Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Hoe vaak moet ik tonijn eten?

Hoe vaak moet ik tonijn eten?

 1. De term tonijn omvat verschillende vissoorten, waaronder skipjack, witte tonijn, geelvintonijn en grootoog. Skipjack is de meest geconsumeerde soort.

 2. Kwik is een chemische stof die vaak wordt gebruikt in thermometers, thermostaten en lichtschakelaars voor auto's en die wordt gebruikt in industriële faciliteiten, zoals energiecentrales, cementfabrieken en bepaalde chemische fabrikanten.

 3. Wanneer het in het milieu wordt gebracht, kan kwik een volksgezondheidsprobleem worden wanneer het zich in onze oceanen en waterwegen nestelt.

 4. Natuurlijke bacteriën absorberen kwik en zetten het om in methylkwik, waardoor het in de voedselketen terechtkomt. Kleine vissen consumeren of absorberen de methylkwik en worden gegeten door grotere vissen. In plaats van af te breken of op te lossen, bouwt kwik zich echter op elk niveau van de voedselketen op.

 5. Grote vissen, zoals tonijn, kunnen kwikconcentraties in hun lichaam hebben die 10.000 keer hoger zijn dan die van hun omliggende habitat.

 6. Tonijn is echter nog steeds veilig om in bepaalde hoeveelheden te eten. Dit artikel legt uit hoeveel te eten zonder de gezondheid te beïnvloeden en verduidelijkt de risico's van teveel consumeren.

Risico's

 1. Kwik is reukloos en onzichtbaar voor mensen. Eenmaal in het lichaam kan het echter werken als een neurotoxine en interfereren met de hersenen en het zenuwstelsel.

 2. Blootstelling aan kwik kan vooral schadelijk zijn voor kleine kinderen en zwangere vrouwen.

 3. Terwijl de hersenen van een kind zich ontwikkelen, neemt het snel voedingsstoffen op. Kwik kan die absorptie beïnvloeden, waardoor leerstoornissen en ontwikkelingsachterstanden ontstaan. Bij zuigelingen en foetussen kunnen hoge doses leiden tot cognitieve problemen, cerebrale parese, doofheid en blindheid.

 4. Bij volwassenen kan kwikvergiftiging de vruchtbaarheid en bloeddrukregeling beïnvloeden.

 5. Kwikvergiftiging kan ook de volgende symptomen veroorzaken:

Hoe vaak moet u tonijn in blik eten?

 1. Er zijn twee hoofdtypen tonijn in blik: witte albacore en broklicht.

 2. Het broklicht wordt meestal gemaakt van gestreepte tonijn, een kleinere soort tonijn. Tonijn is een grotere soort en bevat hogere hoeveelheden kwik.

 3. Ingeblikte witte witte tonijn bevat meestal ongeveer 0,32 delen per miljoen kwik. Tonijn in blik bevat ongeveer 0,12 delen per miljoen kwik.

 4. De volgende tabel bevat de aanbevolen hoeveelheid tonijn in blik die een persoon volgens zijn lichaamsgewicht zou moeten eten:

 5. De cijfers in de bovenstaande tabel zijn ontleend aan de testresultaten van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor kwik en vis, en de bepaling door de Environmental Protection Agency (EPA) van veilige kwikgehaltes.

 6. De FDA beveelt aan om tijdens de zwangerschap verse witte tonijn en tonijnsteak te vermijden. Het is alleen veilig om maximaal één portie van minder dan 170 g per week te eten. Ingeblikte tonijn is echter veilig tijdens de zwangerschap.

 7. Als u nog steeds op zoek bent naar de toename van eiwitten en omega-3-vetzuren die vissen kunnen bieden, probeer dan witte tonijn en alle grote, roofvissen in het dieet te vervangen door zalm, haring, sardine of ansjovis. Deze bevatten minder kwik, omdat ze lager in de voedselketen liggen.

 8. Als bij mensen het kwikgehalte in het bloed hoog blijkt te zijn, kan het tot 6 maanden of langer duren om het tot een veilig niveau te verlagen.

 9. Artikel laatst bijgewerkt door Adam Felman op do 28 juni 2018. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding te ontvangen / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 10. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 11. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 12. Er zijn twee hoofdtypen tonijn in blik: witte albacore en broklicht.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407