Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Hoe schadelijk is het om 1 drankje per dag te drinken?

Hoe schadelijk is het om 1 drankje per dag te drinken?

 1. In augustus hebben we een grootschalige recensie behandeld die een ondubbelzinnige conclusie heeft getrokken: het is eigenlijk niet veilig om elke hoeveelheid alcohol te drinken.

 2. Senior auteur Dr. Emmanuela Gakidou verwees naar het idee dat een of twee drankjes veilig zijn voor de gezondheid als "een mythe."

 3. Ze zei dat uit het onderzoek van haar en haar collega's bleek dat elk niveau van drinken gekoppeld is aan een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden, kanker en cardiovasculaire gebeurtenissen.

 4. Nu hebben onderzoekers van de Washington University School of Medicine in St. Louis, MO, nog meer ontdekt over hoe schadelijk het kan zijn om zelfs maar één drankje per dag te drinken.

 5. De nieuwe studie richtte zich specifiek op de impact van alcohol op lichte drinkers, dus de bevindingen - nu gepubliceerd in het tijdschrift Alcoholism: Clinical Experimental Research - zijn relevant voor een groot deel van de bevolking .

 6. "Vroeger leek het niet erg om één of twee drankjes per dag te hebben, en er zijn zelfs onderzoeken geweest die suggereren dat het de gezondheid kan verbeteren", zegt eerste auteur Dr. Sarah M. Hartz.

 7. "Maar nu weten we dat zelfs de lichtste dagelijkse drinkers een verhoogd sterfterisico hebben", waarschuwt ze.

Zelfs licht drinken verhoogt het risico op overlijden

 1. De auteurs van de recente studie analyseerden gegevens verzameld van 434.321 deelnemers in de leeftijd van 18-85. Hiervan werden 340.668 (18-85 jaar) gerekruteerd via de National Health Interview Survey en 93.653 (40-60 jaar) zorgden voor gezondheidsinformatie als poliklinische patiënten op Veterans Health Administration sites.

 2. Dr. Hartz en het team ontdekten dat mensen die vier of meer keer per week een of twee drankjes dronken een 20 procent hoger risico op vroegtijdig overlijden hadden, vergeleken met mensen die slechts drie keer per week of minder vaak dronken. Dit verhoogde overlijdensrisico, voegen de auteurs van de studie toe, blijft consistent in alle leeftijdsgroepen.

 3. "Een toename van 20 procent in het risico op overlijden is een veel grotere deal bij oudere mensen die al een hoger risico lopen," merkt Dr. Hartz op.

 4. "Relatief weinig mensen sterven in de twintig, dus een toename van de sterfte met 20 procent is klein maar nog steeds aanzienlijk," voegt ze eraan toe.

 5. "Naarmate mensen ouder worden, neemt ook hun risico op overlijden door welke oorzaak dan ook toe, dus een risicoverhoging van 20 procent op 75-jarige leeftijd vertaalt zich in veel meer sterfgevallen dan op 25-jarige leeftijd."

De risico's wegen zwaarder dan de mogelijke voordelen

 1. Een studie eerder dit jaar gepubliceerd suggereerde dat mensen die slechts een beetje drinken - hooguit één drankje per dag - een lager cardiovasculair risico lijken te hebben dan zowel mensen die meer drinken als mensen die mijd alcohol volledig.

 2. Dr. Uit het onderzoek van Hartz en het team blijkt echter dat de gezondheidsrisico's waarmee zelfs mensen die licht drinken opwegen tegen de mogelijke voordelen.

 3. Toen de wetenschappers het risico op hartaandoeningen en kanker beoordeelden, zagen ze dat over het algemeen, hoewel een beetje drinken het hart in sommige gevallen hielp, dagelijkse consumptie - zelfs als het licht was - verhoogde het risico op kanker.

 4. "Het consumeren van een of twee drankjes ongeveer vier dagen per week leek te beschermen tegen hart- en vaatziekten, maar elke dag drinken elimineerde die voordelen", legt Dr. Hartz uit. [! 2280 => 1140 = 3!

 5. Dr. Hartz gelooft echter ook dat artsen in de toekomst wellicht meer gepersonaliseerde richtlijnen voor hun patiënten willen ontwikkelen.

 6. Daarom kunnen zorgaanbieders mensen die het risico lopen hartproblemen te ontwikkelen, adviseren om af en toe te drinken. Omgekeerd kunnen ze diegenen die het risico lopen op kanker aanmoedigen om volledig te stoppen met drinken.

 7. "Als u medische aanbevelingen afstemt op een individuele persoon," legt Dr. Hartz uit, "kunnen er situaties zijn waarin u denkt dat occasioneel drinken mogelijk nuttig kan zijn."

 8. "Maar over het algemeen," zegt ze, "denk ik dat mensen niet langer per dag een glas wijn zouden moeten overwegen om op de een of andere manier gezond te zijn."

 9. Een studie eerder dit jaar gepubliceerd suggereerde dat mensen die slechts een beetje drinken - hooguit één drankje per dag - een lager cardiovasculair risico lijken te hebben dan zowel mensen die meer drinken als mensen die mijd alcohol volledig.

 10. Dr. Uit het onderzoek van Hartz en het team blijkt echter dat de gezondheidsrisico's waarmee zelfs mensen die licht drinken opwegen tegen de mogelijke voordelen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407