Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is gekruid eten gekoppeld aan het risico op dementie?

Is gekruid eten gekoppeld aan het risico op dementie?

 1. Veel populaties over de hele wereld voegen pittige pepers toe aan hun lokale gerechten om de smaak te verbeteren en voor een meer pittige culinaire ervaring te zorgen.

 2. Maar zijn pittige pepers gezond of houden ze gezondheidsrisico's in? De meest pittige pepers ter wereld, zoals de Carolina Reaper, kunnen ernstige, onmiddellijke schade veroorzaken.

 3. Bijvoorbeeld, in 2018 belandde een man uit de Verenigde Staten die een Carolina Reaper at als onderdeel van een uitdaging in het eten van hete peper in de eerste hulp met een donderslag hoofdpijn.

 4. De meeste mensen zullen echter de extreme versies van deze hete groente niet bereiken. In plaats daarvan gebruiken de meeste keukens veel mildere variëteiten - waarvan sommige nog steeds erg kruidig ​​zijn - zoals jalapenos, kersenpepers, cayennepepers, Scotch-motorkappen en habaneros.

 5. Eerder onderzoek naar de mogelijke effecten van chilipepers op de gezondheid heeft over het algemeen positieve bevindingen opgeleverd. Uit een groot cohortonderzoek uit 2017 bleek bijvoorbeeld dat het eten van hete rode chilipepers in verband werd gebracht met een lager sterfterisico.

 6. Het belangrijkste actieve ingrediënt in hete pepers, en degene die ze pittig maakt, is capsaïcine, dus het is zeer waarschijnlijk dat deze verbinding een leidende rol speelt in het potentiële effect van hete pepers op de gezondheid.

 7. Ondanks bemoedigende bevindingen over het verband tussen chilipepers en sterfte, hadden geen studies bij mensen ernstig geëvalueerd hoe deze hete groenten de cognitieve achteruitgang zouden kunnen beïnvloeden.

 8. Genen versus levensstijl: onderzoek 'ondermijnt fatalistische kijk op dementie' Kunnen we ons leven veranderen om dementie op afstand te houden? Een nieuwe studie bevestigt bevestigend. Lees nu Nu suggereren de bevindingen van een longitudinaal cohortonderzoek bij een grote Chinese bevolking dat het consequent eten van een grote hoeveelheid chili peper de cognitieve achteruitgang zou kunnen versnellen, waardoor het risico op dementie van een persoon toeneemt.

 9. Bij het onderzoek - gepresenteerd in een onderzoeksartikel in het tijdschrift Nutrients - waren 4.582 Chinese deelnemers ouder dan 55 jaar betrokken. Het onderzoeksteam werd geleid door Zumin Shi, Ph.D., uit Universiteit van Qatar, in Doha.

Hoger risico bij meer dan 50 gram chili per dag

 1. "Chili-consumptie bleek gunstig te zijn voor het lichaamsgewicht en de bloeddruk in onze eerdere studies. In deze studie vonden we echter nadelige effecten op de cognitie bij oudere volwassenen," merkt Zumin op.

 2. De onderzoekers ontdekten dat mensen die regelmatig meer dan 50 gram chili per dag aten, bijna twee keer het risico op cognitieve achteruitgang hadden van mensen die minder dan deze hoeveelheid chili aten.

 3. "Afkomstig van dieetonderzoeken, omvatte de chili-inname zowel verse als gedroogde chilipepers, maar geen zoete paprika of zwarte peper," vermelden de onderzoekers in hun onderzoeksdocument.

 4. Het team merkte ook op dat deelnemers die over het algemeen een grotere hoeveelheid chili aten, doorgaans een lager financieel inkomen en een lagere body mass index (BMI) hadden. Maar ze waren bezig met meer fysieke activiteit, vergeleken met mensen die een kleinere hoeveelheid chili peper aten, en de inname van vetten was vergelijkbaar tussen de twee groepen.

 5. De onderzoekers suggereren dat mensen met een gezonde BMI mogelijk een verhoogde gevoeligheid voor capsaïcine hebben dan mensen met klinisch overgewicht. De verhoogde gevoeligheid, voegt het team toe, kan ook verklaren waarom deze mensen een hoger risico lopen op cognitieve achteruitgang.

 6. Zumin en collega's zagen ook dat mensen die meer chili aten, jonger waren dan mensen die geen chili aten. "Bovendien," schrijven de onderzoekers, "was er geen verband tussen chili-consumptie en BMI of hypertensie in deze populatie, en daarom is het mogelijk dat ouderen in deze populatie chili-consumptie als gevolg van chronische ziekten vermeden."

 7. Een andere factor die een rol leek te spelen in hoeveel Chili-deelnemers aten, was hun opleidingsniveau. In de conclusie van de studie merken de onderzoekers op:

 8. "In ons onderzoek was er een significant verschil in chili-inname tussen mensen met verschillende opleidingsniveaus. Daarom is het mogelijk dat het verwarrende effect van onderwijs nog steeds kan bijdragen aan de relatie tussen chili-inname en cognitieve functie. "

 9. Om deze reden suggereren de onderzoekers dat verdere onderzoeken gericht moeten zijn op het beoordelen van het verband tussen opleidingsniveau, chili-inname en het risico op cognitieve achteruitgang.

 10. "Chili-consumptie bleek gunstig te zijn voor het lichaamsgewicht en de bloeddruk in onze eerdere studies. In deze studie vonden we echter nadelige effecten op de cognitie bij oudere volwassenen," merkt Zumin op.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407