Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Het mediterrane dieet kan de atletische prestaties in slechts 4 dagen verbeteren

Het mediterrane dieet kan de atletische prestaties in slechts 4 dagen verbeteren

 1. Het mediterrane dieet biedt een scala aan voordelen, van cardioprotectieve effecten tot het afwenden van chronische ziekten. Dientengevolge wijzen onderzoekers er steeds meer op dat dit dieet de sleutel kan zijn tot een lang, gezond leven.

 2. Het mediterrane dieet - dat meestal rijk is aan fruit, groenten, volle granen, noten, zaden en olijfolie en een matige consumptie van vis, zuivel en rode wijn mogelijk maakt - bevat verschillende verbindingen die atletische prestaties stimuleren.

 3. Veel van de voedingsmiddelen in het mediterrane dieet bevatten antioxidanten en nitraten en hebben ontstekingsremmende en alkaliserende eigenschappen. Dus betekent dit dat een persoon door zich aan dit dieet te houden, een verbeterd uithoudingsvermogen en trainingsprestaties zal ervaren?

 4. Een team van onderzoekers van de Saint Louis University (SLU) in Missouri vroeg zich dit ook af en ging op onderzoek uit. Edward Weiss, Ph.D., die professor is in voeding en diëtetica aan SLU leidde de nieuwe studie.

Mediterraan dieet kan je sneller maken

 1. Prof. Weiss en collega's rekruteerden zeven vrouwen en vier mannen die 'recreatief actief' waren. Na 4 dagen het overwegend plantaardige dieet te hebben gevolgd, vroegen de onderzoekers de deelnemers om 5 kilometer (km) op een loopband te lopen.

 2. Negen tot 16 dagen later vroegen de onderzoekers dezelfde deelnemers om nog eens 4 dagen een westers dieet te volgen en de loopbandtest van 5 km opnieuw te doen. Een westers dieet wordt typisch "gekenmerkt door een overconsumptie en een verminderde variëteit aan geraffineerde suikers, zout en verzadigd vet."

 3. De onderzoekers wilden ook de effecten testen die deze twee diëten zouden hebben op anaërobe of spierversterkende oefeningen. Dus vroegen ze de deelnemers om een ​​cyclustest, een verticale springtest en een handgreeptest uit te voeren op dezelfde tijdstippen tijdens het onderzoek.

 4. Over het geheel genomen bleek uit de studie dat mensen 6 procent sneller waren in de loopband van 5 km na het volgen van het mediterrane dieet dan na het volgen van een westers dieet.

 5. Deze verbetering deed zich voor hoewel de hartslag van de deelnemers ongeveer hetzelfde was en ze zich bij beide gelegenheden net zo moe voelden. De diëten hadden daarentegen geen enkel effect op de prestaties bij anaërobe oefeningen. Prof. Weiss en collega's concluderen:

 6. "Onze bevindingen breiden bestaand bewijs van de gezondheidsvoordelen van het mediterrane dieet uit door aan te tonen dat dit dieet ook effectief is voor het verbeteren van de prestaties van de duurtraining in slechts 4 dagen."

 7. "Veel individuele voedingsstoffen in het mediterrane dieet verbeteren de trainingsprestaties onmiddellijk of binnen een paar dagen", legt prof. Weiss uit. "Daarom is het logisch dat een heel voedingspatroon dat deze voedingsstoffen bevat, ook snel de prestaties verbetert."

 8. "Deze voordelen gingen echter ook snel verloren bij het overschakelen op het westerse dieet, wat het belang van langdurige naleving van het mediterrane dieet onderstreept," meldt de auteur.

 9. "Deze studie levert bewijs dat een dieet waarvan bekend is dat het goed is voor de gezondheid, ook goed is voor de trainingsprestaties," concludeert Prof. Weiss. "Net als de algemene bevolking eten atleten en andere sportfanaten vaak ongezond [!volledig

 10. Prof. Weiss en collega's rekruteerden zeven vrouwen en vier mannen die 'recreatief actief' waren. Na 4 dagen het overwegend plantaardige dieet te hebben gevolgd, vroegen de onderzoekers de deelnemers om 5 kilometer (km) op een loopband te lopen.

 11. Negen tot 16 dagen later vroegen de onderzoekers dezelfde deelnemers om nog eens 4 dagen een westers dieet te volgen en de loopbandtest van 5 km opnieuw te doen. Een westers dieet wordt meestal gekenmerkt door een overconsumptie en een verminderde variëteit aan geraffineerde suikers, zout en verzadigd vet. [! 4198 => 1140 = 2!

 12. Over het geheel genomen bleek uit de studie dat mensen 6 procent sneller waren in de loopband van 5 km na het volgen van het mediterrane dieet dan na het volgen van een westers dieet.

 13. Deze verbetering deed zich voor hoewel de hartslag van de deelnemers ongeveer hetzelfde was en ze zich bij beide gelegenheden net zo moe voelden. De diëten hadden daarentegen geen enkel effect op de prestaties bij anaërobe oefeningen. Prof. Weiss en collega's concluderen:Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407