Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Hoe tomatensaus uw darmgezondheid kan verbeteren

Hoe tomatensaus uw darmgezondheid kan verbeteren

 1. De afgelopen jaren hebben zowel onderzoekers als consumenten belangstelling getoond voor het feit of het voedsel dat uiteindelijk onze tafels bereikt "functioneel" is. Maar wat zijn functionele voedingsmiddelen?

 2. "Alle voedingsmiddelen zijn tot op zekere hoogte functioneel omdat alle voedingsmiddelen smaak, aroma en voedingswaarde bieden", legt onderzoeker Clare Hasler uit in een Journal of Nutrition-artikel.

 3. "Maar," vervolgt ze, "wordt voedsel nu intensief onderzocht op toegevoegde fysiologische voordelen, die het chronische ziekterisico kunnen verminderen of anderszins de gezondheid kunnen optimaliseren." En die voedingsmiddelen die specifieke gezondheidsvoordelen opleveren, worden als "functioneel" beschouwd!

 4. Probiotische voedingsmiddelen - zoals bepaalde soorten yoghurt, kefir of kimchi - vallen in deze categorie, omdat ze de populatie goede bacteriën in onze darmen stimuleren, die bijdragen aan onze algehele gezondheid op veel manieren.

 5. Maar nu onderzoeken onderzoekers van de Universitat Politecnica de Valencia in Spanje hoe darmbacteriën een interactie aangaan met antioxidanten in de darm.

 6. Meer in het bijzonder waren senior onderzoeker Ana Belen Heredia en haar team geïnteresseerd in hoe tomatensaus - rijk aan antioxidanten - zich zou gedragen in de aanwezigheid van goede bacteriën in de darm.

 7. En omdat tomatensaus rauw of gekookt kan worden geserveerd, wilden ze begrijpen welk effect dit zou hebben op de interactie tussen antioxidanten en darmbacteriën.

Antioxidanten en probiotica

 1. Tomaten worden beschouwd als gezond voedsel, omdat ze onder andere een pigment bevatten dat lycopeen wordt genoemd - een antioxidant die cellen helpt beschermen tegen schadelijke factoren. Bestaand onderzoek suggereert ook dat tomaten probiotische eigenschappen hebben - dat wil zeggen dat ze de activiteit van gezonde bacteriën in de darm kunnen stimuleren.

 2. In het huidige onderzoek voerde het onderzoeksteam in vitro experimenten uit om te zien hoe Lactobacillus reuteri - een van de belangrijkste bacteriesoorten die bijdragen aan de darmgezondheid - zou interageren met antioxidanten afgeleid van tomatensaus , en hoe het kookproces die interactie zou beïnvloeden.

 3. Voor dit doel kozen de onderzoekers ervoor om perentomaten te gebruiken, omdat deze een hoger gehalte aan lycopeen bevatten.

 4. "We hebben de levensvatbaarheid van de probiotische stam langs het spijsverteringsproces afzonderlijk beoordeeld en de aanwezigheid van antioxidanten uit plantaardige bronnen, evenals de impact van de probiotische stam op de veranderingen die worden veroorzaakt door antioxidantverbindingen en de resulterende bio-toegankelijkheid ", legt Heredia uit.

Gekookt of rauw?

 1. De resultaten van hun experimenten - nu gepubliceerd in het Journal of Functional Foods - geven aan dat het spijsverteringsproces resulteerde in een verlies aan antioxidanten, zowel in het geval van rauw als gekookt (gefrituurd) tomatensaus.

 2. Ook bleek de aanwezigheid van L. reuteri te voorkomen dat sommige antioxidanten in het bloed werden opgenomen.

 3. Tegelijkertijd ontdekte het onderzoeksteam echter dat de antioxidanten uit de tomatensaus de positieve effecten van L. reuteri versterkten. En in deze context bleek gekookte tomatensaus effectiever te zijn dan het rauwe equivalent.

 4. Het koken van de saus transformeerde ook het lycopeen dat in de tomaat aanwezig is - een proces dat bekend staat als cis-trans-isomerisatie - dat daadwerkelijk heeft bijgedragen aan het behoud van de integriteit van deze antioxidant door het spijsverteringsproces, waardoor meer ervan geabsorbeerd te worden.

 5. "We hebben met rauwe en gefrituurde tomaat gewerkt om de impact van de verwerking te bepalen," merkt Heredia op.

 6. "En onder de resultaten hebben we geconstateerd dat het serveren van maaltijden die rijk zijn aan probiotica met gebakken tomatensaus het probiotische effect versterkt; evenals een geleidelijke isomerisatie van het lycopeen van de tomaat, van vorm cis trans door de spijsvertering, wat positief resulteert in een verhoogde uiteindelijke biologische toegang van deze carotenoïde. "

 7. Deze resultaten suggereren dat het bij het beoordelen van voedingsmiddelen op gezondheidsvoordelen belangrijk is om niet alleen te kijken naar de effecten die koken op hen kan hebben - door hun componenten aan verschillende chemische transformaties te onderwerpen - maar ook over de impact van het spijsverteringsproces op deze voedingsstoffen.

 8. Een verhoogd bewustzijn van beide effecten, stellen de onderzoekers, zou bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie in staat stellen om echt "functionele" voedingsmiddelen te maken die onze gezondheid kunnen bevorderen.

 9. De resultaten van hun experimenten - nu gepubliceerd in het Journal of Functional Foods - geven aan dat het spijsverteringsproces resulteerde in een verlies aan antioxidanten, zowel in het geval van rauw als gekookt (gefrituurd) tomatensaus.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407