Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Hoge fitness kan het risico op dementie verminderen, zegt de studie

Hoge fitness kan het risico op dementie verminderen, zegt de studie

 1. Dementie, een overkoepelende term voor een reeks neurodegeneratieve ziekten die worden gekenmerkt door progressief geheugenverlies en andere cognitieve stoornissen, treft ongeveer 50 miljoen mensen wereldwijd, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

 2. Deze aandoening komt het meest voor bij oudere volwassenen, en een recent rapport suggereert dat meer vrouwen wereldwijd met de ziekte van Alzheimer - een vorm van dementie - leven dan mannen.

 3. Veel risicofactoren houden verband met levensstijl, wat betekent dat door het veranderen van bepaalde gewoonten en het leiden van een gezonder leven, het risico op dementie kan worden verminderd.

 4. Een nieuwe studie van de Universiteit van Göteborg in Zweden heeft nu uitgewezen dat vrouwen die op middelbare leeftijd zeer fysiek fit zijn, een risico van bijna 90 procent hebben om op latere leeftijd met dementie te worden gediagnosticeerd hun gematigde leeftijdgenoten, die meer aan deze aandoening zijn blootgesteld.

 5. De resultaten van deze studie - die werd geleid door Helena Horder - zijn gisteren gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

Fitness vermindert risico met 88 procent

 1. Voor het doel van de studie werkten de onderzoekers gemiddeld met 191 vrouwen van 50 jaar oud. De cardiovasculaire fitheid van de deelnemers - of hun vermogen om gedurende langere tijd lichamelijke inspanningen te leveren - werd beoordeeld door middel van een fietstest.

 2. Horder en team vroegen de vrouwen om aan de oefening deel te nemen totdat ze zich fysiek uitgeput voelden; dit stelde de onderzoekers in staat om vast te stellen wat de piek cardiovasculaire capaciteit van elke deelnemer was.

 3. Hoe slaperigheid overdag het risico op Alzheimer kan verhogen Leer hoe overmatige slaperigheid overdag het risico op Alzheimer bij oudere volwassenen kan aangeven.Lees nu In de vakliteratuur wordt deze piekcapaciteit gedefinieerd als "het maximale vermogen van het cardiovasculaire systeem om zuurstof te leveren aan de skeletspier en van de inspanningsspier om zuurstof uit het bloed te extraheren."

 4. De onderzoekers achter deze nieuwe studie maten de gemiddelde piekbelasting op 103 watt.

 5. Na deze beoordelingen kwalificeerden 40 vrouwen zich als fysiek zeer fit (120 watt of hogere piekbelasting), 92 vrouwen hadden een gemiddelde fitheid en 59 vrouwen hadden lage fitnessniveaus (80 watt of lagere piekbelasting) ).

 6. Sommige vrouwen in de laatste categorie moesten de inspanningsparticipatie onderbreken vanwege hypertensie, pijn op de borst of andere cardiovasculaire symptomen.

 7. De deelnemers werden vervolgens gevolgd gedurende een periode van 44 jaar, gedurende welke tijd ze zes keer op dementie werden beoordeeld. Gedurende die tijd ontwikkelden 44 van de deelnemers de aandoening.

 8. Van de vrouwen die als zeer fit scoorden, werd in dat interval van 44 jaar slechts 5 procent gediagnosticeerd. Daarentegen ontwikkelde 25 procent van de matig fitte deelnemers en 32 procent van de vrouwen met lage fysieke fitheid de ziekte.

 9. Met andere woorden, de vrouwen die op middelbare leeftijd zeer fit waren, hadden een 88 procent lager risico op dementie dan hun matig fit tegenhangers.

 10. De zeer fitte vrouwen die uiteindelijk een diagnose van dementie kregen, deden dit in een veel later stadium van hun leven - gemiddeld 11 jaar later dan matig geschikte vrouwen.

'Spannende bevindingen' kunnen spreken van preventie

 1. Een andere opmerkelijke bevinding is dat bij de vrouwen die vanwege cardiovasculaire problemen moesten stoppen met oefenen van deelname, 45 procent ging door met het ontwikkelen van dementie.

 2. "Dit geeft aan", zegt Horder, "dat er op de middelbare leeftijd negatieve cardiovasculaire processen kunnen plaatsvinden die het risico op dementie veel later in het leven kunnen verhogen."

 3. "Deze bevindingen zijn opwindend omdat het mogelijk is dat het verbeteren van de cardiovasculaire fitheid van mensen op middelbare leeftijd kan vertragen of zelfs kan voorkomen dat ze dementie ontwikkelen."

 4. Tegelijkertijd waarschuwt Horder echter dat "dit onderzoek geen oorzaak en gevolg aantoont tussen cardiovasculaire fitheid en dementie, het toont alleen een verband."

 5. Ze vervolgt en zegt: "Er is meer onderzoek nodig om te zien of verbeterde fitness een positief effect kan hebben op het risico op dementie en ook om te kijken wanneer tijdens een leven een hoog fitnessniveau het meest is belangrijk."

 6. De studie had ook een aantal beperkingen, zoals de beperkte populatie steekproef, de specificiteit van het cohort - alle vrouwen waren Zweeds, wat betekent dat de resultaten mogelijk niet waar zijn voor andere populaties - en het feit dat de fitheid van vrouwen slechts op één punt in het begin van het onderzoek werd beoordeeld.

 7. Dit, legt Horder uit, kan betekenen dat mogelijke veranderingen in fitnessniveaus na die eerste test niet in aanmerking zijn genomen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407