Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Hoe broccoli uw darm beschermt

Hoe broccoli uw darm beschermt

 1. Het is algemeen bekend dat het regelmatig eten van verse groenten en fruit een veelvoud van kwalen kan voorkomen. Omdat de wetenschap dieper op de moleculaire details ingaat, blijken bepaalde groenten vaak specifieke voordelen te bieden.

 2. Onlangs was het de beurt aan Broccoli in de schijnwerpers. Hoewel dit boomachtige groen door kinderen in de Verenigde Staten wordt gehaat, kunnen de gezondheidsvoordelen niet worden weerlegd.

 3. Broccoli, een kruisbloemige groente, is een lid van de koolfamilie. Het is het resultaat van een zorgvuldige teelt in de Middellandse Zee die begon rond de 6e eeuw voor Christus. Het werd door Zuid-Italiaanse immigranten in de VS geïntroduceerd, maar werd pas in de jaren 1920 breed populair.

Broccoli en de darm

 1. Eerdere onderzoeken naar de voordelen voor de gezondheid van broccol hadden aangetoond dat het ontstekingen in de dikke darm vermindert en de incidentie van darmkanker vermindert, naast andere vormen van kanker. De nieuwe studie, die is gepubliceerd in het Journal of Functional Foods, was bedoeld om precies te begrijpen hoe broccoli de darmgezondheid positief beïnvloedt.

 2. De onderzoekers - van Pennsylvania State University in State College - wilden vooral 'lekkende darm' onderzoeken. Dit gebeurt als de darmbarrière wordt aangetast, waardoor de darm wordt geopend voor aanvallen door gifstoffen en micro-organismen en waardoor deze minder in staat is voedingsstoffen op te nemen.

 3. Gary Perdew, een professor in de landbouwwetenschappen, legt uit waarom hij zijn onderzoek op dit gebied is begonnen en zei: "Er zijn veel redenen waarom we willen helpen met de gezondheid van het maagdarmkanaal, en één reden is als u problemen hebt, zoals een lekkende darm, en begint te lijden aan ontstekingen, die dan kunnen leiden tot andere aandoeningen, zoals artritis en hartaandoeningen.

 4. "Je darmen gezond houden en ervoor zorgen dat je goede barrièrefuncties hebt, zodat je dit lekkende effect niet krijgt, zou heel groot zijn," voegt hij eraan toe.

 5. Een van de belangrijkste spelers bij het handhaven van de darmbarrièrefunctie is de arylkoolwaterstofreceptor (AHR). Deze receptor helpt de reactie van de darm op milieuverontreinigende stoffen te beheersen en veroorzaakt een reactie wanneer de darm wordt blootgesteld aan gifstoffen.

 6. De vele gezondheidsvoordelen van broccoli Hier geven we een overzicht van de voedingswaarde van broccoli en een diepgaand onderzoek naar de mogelijke gezondheidsvoordelen. Lees nu Kruisbloemige groenten - waaronder broccoli, kool en spruitjes, bevatten onder andere indoolglucosinolaten. In de maag worden deze opgesplitst in verbindingen, waaronder indolocarbazol (ICZ).

 7. ICZ bindt aan en activeert AHR op de darmwand en helpt het immuunsysteem te versterken en het evenwicht in de darmflora te behouden.

 8. Er wordt gedacht dat deze interactie tussen ICZ en AHR de bescherming biedt tegen bepaalde vormen van kanker en de ziekte van Crohn, wat een chronische inflammatoire darmziekte is.

 9. Hoewel AHR-activering gunstige resultaten lijkt te hebben, is het mogelijk om teveel van het goede te hebben; zoals Prof. Perdew uitlegt: "Dioxine activeert bijvoorbeeld deze receptor, en als u het hyperactief activeert met dioxine, zal het toxiciteit veroorzaken."

 10. "We waren geïnteresseerd in: zou je de receptor op natuurlijke wijze lokaal kunnen activeren op een niveau dat alleen een bescheiden AHR-activering in de darm zou veroorzaken, maar geen systemische activering zou kunnen veroorzaken, wat mogelijk zou kunnen leiden tot negatieve effecten?"

ICZ beschermt de darmwand

 1. Om te begrijpen of broccoli op deze manier nuttig kan zijn, hebben de onderzoekers een studie uitgevoerd met behulp van een muismodel. Ze gebruikten twee muizenstammen: een met een "laag vermogen om ICZ aan AHR te binden" en een ander met een "hoog vermogen om ICZ aan AHR te binden"

 2. Beide sets muizen kregen een dieet met veel broccoli. Vervolgens gaven de onderzoekers hen een stof die spijsverteringsproblemen veroorzaakt en colitis nabootst - wat een inflammatoire darmaandoening is.

 3. De muizen met een beter vermogen om ICZ aan AHR te binden, waren tegen de chemische stof beschermd, maar die met een lagere affiniteit hadden aanzienlijk slechtere effecten - met name gewichtsverlies.

 4. Met experimenten die kijken naar de gezondheidsvoordelen van specifieke componenten in voedingsmiddelen, is de hoeveelheid die nodig is om de gunstige effecten te genereren zo groot dat het vrijwel onmogelijk is om voldoende van het voedsel in kwestie te consumeren.

 5. Maar dat was niet het geval in deze studie; om dit positieve effect te genereren, zou een mens dagelijks 3,5 kopjes broccoli moeten consumeren.

 6. "Nu zijn drie en een halve kop veel, maar het is niet echt een grote hoeveelheid," zegt prof. Perdew. "We gebruikten een cultivar - of variëteit - met ongeveer de helft van deze chemische stof erin, en er zijn cultivars met twee keer zoveel."

 7. "Ook," voegt hij eraan toe, "spruitjes hebben drie keer zoveel, wat zou betekenen dat een kop spruitjes ons op hetzelfde niveau zou kunnen brengen."

 8. Mensen met sommige spijsverteringsaandoeningen wordt geadviseerd om niet te veel ruwvoer te eten, en het is aan nader onderzoek om te onderzoeken hoeveel broccoli en andere soortgelijke groenten door deze mensen veilig kunnen worden geconsumeerd.

 9. Vanwege het enorme aantal Amerikaanse burgers met spijsverteringsproblemen kan een eenvoudige en kosteneffectieve interventie zoals deze een belangrijke stap voorwaarts zijn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407