Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is het eten van tomaten rauw gezonder dan het eten ervan gekookt?

Risico op blaaskanker

 1. Tomaten kunnen gemakkelijk in veel voedingsmiddelen worden geïntegreerd. Van pizza tot salades, of zelfs bloody mary-cocktails, tomaten zijn een dagelijkse basisvoedsel voor veel mensen. Ongeacht of ze rauw of gekookt worden gegeten, bevatten tomaten veel voedingsstoffen die gunstig zijn voor uw gezondheid. Tomaten bevatten ook antioxidanten zoals lycopeen, die kunnen helpen cholesterol te verlagen en ziekten zoals osteoporose, kanker en diabetes type 2 te voorkomen.

Tomatenvoeding

 1. Tomaten zijn er in verschillende vormen, maten, kleuren en soorten. Ongeacht of u een gigantische biefstuktomaat of cherrytomaatjes consumeert, hun voeding per portie is vergelijkbaar.

 2. Een portie tomaten is ongeveer 150 gram (een beetje groter dan 5 gram). Er zijn slechts 26,8 calorieën en 5,8 koolhydraten per portie, die ook vezels, eiwitten en een verscheidenheid aan nuttige vitaminen en mineralen bevat. Voedingsstoffen in elke standaard portie rauwe tomaten zijn:

 3. Tomaten bevatten ook kleine hoeveelheden (tussen 1 en 4 procent) andere vitamines en mineralen, waaronder andere B-complexvitaminen, calcium, koper, ijzer, magnesium, fosfor en zink. Tomaten zijn rijk aan carotenoïden, zoals lycopeen en b-caroteen; fenolische verbindingen; en gezonde vetzuren, zoals linoleenzuur.

Gezondheidsvoordelen van tomaten

 1. Hoewel tomaten vaak worden gebruikt in sauzen en andere soorten gekookt voedsel, kunnen de voedingsstoffen en verbindingen in het rauwe fruit uw gezondheid op veel manieren positief beïnvloeden. Rauwe tomaten worden vaak gevonden in salades of gemengd in smoothies of sappen.

 2. Veel voedingsstoffen, antioxidanten en andere nuttige verbindingen in rauwe tomaten kunnen een breed scala aan gezondheidsproblemen voorkomen of helpen behandelen. De gezondheidsvoordelen van tomaten zijn onder meer:

Hoe zit het met gekookte tomaten?

 1. Carotenoïden en fenolverbindingen zoals a-tomaat, luteïne, lycopeen en b-caroteen spelen een belangrijke rol in de gezondheidsvoordelen van tomaten. Vooral lycopeen is gunstig voor de menselijke gezondheid. Er is aangetoond dat het antioxiderende activiteiten heeft en ook kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, cholesterol en gewicht.

 2. Zoals alle groenten en fruit, kunnen de voedingsstoffen in tomaten worden beïnvloed door het al dan niet koken. Dit komt door de toegepaste warmte; Over het algemeen kan warmte, ongeacht of het in de zon droogt of stoven, veel antioxidanten in voedsel afbreken. Tomaten zijn echter uniek omdat hoeveelheden van bepaalde antioxidanten, zoals lycopeen, tijdens het kookproces juist toenemen.

 3. Volgens een onderzoek uit 2013 in het tijdschrift Foods en een onderzoek uit 2013 in het Journal of Agricultural and Food Chemistry, zijn de hoeveelheden lycopeen altijd hoger in gekookte tomaten, met tomaten in blik die tweemaal zoveel bevatten als verse.

 4. Andere antioxidanten, zoals luteïne en beta-caroteen, nemen ook enigszins toe na blootstelling aan hitte tijdens industriële verwerking. Dit betekent dat hoewel tomaten een perfect gezond voedsel zijn om rauw te eten, je net zo veel voedingsstoffen (of zelfs meer) kunt krijgen door tomatenproducten te eten zoals tomaten in blik.

 5. Carotenoïden en fenolverbindingen zoals a-tomaat, luteïne, lycopeen en b-caroteen spelen een belangrijke rol in de gezondheidsvoordelen van tomaten. Vooral lycopeen is gunstig voor de menselijke gezondheid. Er is aangetoond dat het antioxiderende activiteiten heeft en ook kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, cholesterol en gewicht.

 6. Zoals alle groenten en fruit, kunnen de voedingsstoffen in tomaten worden beïnvloed door het al dan niet koken. Dit komt door de toegepaste warmte; Over het algemeen kan warmte, ongeacht of het in de zon droogt of stoven, veel antioxidanten in voedsel afbreken. Tomaten zijn echter uniek omdat hoeveelheden van bepaalde antioxidanten, zoals lycopeen, tijdens het kookproces juist toenemen.

 7. Volgens een onderzoek uit 2013 in het tijdschrift Foods en een onderzoek uit 2013 in het Journal of Agricultural and Food Chemistry, zijn de hoeveelheden lycopeen altijd hoger in gekookte tomaten, met tomaten in blik die tweemaal zoveel bevatten als verse.

 8. Andere antioxidanten, zoals luteïne en beta-caroteen, nemen ook enigszins toe na blootstelling aan hitte tijdens industriële verwerking. Dit betekent dat hoewel tomaten een perfect gezond voedsel zijn om rauw te eten, je net zo veel voedingsstoffen (of zelfs meer) kunt krijgen door tomatenproducten te eten zoals tomaten in blik.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407