Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Hoe consumptie van volkoren rogge de darmgezondheid kan verbeteren

Hoe consumptie van volkoren rogge de darmgezondheid kan verbeteren

 1. Studies van de afgelopen jaren hebben op verschillende manieren aangetoond dat het eten van volle granen en voedingsmiddelen die deze bevatten, kan helpen een gezonde darm te behouden.

 2. Het kan zelfs diabetes type 2 helpen voorkomen en het risico op colorectale kanker verminderen.

 3. Hoewel we weten dat het consumeren van volle granen ons voordelen oplevert, blijft het onduidelijk welke biologische mechanismen er zijn.

 4. Recent onderzoek heeft gewezen op de impact op metabolieten, moleculen gevormd en gebruikt tijdens metabole processen, als het gaat om de positieve effecten van volle granen op de darmgezondheid.

 5. Een nieuwe studie heeft verder onderzocht hoe het eten van volkoren rogge en tarwe het metabolisme beïnvloedt. De bevindingen kunnen een antwoord zijn op waarom volle granen kunnen helpen bij het voorkomen van darmproblemen en aandoeningen zoals darmkanker.

 6. Het onderzoek - door wetenschappers van de Universiteit van Oost-Finland in Kuopio en het Internationaal Agentschap voor kankeronderzoek in Lyon, Frankrijk - suggereert dat het consumeren van volkoren rogge of tarwe een impact heeft op plasma (bloed) serotoninespiegels, met implicaties voor de gezondheid.

 7. Het team rapporteert deze bevindingen in het American Journal of Clinical Nutrition.

Serotonine in het bloed verlaagd

 1. In hun nieuwe studie analyseerden de wetenschappers hoe volle granen de concentratie van verschillende metabolieten in het bloed beïnvloedden - eerst bij mensen en vervolgens in muismodellen.

 2. Voor het eerste deel van het onderzoek hebben ze 15 volwassen deelnemers geworven. Gedurende 4 weken aten de deelnemers tussen de zes en 10 sneetjes vezelarm tarwebrood per dag.

 3. Vervolgens aten ze gedurende nog eens 4 weken elk zes tot 10 plakjes per dag volkoren roggebrood of tarwebrood aangevuld met rogge. Afgezien hiervan heeft geen van de deelnemers wijzigingen aangebracht in hun normale voedingspatroon.

 4. De onderzoekers verzamelden eenmaal aan het einde van de eerste periode van 4 weken en na de volgende 4 weken eenmaal bloedmonsters van elke deelnemer. Dit was zodat ze de monsters konden vergelijken voor eventuele veranderingen als gevolg van het verbruik van volle granen.

 5. Analyse van deze bloedmonsters gaf aan dat mensen die volkoren rogge aan hun voeding hadden toegevoegd, aanzienlijk lagere plasma-serotoninespiegels hadden in vergelijking met wanneer ze vezelarm wit brood hadden gegeten.

 6. In het tweede deel van hun onderzoek werkten de onderzoekers met muizen in een poging te achterhalen of de introductie van graanvezels in het dieet van invloed kan zijn op de serotoninespiegels in de darmen.

 7. Mensen kunnen bekend zijn met het concept van het hormoon en de neurotransmitter serotonine, dat gekoppeld is aan de regulatie van emoties, aanwezig in de hersenen. De darm produceert dit hormoon echter ook onafhankelijk van elkaar.

 8. Serotonine in de darm heeft andere functies, zoals de regulatie van de darmmotiliteit en het vermogen van de spieren van het maagdarmkanaal om te ontspannen en samen te trekken, waardoor voedsel kan passeren.

Enkele langverwachte verklaringen?

 1. Tijdens hun onderzoek bij muizen gaven de wetenschappers hen gedurende 9 weken extra roggezemelen, tarwezemelen of cellulosemeel.

 2. De knaagdieren wiens voeding de wetenschappers verrijkten met rogge of tarwezemelen hadden veel lagere serotoninespiegels in de dikke darm, vergeleken met knaagdieren die het cellulosemeeldieet hadden gevolgd.

 3. Deze bevindingen kunnen verklaren waarom het consumeren van volle granen diabetes zou kunnen helpen voorkomen, omdat hoge plasmaserotoninespiegels ook worden geassocieerd met hoge bloedsuikerspiegel.

 4. "Van volkoren is echter bekend dat het het risico op diabetes vermindert, en op basis van deze nieuwe resultaten zou het effect ten minste gedeeltelijk te wijten kunnen zijn aan een afname van serotonine niveaus, "verklaart co-auteur Kati Hanhineva, Ph.D.

 5. De onderzoekers merken ook op dat hun resultaten verder licht kunnen werpen op het effect van volle granen op het risico op colorectale kanker.

 6. "Sommige recente studies," merkt studie co-auteur Pekka Keski-Rahkonen, Ph.D., op "hebben [!mensen met kanker

Mogelijke klinische implicaties

 1. Andere onderzoeksresultaten geven aan dat het opnemen van volkoren roggebrood in iemands dieet ook is gekoppeld aan lagere bloedspiegels van taurine, een verbinding die aanwezig is in veel weefsels en sommige biologische vloeistoffen, zoals gal.

 2. Een dieet met veel volle granen was verder gekoppeld aan lagere plasmaspiegels van andere metabolieten, zoals glycerofosfocholine en twee soorten glycerofosfolipiden.

 3. Tot 15 fytochemicaliën (plantaardige chemicaliën) van rogge waren in hogere concentraties aanwezig in het bloed van mensen die deze volle granen regelmatig hadden gegeten.

 4. Ter afsluiting van hun onderzoeksartikel leggen de onderzoekers uit dat anderen deze mechanismen en associaties moeten blijven bestuderen en dat hun recente bevindingen mogelijk gevolgen hebben voor tal van gezondheidsproblemen. Ze zeggen:

 5. "Gezamenlijk suggereren deze resultaten dat de inname van volkoren granen een rol zou kunnen spelen in de biosynthese van perifere serotonine door de colonproductie van serotonine te verminderen, die recente studies hebben gekoppeld aan de preventie van obesitas, metabolisch dysfunctie, diabetes en verschillende gastro-intestinale aandoeningen, waaronder colorectale kanker. "Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407