Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is wit vlees echt gezonder dan rood vlees?

Is wit vlees echt gezonder dan rood vlees?

 1. Een nieuwe studie breekt slecht nieuws voor vleeseters, omdat onderzoekers vinden dat wit vlees net zo schadelijk is voor het cholesterolgehalte als rood vlees.

 2. Het papier weerlegt de wijdverbreide overtuiging dat wit vlees gezonder is dan rood. Dit geloof is gebaseerd op verschillende observationele studies die een verband hebben gevonden tussen de inname van rood vlees en een hoger risico op hart- en vaatziekten.

 3. De auteurs van het nieuwe onderzoek beweren echter dat het verband tussen wit vlees en cholesterol onvoldoende aandacht heeft gekregen in de gespecialiseerde literatuur.

 4. Dus, een team van onderzoekers - onder leiding van senior auteur Dr. Ronald Krauss, senior wetenschapper en directeur van Atherosclerosis Research aan het Children's Hospital Oakland Research Institute in Californië - ging dit onderzoeken link in meer detail.

 5. Dr. Krauss en collega's testten hoe verschillende inname van vlees de niveaus van lipiden en lipoproteïnen beïnvloedden die vettige afzettingen op de slagaders kunnen veroorzaken. Ze publiceerden hun bevindingen in het American Journal of Clinical Nutrition.

Vlees en vleesconsumptie vergelijken

 1. De onderzoekers verdeelden gezonde mannen en vrouwen in twee groepen, afhankelijk van of ze regelmatig hoge niveaus van verzadigde vetzuren of lage niveaus van verzadigde vetzuren consumeerden.

 2. Binnen deze twee takken van het onderzoek hebben de onderzoekers de deelnemers willekeurig toegewezen aan een roodvleesgroep, een witvleesgroep en een niet-vleeseiwitdieetgroep.

 3. Binnen elke groep consumeerden de deelnemers - die 21-65 jaar oud waren en een body mass index hadden tussen 20-35 kilogram / vierkante meter - het toegewezen voedsel gedurende 4 weken.

 4. Na de interventie hebben de onderzoekers lipoproteïne (LDL) -cholesterol met lage dichtheid ("slechte" cholesterol), niveaus van apolipoproteïne B, kleine en middelgrote LDL-deeltjes, evenals totale en hoge gemeten. dichtheid lipoproteïne (HDL) cholesterol ("goede" cholesterol).

Rood en wit vlees hebben 'identieke' effecten

 1. Uit het onderzoek bleek dat het feit dat men geen vlees at, de cholesterol in het bloed veel meer verlaagde dan onderzoekers eerder hadden aangenomen.

 2. Het consumeren van zowel rood als wit vlees verhoogde het cholesterolgehalte in het bloed meer dan het consumeren van gelijkwaardige niveaus van plantaardige eiwitten. "Dit was vooral te wijten aan toenames van grote LDL-deeltjes," merk de auteurs op.

 3. De verhoogde cholesterolspiegels waren niet afhankelijk van het feit of de diëten ook een hoog gehalte aan verzadigde vetten hadden.

 4. "Toen we dit onderzoek planden, verwachtten we dat rood vlees een meer nadelig effect op het cholesterolgehalte in het bloed zou hebben dan wit vlees, maar we waren verrast dat dit niet het geval was - hun effecten op cholesterol is identiek wanneer verzadigde vetten gelijkwaardig zijn. "

 5. De hoofdauteur voegt eraan toe dat niet-vlees eiwitbronnen, zoals groenten, zuivel en peulvruchten, het gunstigste effect hebben op het cholesterolgehalte. De auteurs merken echter ook op dat het onderzoek geen grasgevoerd rundvlees, vis of verwerkt vlees omvatte.

 6. "De bevindingen zijn in overeenstemming met aanbevelingen ter bevordering van diëten met een hoog aandeel plantaardig voedsel, maar op basis van lipide- en lipoproteïne-effecten, bieden geen bewijs voor het kiezen van wit boven rood vlees voor het verminderen van [!hart- en vaatziekten

 7. Uit het onderzoek bleek dat het feit dat men geen vlees at, de cholesterol in het bloed veel meer verlaagde dan onderzoekers eerder hadden aangenomen.

 8. Het consumeren van zowel rood als wit vlees verhoogde het cholesterolgehalte in het bloed meer dan het consumeren van gelijkwaardige niveaus van plantaardige eiwitten. "Dit was vooral te wijten aan toenames van grote LDL-deeltjes," merk de auteurs op.

 9. De verhoogde cholesterolspiegels waren niet afhankelijk van het feit of de diëten ook een hoog gehalte aan verzadigde vetten hadden.

 10. "Toen we dit onderzoek planden, verwachtten we dat rood vlees een meer nadelig effect op het cholesterolgehalte in het bloed zou hebben dan wit vlees, maar we waren verrast dat dit niet het geval was - hun effecten op cholesterol is identiek wanneer verzadigde vetten gelijkwaardig zijn. "

 11. De hoofdauteur voegt eraan toe dat niet-vlees eiwitbronnen, zoals groenten, zuivel en peulvruchten, het gunstigste effect hebben op het cholesterolgehalte. De auteurs merken echter ook op dat het onderzoek geen grasgevoerd rundvlees, vis of verwerkt vlees omvatte.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407