmaakten van de Nederlandse Cohort-studie.

 15. Aan alle deelnemers werd gevraagd hoe vaak ze pinda's, noten en pindakaas consumeerden en in welke hoeveelheden. Zij beoordeelden vervolgens het verband tussen inname van deze voedingsmiddelen en oorzaak-specifieke sterfte onder deelnemers sinds 1986, toen de studie begon.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407