Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kan hergebruikte bakolie de verspreiding van borstkanker veroorzaken?

Kan hergebruikte bakolie de verspreiding van borstkanker veroorzaken?

 1. Onderzoekers van de Universiteit van Illinois op Urbana-Champaign testten "thermisch misbruikte frituurolie", dit is bakolie die meerdere keren is verhit tot hoge temperaturen in laboratoriummuizen en ontdekten dat het toenam uitgezaaide groei van borstkanker.

 2. Het team rapporteerde deze bevindingen in het tijdschrift Cancer Prevention Research.

 3. De wetenschappers gaven alle laboratoriummuizen een week lang een vetarm dieet. Vervolgens gaven ze een deel van de muizen 16 weken lang onverwarmde verse sojaolie, terwijl de rest in plaats daarvan thermisch misbruikte olie opnam.

 4. Ze kozen ervoor om sojaolie te gebruiken omdat de restaurantindustrie het meestal gebruikt om te frituren.

 5. Om borstkanker te simuleren, injecteerden ze 4T1 borstkankercellen in een scheenbeen van elke muis. Deze borstkankercellen zijn zeer agressief en hebben een hoge mate van metastase naar meerdere verre locaties. Als gevolg hiervan verschijnen ze vaak in de lymfeklieren, lever en longen.

De effecten van hergebruikte olie

 1. 20 dagen na de injectie van de tumorcellen was er een opmerkelijk verschil in de snelheid van metastatische groei tussen de twee groepen muizen. In de muizen die thermisch misbruikte olie hadden gegeten, was de metastatische groei van de scheenbeentumoren vier keer groter dan die van de tumoren in de muizen die de verse olie consumeerden.

 2. Er waren ook meer longmetastasen in de vorige groep. Hoofdonderzoeker William G. Helferich, een professor in de voedingswetenschappen en menselijke voeding, merkte op dat er twee keer zoveel longtumoren waren, die ook agressiever en invasiever waren dan die in de verse-oliegroep.

 3. "Ik nam gewoon aan dat deze knobbeltjes in de longen kleine klonen waren - maar dat waren ze niet", zegt Helferich. "Ze hadden een transformatie ondergaan om agressiever te worden. De metastasen in de groep verse olie waren er wel, maar ze waren niet zo invasief of agressief, en de proliferatie was niet zo uitgebreid."

Statistieken over borstkanker

 1. Borstkanker treedt op wanneer cellen in de borst ongecontroleerd groeien en een tumor vormen. Als de cellen in staat zijn om het omliggende weefsel binnen te dringen of zich naar andere delen van het lichaam te verspreiden, beschouwen artsen de ziekte als kwaadaardig. Borstkanker is niet exclusief voor vrouwen - hoewel het zeldzaam is, kan het ook mannen treffen.

 2. Borstkankerpercentages in de Verenigde Staten zijn de afgelopen jaren met 0,4 procent gestegen.

 3. Ongeveer een op de acht vrouwen in de VS zal tijdens hun leven borstkanker ontwikkelen en de American Cancer Society (ACS) schat dat artsen in 2019 ongeveer 268.600 nieuwe gevallen van invasieve borstkanker zullen diagnosticeren. In hetzelfde jaar verwacht de ACS ook bijna 63.000 gevallen van carcinoom in situ, wat een vroege vorm van niet-invasieve borstkanker is.

 4. De ACS beveelt aan dat vrouwen met een gemiddeld risico op borstkanker jaarlijks 45 jaar mammogrammen beginnen te krijgen op de leeftijd van 45 jaar.

 5. Zelfs als een persoon geen tekenen of symptomen heeft, kunnen mammogrammen helpen bij het opsporen van borstkanker in een vroeg stadium, dat is wanneer de behandeling het meest waarschijnlijk succesvol is.

Waarom opgewarmde olie slecht kan zijn

 1. De herhaalde opwarming van bakolie verandert van samenstelling en geeft acroleïne af, wat een giftige en potentieel kankerverwekkende chemische stof is.

 2. Restaurants en andere eetgelegenheden gebruiken sojaolie vaak meerdere keren opnieuw voordat ze worden vervangen door verse olie in de frituurvaten.

 3. Deze factoren hebben de onderzoekers ertoe gebracht te onderzoeken of thermisch misbruikte olie enig effect kan hebben op de groei van borstkanker. Hoewel de resultaten voorlopig zijn, dragen ze bij aan een kennisbasis die dieper zal groeien naarmate het onderzoek op dit gebied doorgaat.

 4. "Veel kankerbiologen proberen te begrijpen wat er gebeurt op metastatische sites om ze voor te bereiden op tumorgroei", merkt co-hoofdauteur en afgestudeerde student Ashley W. Oyirifi op.

 5. "We proberen dit gesprek toe te voegen en mensen te helpen begrijpen dat het misschien niet alleen een inherent biologisch mechanisme is, maar een levensstijlfactor. Als voeding een mogelijkheid biedt om overlevenden van borstkanker te verminderen ' risico, het biedt hen keuzevrijheid over hun eigen gezondheid. "

 6. De herhaalde opwarming van bakolie verandert van samenstelling en geeft acroleïne af, wat een giftige en potentieel kankerverwekkende chemische stof is.

 7. Restaurants en andere eetgelegenheden gebruiken sojaolie vaak meerdere keren opnieuw voordat ze worden vervangen door verse olie in de frituurvaten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407