Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kan collageen veganistisch zijn? Voordelen, hoe het te krijgen, Dieet Tips Meer

Collageen afkomstig van dieren?

 1. Je hebt waarschijnlijk al het geroezemoes rond collageensupplementen en je huid gehoord. Maar is de hype echt zo veelbelovend? Onderzoek heeft immers gewezen op zowel de voordelen als de nadelen van collageensupplementen - en voor veel schoonheidsbewuste mensen is collageen geen veganist.

 2. Dat komt omdat collageen, een eiwit dat vooral in haar, huid, nagels, botten en ligamenten voorkomt, meestal uit dierlijke bronnen komt, zoals rundvlees of vis.

 3. Maar de wetenschap heeft een manier ontdekt om veganistisch collageen te maken. We zijn hier om precies te antwoorden hoe dat werkt en hoe het concurreert.

Hoe kan collageen veganistisch zijn?

 1. In plaats van afkomstig te zijn van dieren, kan collageen nu worden gemaakt met behulp van genetisch gemodificeerde gist en bacteriën.

 2. Onderzoekers hebben ontdekt dat met name de bacterie P. pastoris de meest effectieve en meest gebruikte is voor het genetisch manipuleren van hoogwaardig collageen.

 3. Om collageen te produceren, worden vier menselijke genen die coderen voor collageen toegevoegd aan de genetische structuur van de microben. Zodra de genen op hun plaats zitten, beginnen de gist of bacteriën bouwstenen van menselijk collageen te produceren.

 4. Pepsine, een spijsverteringsenzym, is toegevoegd om de bouwstenen te structureren tot collageenmoleculen met de exacte structuur van menselijk collageen.

 5. Zodra dit proces is voltooid, hebt u zelf veganistisch collageen!

Voordelen van vegan collageen

 1. Het vermogen om goedkoop, veilig collageen te maken, afkomstig van microben in plaats van dieren, heeft veel veelbelovende toepassingen voor de menselijke gezondheid.

 2. Het gebruik van gist of bacteriën om collageen te produceren is kosteneffectief en zeer schaalbaar in een laboratoriumomgeving. Hoewel het nog niet is uitgerold als een massaproduct, kan dit de kosten van collageen voor alle consumenten verlagen en het breed beschikbaar maken voor verschillende toepassingen, van medische behandelingen tot supplementen.

 3. Hoewel het grootste voordeel is dat er geen dieren worden geschaad, zijn er andere voordelen aan veganistisch collageen, vooral voor mensen met allergieën.

 4. Er is bijvoorbeeld enige bezorgdheid over het risico op overdracht van ziekten door collageen van dierlijke oorsprong. Collageen via microben zou dit potentiële probleem oplossen, omdat het wordt geproduceerd in een gecontroleerde omgeving waar veel voorkomende allergenen of andere schadelijke stoffen kunnen worden verwijderd.

 5. De laboratoriumgestuurde instelling biedt fabrikanten de mogelijkheid om het veiligheidsprofiel te verbeteren. Als de bron gemakkelijk traceerbaar is, is het een veiliger product voor alle consumenten.

 6. Deze technologie biedt veel potentiële medische voordelen, omdat collageen veel meer gebruikt dan alleen voedingssupplementen.

 7. Het vermogen om collageen veilig en effectief genetisch te manipuleren, kan gunstig zijn voor veel medische procedures. Collageen wordt vaak gebruikt:

 8. Het kan ook dienen als hulpmiddel voor medicijnafgifte of voor bepaalde tumorbehandelingen.

 9. De meeste collageensupplementen op de markt zijn op dieren gebaseerd, wat betekent dat mensen met een milieuvriendelijke of veganistische levensstijl geen toegang hebben tot deze producten.

 10. Met veganistische opties beschikbaar, kunnen ze nu collageen nemen om mogelijk het uiterlijk van rimpels te verminderen en hun lichaam te stimuleren om op natuurlijke wijze meer collageen te produceren en de gewrichts- en spijsverteringsgezondheid te ondersteunen.

 11. Maar de wetenschap bouwt nog steeds rond deze producten en toepassingen, dus op dit moment kunnen de meeste beloften rond supplementen nog steeds als hype worden beschouwd.

Kunnen deze alternatieven gebruiken:

 1. Momenteel is veganistisch collageen moeilijk te vinden. De meeste bedrijven verkopen "collageenboosters" als supplementen.

 2. Deze boosters bevatten verschillende vitamines en mineralen, zoals vitamine C en zink die het lichaam nodig heeft om collageen aan te maken.

 3. Sommige kunnen ook plantenextracten en kruiden bevatten waarvan ook is gevonden dat ze de collageenproductie helpen stimuleren.

 4. U kunt deze vitamines en mineralen via uw dieet toevoegen, in plaats van een supplement, om u te helpen aan uw aminozuurbehoeften te voldoen. De meest voorkomende aminozuren in collageen zijn glycine, lysine en proline.

 5. Plantaardig voedsel met een hoog gehalte aan alle drie aminozuren omvat:

 6. Een andere manier om de voordelen van collageen als veganist te krijgen, is door individuele aminozuursupplementen te nemen. Dit zijn wat veel veganistische bedrijven verkopen in plaats van pure collageensupplementen.

 7. Echt veganistisch collageen is nog steeds een manier om te komen, maar net als de onmogelijke hamburger hebben we het gevoel dat het sneller in de winkels bij ons zal uitrollen dan we denken.

 8. Ana Reisdorf heeft 11 jaar ervaring als geregistreerde diëtist. Ze heeft een passie voor het delen van wetenschappelijk onderbouwde voedingsinformatie op grotere schaal door haar schrijven. Als ze niet achter haar laptop zit, is ze te vinden aan haar onhandelbare jongens en het liefhebbende leven in Nashville, Tennessee.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407