Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Inktvis en cholesterol: de Calamari Conundrum

Verliezen tijdens pauzes minimaliseren

 1. Ben je dol op de calamares, maar niet op het cholesterol dat daarbij hoort? Dat is het dilemma voor veel mensen die van gefrituurde inktvis houden.

 2. Squid maakt deel uit van dezelfde familie als oesters, sint-jakobsschelpen en octopus. Het wordt vaak gebakken geserveerd, wat bekend staat als calamari, en het totale vetgehalte is meestal erg hoog vanwege de olie die wordt gebruikt tijdens het frituren. Of het veel verzadigde of transvetten bevat, hangt af van het type olie dat wordt gekozen om te frituren. Alleen geserveerd, inktvis kan echter behoorlijk gezond zijn vanwege de lage hoeveelheden verzadigd vet.

Is inktvis gezond?

 1. Dierlijke producten zijn de enige voedingsbronnen van cholesterol. In tegenstelling tot sommige andere dierlijke producten, heeft inktvis weinig verzadigd vet. Verzadigd vet en transvet worden door gezondheidswerkers doorgaans gewaarschuwd voor mensen met een hoog cholesterolgehalte. Wanneer inktvis wordt gebakken en tot calamari wordt gemaakt, stijgt het totale vetgehalte en mogelijk het verzadigde vetgehalte. Wat in wezen een relatief gezond voedsel is, kan in wezen behoorlijk ongezond worden gemaakt.

 2. Een portie ongekookte inktvis van 3 ons bevat ongeveer 198 milligram cholesterol en 13,2 gram eiwit, samen met 0,3 gram totaal verzadigd vet. Het bevat ook gezonde vetten: 0,09 gram enkelvoudig onverzadigd vet en 0,4 gram meervoudig onverzadigd vet.

 3. De American Heart Association beveelt aan om niet meer dan 5-6 procent van uw totale calorieën uit verzadigd vet per dag te eten als u uw "slechte" cholesterolwaarden wilt verlagen, lipoproteïne met een lage dichtheid genoemd (LDL). Op een dieet met 2000 calorieën is dit gelijk aan 11-13 gram verzadigd vet. Ze adviseren ook om transvetten te verminderen of te vermijden. De FDA heeft vastgesteld dat transvetten uit gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën (PHO) niet algemeen als veilig (GRAS) worden erkend en doen momenteel hun best om voedselproducenten PHO's volledig uit voedsel te laten verwijderen.

 4. Het wordt aanbevolen om meer onverzadigde vetten te consumeren, waaronder enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde. Deze vetten kunnen helpen bij het verhogen van uw niveaus van lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL), het 'goede' cholesterol. HDL kan helpen de slechte LDL weg te werken.

Inktvis supplementen beschikbaar

 1. Om echt goed uit calamares te wringen, is inktvisolie ook verkrijgbaar als voedingssupplement. Er wordt gezegd dat het duurzamer is dan andere visolie, omdat het is gemaakt van het bijproduct van inktvis van voedingskwaliteit en niet rechtstreeks wordt gekweekt.

 2. In de afgelopen jaren heeft calamari-olie veel positieve media-aandacht gekregen voor zijn omega-3-vetzuren. Veel mensen nemen omega-3-supplementen of gaan meer voedsel eten met omega-3-vetzuren - zoals zalm - vanwege de cardiovasculaire voordelen, waaronder hun vermogen om HDL-waarden te verhogen.

Koken met inktvis

 1. Hier zijn een paar recepten die allemaal over inktvis gaan, maar u hoeft deze niet te bakken!

 2. Dit recept maakt gebruik van citroensap en verse kruiden. Door je calamares te roosteren met slechts een beetje olijfolie blijft hij heerlijk, terwijl hij ook weinig verzadigd vet bevat.

 3. Is dit een droom? Foodies met glutenintoleranties zullen dol zijn op dit recept voor happy hour favoriete calamares. Bakken in plaats van frituren houdt het hart-gezond en de broodkruimels zijn glutenvrij. Ontvang het recept!

 4. Wilt u het gevoel en het uiterlijk van gefrituurde calamares zonder al het ongezonde vet? Dit alternatief voor traditionele gefrituurde calamares bevat broodkruimels van Panko in de korst. Dan wordt de inktvis gebakken, wat een gezondere kookmethode is dan frituren.

 5. Rooster de inktvis en kruid hem op met paprika of kruiden uit het Midden-Oosten zoals za'atar! De inktvis zal uitzetten en opzwellen tijdens het koken, wat resulteert in calamares die zowel sappig als taai is. Ontvang het recept!

 6. Hier zijn een paar recepten die allemaal over inktvis gaan, maar u hoeft deze niet te bakken!

 7. Dit recept maakt gebruik van citroensap en verse kruiden. Door je calamares te roosteren met slechts een beetje olijfolie blijft hij heerlijk, terwijl hij ook weinig verzadigd vet bevat.

 8. Is dit een droom? Foodies met glutenintoleranties zullen dol zijn op dit recept voor happy hour favoriete calamares. Bakken in plaats van frituren houdt het hart-gezond en de broodkruimels zijn glutenvrij. Ontvang het recept!

 9. Wil je het gevoel en uiterlijk van gefrituurde calamares zonder al het ongezonde vet? Dit alternatief voor traditionele gefrituurde calamares bevat broodkruimels van Panko in de korst. Dan wordt de inktvis gebakken, wat een gezondere kookmethode is dan frituren.

 10. Rooster de inktvis en kruid hem op met paprika of kruiden uit het Midden-Oosten zoals za'atar! De inktvis zal uitzetten en opzwellen tijdens het koken, wat resulteert in calamares die zowel sappig als taai is. Ontvang het recept!Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407