Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is het leven in Noorwegen zo gelukkig als het moet zijn?

Wie wil er met pensioen werken

 1. Vrijheid en tolerantie zijn Noorse waarden die niet voor iedereen gelden.

 2. Nathan John Albury, Universiteit van Oslo

 3. Voor progressieven over de hele wereld is het bijna een tijdverdrijf geworden om de quasi-socialistische Scandinavische landen te romantiseren. Naties zoals Noorwegen, Finland en Zweden zijn - voor velen - niet alleen voorbeelden van rijkdom en welzijn, maar ook bastions van sociale vooruitgang en tolerantie.

 4. Met name Noorwegen leidt de wereld consequent in kwaliteit van leven en geluk, en het land reageert meedogend op de Syrische vluchtelingencrisis, in tegenstelling tot de vele critici in Europa. Maar is het leven in Noorwegen echt zo geweldig?

 5. Ik weet het niet zo zeker.

 6. Als een Australiër die drie jaar in Oslo werkte, vond ik dat hoewel vrijheid, tolerantie en geluk daar inderdaad belangrijke waarden zijn, je kunt verwachten dat je er alleen van kunt genieten als je Noor bent.

Graag gedaan?

 1. Na de massale schietpartij in 2011 door Anders Breivik, die hij uitvoerde in naam van het afwijzen van een "moslimkolonisatie" van Europa, ontstond Noorwegen vastbesloten om xenofobie te trotseren.

 2. Bloemen en kaarsen in Oslo na de aanslagen in Noorwegen in 2011.

 3. Henrik Lied / NRK / flickr

 4. In 2015, tijdens het hoogtepunt van de Europese vluchtelingencrisis, beschouwde het land, dat een bevolking van 5,2 miljoen inwoners heeft, ongeveer 31.000 asielzaken als een nationaal record. En in tegenstelling tot de meeste Europese landen, biedt Noorwegen alle sociale steun en bescherming aan alle asielzoekers terwijl ze wachten op een uitspraak.

 5. Toch heeft de extreem-rechtse Progress-partij van Noorwegen - waartoe Breivik behoorde in zijn jeugd en die 29 zetels in het parlement heeft - gevochten om migratie en voordelen terug te draaien.

 6. Sinds 2015 heeft minister van Integratie Sylvi Listhaug agressieve beperkingen op immigratie nagestreefd, met name voor moslims. Als gevolg hiervan heeft het land in 2016 een recordaantal migranten gedeporteerd, inclusief minderjarigen tussen de 16 en 18 jaar, volgens nieuwe beperkingen.

Een geschiedenis van uitsluiting

 1. Dit angstaanjagende verhaal speelt in op een donkere stam uit de Noorse geschiedenis. Sinds 1977 heeft de Noorse regering leden van haar Roma-minderheidsbevolking met geweld gesteriliseerd.

 2. Dergelijk beleid weerspiegelt ook de manier waarop Noorwegen zijn inheemse bevolking behandelt, die ik heb bestudeerd. In de postkoloniale samenlevingen wordt inderdaad vergeten dat de Noorse geschiedenis is verwoest met wreedheden tegen de inheemse Sami.

 3. Tot de tweede helft van de 20e eeuw greep de Noorse regering met geweld Sami-landen in Midden- en Noord-Noorwegen in en probeerde de Sami-cultuur uit te roeien. Een beleid van Norweginisation, bekend als fornorsking, betekende dat Samische kinderen naar Noorse kostscholen werden gestuurd, waar ze werden geslagen voor het spreken van hun moedertaal.

 4. De Sami werd ook het recht ontzegd om onroerend goed te kopen als ze geen Noors konden spreken. Tegenwoordig worden Sami-mensen nog steeds onderdrukt door het Noorse beleid en ervaren ze tien keer meer discriminatie dan etnische Noren.

 5. Veel Sami wonen in het hele land, en hoewel hun recht op een opleiding in Sami en het gebruik van hun taal voor openbare doeleinden nu is erkend, genieten deze rechten alleen in kleine gemeenten in het landelijke noorden die zijn aangewezen als Sami-gebieden.

 6. Over het algemeen moet u, om deel te nemen aan de Noorse samenleving en economie, afzien van het spreken en spreken van Sami. [! 4695 => 1140 = 3!

 7. De analyse toont aan dat Noren beweren dat de Sami de zuiverheid van de Noorse etniciteit en levensstijl bedreigen. Sommigen zeggen dat Sami niet als Noorse burgers kan worden gezien, niet de inheemse status verdient en hun historische onderdrukking heeft uitgevonden.

 8. Kunstwerk 'Spor' van Hilde Skancke Pedersen in het Sami-parlement. 'Sámediggi'

 9. Denis Caviglia / Samediggi Sametinget / flickr, CC BY

 10. In een andere vorm van discriminatie, toen Tromso, de grote stad in het verre noorden, overwoog zichzelf een Sami-zone aan te wijzen, waren tegengestelde stemmen gevuld met haat. Tegenstanders schoten zelfs kogels op tweetalige tekens om ongenoegen te uiten.

Assimilatie natie

 1. Deze racistische onderstroom in Noorwegen kan voortkomen uit een Amerikaans-stijl-exceptionisme in Noorwegen, waarbij Noren wordt verteld en echt geloven dat zij wereldleiders zijn in sociaal beleid.

 2. Maar om in Noorwegen te overleven, wordt van de niet-Noorse cultuur verwacht dat ze een Noors wereldbeeld aannemen. De verplichte taalcursussen die aan migranten worden gegeven, brengen die boodschap echt tot leven. Het curriculum viert Noorwegen maar presenteert bijna hegemonische opvattingen over bijna al het andere, van alcoholgebruik tot sociale waarden en de Noorse geschiedenis.

 3. Een sculptuur in Vigeland Park, Oslo. Het leven in Noorwegen is geweldig voor sommigen, maar niet voor iedereen.

 4. PROC.K. Koay / flickr, CC BY-SA

 5. De Sami en Romani zijn bijna volledig afwezig in het curriculum van de taalcursus.

 6. Om te suggereren dat alles slecht is in Noorwegen zou onjuist zijn. Ik ben ook dankbaar geweest voor de betaalbare gezondheidszorg in Noorwegen en de royale verlofrechten. En de aanstaande parlementsverkiezingen, die in september 2017 worden gehouden, bieden een mogelijkheid voor een bredere verandering, ook over immigratie.

 7. Maar niet alles is rooskleurig in de Noorse utopie. De volgende keer dat iemand de deugden van deze "perfecte" Scandinavische samenleving aanprijst, moet u eraan herinneren dat de Noorse droom niet voor iedereen beschikbaar is.

 8. Nathan John Albury, onderzoeker, Universiteit van Oslo

 9. Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op The Conversation. Lees het originele artikel.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407